Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλληλεγγύη με ερωτηματικά στο Eurogroup 7/4 μετά το γερμανικό Veto – Χαλαρή προληπτική γραμμή στο επίκεντρο

Αλληλεγγύη με ερωτηματικά στο Eurogroup 7/4 μετά το γερμανικό Veto – Χαλαρή προληπτική γραμμή στο επίκεντρο
Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες προτάσεις για την διάσωση των οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο αυτή πού φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι για την υιοθέτηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Συμβιβαστική λύση στη μάχη που έχει ξεσπάσει για το ευρωομόλογο θα αναζητήσει το Eurogroup που συνεδριάζει την Τρίτη 7 Απριλίου και σε μία χρονική στιγμή όπου η οικονομία της ευρωζώνης πνέει τα λοίσθια από την επέλαση του κορωνοιού.  
Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες προτάσεις για την διάσωση των οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο αυτή πού φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι για την υιοθέτηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Κατά τις πληροφορίες δεν θα έχει καμία σχέση με την πιστωτική γραμμή  ενισχυμένης εποπτείας του ESM (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL), η οποία χορηγείται στη βάση μνημονίου και προαπαιτούμενων αλλά για μία παραλλαγή αυτής.
Μένει να δούμε αν η Γερμανία που κινεί τα νήματα πίσω από κάθε απόφαση της ευρωζώνης συμφωνήσει με αυτό σχέδιο της πρότασης και δεν θα ασκήσει βέτο για μία κανονική πιστωτική γραμμή που θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους και ανταλλάγματα.
Πάντως η άρνηση της για το corona bond έχει διαμορφώσει ένα πραγματικό σκηνικό πολέμου στους κόλπους των ευρωπαίων που έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.
Στο ένα βρίσκονται οι πρωτεύουσες του Βορρά που στηρίζουν τις γερμανικές θέσεις ακυρώνοντας την πρόταση για το ευρωομόλογο και στο άλλο οι πρωτεύουσες της Νότιας Ευρώπης που ζουν μία ασύλληπτη τραγωδία με την πανδημία εκλιπαρώντας για μία λύση που δεν θα είναι βαρίδι για τις οικονομίες τους.
Με την Ρώμη, το Παρίσι και την Μαδρίτη συντάσσεται και η Αθήνα υποστηρίζοντας το σενάριο της έκδοσης του ευρωομόλογου, ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χρήστου Σταικούρα αναγνωρίζει τις ενστάσεις που διατυπώνουν οι στενοί σύμμαχοι του Βερολίνου.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην υπουργική σύνοδο της Τρίτης θα αποτελούν ένα συνδυασμό προτάσεων.
Οι  παρασκηνιακές ζυμώσεις είναι έντονες και θα παραμείνουν έτσι μέχρι το παρά ένα της συνόδου της ευρωζώνης.
Προκειμένου να καμφθεί το ισχυρό μπλοκ των γερμανών ο Χρήστος Σταικούρας θα βρίσκεται τις επόμενες τρεις ημέρες σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους ομόλογους υπουργού του νοτίου τόξου.

Τρεις είναι οι προτάσεις πάνω στις οποίες αναμένεται να εστιάσει το Eurogroup:

1. Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με πιο χαλαρούς όρους και χωρίς να «στιγματίζεται» η χώρα η οποία θα καταφύγει σε αυτόν προκειμένου να  αντλήσουν χρηματοδότηση ίση ή μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ τους.  

2.Η παροχή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ.

3.Η δημιουργία ενός συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας.
Ειδικά για το τελευταίο, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη πρόταση της για τη θέσπιση του SURE, ενός μέσου αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τα εισοδήματα τους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Τα δάνεια θα βασίζονται σε εγγυήσεις που θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Αφορά την υποστήριξη προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας και μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις χώρες-μέλη να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της απόλυσης.
Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους ή να αναστείλουν την εργασία συνολικά, με εισοδηματική στήριξη η οποία θα παρέχεται από το κράτος.
Αν το SURE programme εγκριθεί και ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά, μπορεί τότε και η Ελλάδα να καλύψει ή να επεκτείνει έτσι και το δικό της σχέδιο με τα 800 ευρώ  καλύπτοντάς τα με κονδύλια από την ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι το κόστος του μέτρου μόνο για το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε  1,4 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης