Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καλπάζει διεθνώς ο κορωνοϊός με 1,16 εκατ. κρούσματα και 63,8 χιλ. νεκρούς - Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν ΗΠΑ και Γαλλία

Καλπάζει διεθνώς ο κορωνοϊός με 1,16 εκατ. κρούσματα και 63,8 χιλ. νεκρούς - Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν ΗΠΑ και Γαλλία
Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, τόνισε η Merkel - Παραμείνετε σπίτι ζητά o Johnson

(upd11) Δραματικό τοπίο διαμορφώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός, με τα σκληρότερα χτυπήματα να δέχονται μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν ώρα με την ώρα μια εκθετική σχεδόν αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. 
H πανδημία με πολύ επιθετικό τρόπο σαρώνει 181 χώρες στον κόσμο και το Σάββατο (4/4/2020) έσπασε το φράγμα των 60.000 θανάτων, καθώς καταγράφηκαν 63,832 χιλ. νεκροί.
Σχεδόν 4.000 άνθρωποι απεβίωσαν το τελευταίο  24ωρο εξαιτίας της πανδημίας σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins, στον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέχρι σήμερα.
Ο πρόεδρος Trump υπέγραψε την Παρασκευή (3/4) ένα διάταγμα να σταματήσουν οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες μασκών προσώπου N-95 και άλλου προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού που κρίνεται αναγκαίο για την μάχη καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με ανακοίνωσή του, ο Trump δήλωσε πως το διάταγμα, υπό τον Νόμο περί Παραγωγής Άμυνας, "είναι ένα ακόμη βήμα της συνεχιζόμενης μάχης για την αποτροπή συσσώρευσης, εκτόξευσης τιμών και αισχροκέρδειας, αποτρέποντας την επιβλαβή εξαγωγή προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού".
Παγκοσμίως τα κρούσματα ανέρχονται σε 1,16 χιλ.  οι θάνατοι σε 63 8 χιλ. και αυτοί που θαραπεύτηκαν ανέρχονται σε 237, 9 χιλ.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο αρνητικό επίκεντρο διεθνώς, καθώς είναι η πλέον πληγείσα χώρα με 290, 6 χιλ. επιβεβαιωμένα κρούσματα,  ενώ η Ιταλία είναι η πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών με 15,36 χιλ. θανάτους και 119.827 κρούσματα.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας μέσα σε 24 ώρες σε οποιοδήποτε κράτος είχε καταγραφεί την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).
Οι ΗΠΑ είναι μακράν πλέον και η πρώτη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς έχει ξεπεράσει τα 278.000 και ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά.
Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον το 80% των Αμερικανών έχει τεθεί σε καραντίνα ή σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία, όπως υποστήριξε ο Bill Gates θα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν για 10 εβδομάδες προκειμένου να ανακοπεί η εφιαλτική πορεία του ιού.
Δραματική είναι και η κατάσταση στην ΕΕ, με την Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία να δοκιμάζονται σκληρά, μετρώντας τους περισσότερους από τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ταχύτατα ακολουθεί τα βήματά τους, σύμφωνα με τις ενδείξεις να τις ακολουθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται ακόμη και από χώρες που αντιμετώπισαν με ελαστικότητα την πανδημία με τα πρώτα κρούσματα στο εσωτερικό τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε χθεσινή τους επικοινωνία οι πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ, κκ. D.Trump και E. Macron συμφώνησαν να ζητήσουν τη σύγκληση συνόδου των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό», επισήμανε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τους Γερμανούς πολίτες η Angela Merkel λίγο μετά την επιστροφή της στην καγκελαρία μετά από 14 ημέρες καραντίνας και ούσα υγιής μετά και το τρίτο αρνητικό τεστ.
Τους παρότρυνε να μείνουν μέσα και να μην πάνε πουθενά παρότι Πάσχα, γιατί θα ήταν ανεύθυνο και για να σταματήσουν την μετάδοση του υιού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Boris Johnson μίλησε στους Βρετανούς για τη δική του παραμονή σε καραντίνα, καθώς ο πυρετός επιμένει, οπότε ασκεί τα καθήκοντά του μέσω τηλε-εργασίας, ζητώντας από τους Βρετανούς να παραμένουν σπίτι, περιορίζοντας στο ελάχιστο απαραίτητο, τις εξόδους τους.
Έτσι από τη Σιγκαπούρη ως την Τουρκία και από την Ελλάδα ως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη εντείνουν τα περιοριστικά μέτρα σε επίπεδο καραντίνας ή lock down, καθώς είναι το μοναδικό όπλο στη φαρέτρα αναχαίτισης του φονικού ιού, με τους λαούς να δείχνουν τη μέγιστη δυνατή ανταπόκριση όπως φάνηκε από τα στοιχεία μετακινήσεων που αποκάλυψε η Google σε χθεσινή της έκθεση για 131 χώρες του κόσμου για δύο περιόδους από 16 έως τις 29 Μαρτίου, όταν τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονταν ήδη και από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου, όταν όλα ακόμα κινούνταν κανονικά. 
Στην Ιταλία, οι επισκέψεις σε καταστήματα και χώρους αναψυχής όπως εστιατόρια και θέατρα έκαναν βουτιά κατά 94% ενώ η προσέλευση στους χώρους εργασίας μειώθηκε κατά 63%, οι επισκέψεις σε παντοπωλεία και φαρμακεία που μειώθηκαν κατά 85% και οι επισκέψεις σε πάρκα κατά 90%.
Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια που ήταν η πρώτη που έλαβε περιοριστικά μέτρα οι επισκέψεις σε καταστήματα και χώρους αναψυχής «κόπηκαν» κατά το ήμισυ.
Αντιθέτως, στο Αρκάνσας μια από τις λίγες πολιτείας με σχετικά πιο ελαστικά μέτρα περιορισμού οι επισκέψεις αυτές έπεσαν κατά 29%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε αμερικανική πολιτεία.
Στην Ιαπωνία, όπου οι αρχές είχαν σχετικά χαλαρή αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές αποστάσεις, οι επισκέψεις σε χώρους ψυχαγωγίας και καταστήματα μειώθηκαν κατά 26%, ενώ οι επισκέψεις στους χώρους εργασίας μειώθηκαν μόλις κατά 9%.
Στην Ελλάδα σε μαγαζιά και χώρους αναψυχής όπως εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα, θεματικά παρκα, μουσεία, βιβλιοθήκες και θέατρα η κίνηση μειώθηκε κατά την περίοδο που εξετάζεται κατά 80%, σε σουπερ μάρκετ, μανάβικα, φαρμακεία κατά 41%, σε πάρκα, παραλίες και πλατείες, κατά 55%, στα μέσα μεταφοράς κατά 76%.
Επίσης κατά τα 53% μειώθηκε η μετακίνηση στους χώρους εργασίας...
Στο πόλεμο της ανάσχεσης του φονικού ιού ένας ακόμη πόλεμος μαίνεται και είναι αυτός της «μάσκας».

Οι ανάγκες για το υλικό αυτό προστασίας και η έλλειψη έχει πυροδοτήσει ένα νέο πόλεμο ανελέητο, όπου φορτία για αλλού προορίζονται και αλλού καταλήγουν, ή φτάνουν λειψά γιατί στο δρόμο η μισή ποσότητα κάνει φτερά.
Σε αυτόν τον πόλεμο σύμφωνα με στοιχεία, οι Αμερικανοί πληρώνουν μετρητά και χωρίς να δουν το φορτίο, αρκεί να το έχουν, πρακτική ελκυστική για όσους επιδιώκουν απλώς να κάνουν δουλειές πάνω στην απόγνωση του κόσμου, στην πίστα ενός κινεζικού αεροδρομίου, Γάλλοι ή Τσέχοι αρπάζουν χαρτοκιβώτια τα οποία προορίζονται για άλλες χώρες...
Όπως οι μάσκες προστασίας τύπου FFP-2 που είχε παραγγείλει και προπληρώσει με 400.000 ευρώ, η αστυνομία του Βερολίνου στην αμερικανική εταιρία 3Μ, στην Κίνα και βρίσκονταν καθ' οδόν προς τη Γερμανία κατασχέθηκαν από τις απεγνωσμένες ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Adreas Geizel, κάνοντας λόγο για «σύγχρονου τύπου πειρατεία».

Η πρόγνωση

Ειδικοί επιστήμονες από την Αυστραλία υποστηρίζουν πως τα πραγματικά κρούσματα παγκοσμίως μπορεί να είναι έως και 10 εκατομμύρια, καθώς καταγράφονται λιγότερα κρούσματα λόγω έλλειψης διαγνωστικών τεστ.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, Brendan Murphy είπε πως «παγκοσμίως έχουμε καταγράψει ένα εκατομμύριο κρούσματα, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο πραγματικός τους αριθμός είναι πέντε ή δέκα φορές μεγαλύτερος», αναφέροντας πως «τα ποσοστά θνησιμότητας διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ των διαφόρων χωρών», γεγονός που όπως είπε, τον κάνει να πιστεύει ότι πολλά κρούσματα δεν εντοπίζονται.
Πάντως και με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προκύπτει ότι:
- Οι θάνατοι αντιστοιχούν στο 5,3% των κρουσμάτων διεθνώς.
- Στην Ελλάδα το ποσοστό των θανάτων ως προς τα κρούσματα ανέρχεται σε 3,6%.
- Το ποσοστό όσων θεραπεύτηκαν έναντι των κρουσμάτων αντιστοιχεί στο 20,5% από 29% τις πρώτες ημέρες της διάδοσης του κορωνοιού.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.159.515.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 63.832, ενώ θεραπεύτηκαν 237.978 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 15.362 νεκρούς και 124.632 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 297.575, στους 7.826 οι νεκροί... και 10.032 όσοι θεραπεύτηκαν.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 11.744 οι θάνατοι και στα 124.736 τα κρούσματα.
- Στους 6.521 οι νεκροί στη Γαλλία, 83.031 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 4.320 και τα κρούσματα σε 42.441. 
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 92.150 και οι νεκροί σε 1.330.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 3.452 και τα κρούσματα σε 55.743.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 177 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.156.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.543 και 3.330 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και την 1η Απριλίου μπήκε σε καραντίνα η επαρχία Χενάν.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.935 – Στους 69 οι νεκροί.
- Στους 1.283 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 18.431 τα κρούσματα.
- Στα 5.550 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 20.278 στην Ελβετία που μετρά και 641 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 68 οι νεκροί.
- Στους 425 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 20.921 τα κρούσματα.

Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-02_13-30-49.jpg?itok=nGTLzq28


https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/US_0.png?itok=KdsRizBp

Αρνητικός ο Trump στον ιό

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Donald Trump έκανε για δεύτερη φορά το τέστ διάγνωσης της COVID-19 και όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ήταν και αυτό αρνητικό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει το πρώτο διαγνωστικό τεστ τον προηγούμενο μήνα, αφού είχε έρθει σε επαφή με έναν αξιωματούχο από τη Βραζιλία, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός.
Image
Στο κόκκινο η Νέα Υόρκη - Μαζί με το Νιου Τζέρσι ανεβάζουν τον αριθμό κρουσμάτων και νεκρών στις ΗΠΑ

Η πλέον πληττόμενη περιοχή εξακολουθεί να παραμένει η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία βίωσε τη φονικότερη ημέρα της από τον νέο κορωνοϊό, ;με 562 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο στην πολιτεία και το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 2.935, όπως σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη Andrew Cuomo.
Ο Cuomo προειδοποίησε ότι άνθρωποι θα πεθάνουν σύντομα εξαιτίας της έλλειψης αναπνευστήρων, νοσοκομειακών κλινών, ενώ απηύθυνε έκκληση για αποστολή πόρων στη Νέα Υόρκη, που θα βοηθήσουν την πολιτεία να αντιμετωπίσει την ολοένα κι εντεινόμενη κρίση.
Τα κρούσματα στην πολιτεία αυξήθηκαν στα 103.169, ενώ τα αποθέματα αναπνευστήρων φτάνουν για άλλες 5 ημέρες μόνο, δεδομένου του ρυθμού που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς της νόσου Covid-19.
Είναι χαρακτηριστικό πως νοσοκομεία αδυνατούν να διαχειριστούν τους βαριά ασθενείς, τα νεκροτομεία δεν προλαβαίνουν να θάβουν τους νεκρούς ενώ τα αποτεφρωτήρια επέκτειναν τα ωράρια τους και προχωρούν στην καύση νεκρών ακόμα και κατά τις νυχτερινές ώρες.
Τα γραφεία κηδειών κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη εδώ και δεκαετίες αύξηση των περιστατικών, καθώς αυτά έχουν ξεπεράσει τα 50.000.
Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Phil Murphy ανέφερε 4,372 νέα κρούσματα COVID-19 και 113 νέους θανάτους, στην πολιτεία του, ανεβάζοντας τα κρούσματα στα 29.895 και σε 646 τους θανάτους.
Ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή διατάγματος κατά το οποίο, όλες οι σημαίες σε όλο το NJ θα κυματίζουν μεσίστιες επ 'αόριστον προς τιμήν αυτών που έχουν πεθάνει από τον ιό σε όλο τον κόσμο.
"Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έπληξε ποτέ την πολιτεία μας.
Πρέπει να έχουμε ένα σταθερό και ορατό μνημείο," είπε.
Αν αυτά τα τελευταία στοιχεία σας θλίβουν, παρακαλώ μην απελπίζεστε γιατί ο αριθμός εκείνων που έχουν νικήσει την ασθένεια δίνει ελπίδα.

Παρέμβαση Bill Gates: Lockdown παντού για 10 εβδομάδες

Την ίδια στιγμή, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ιδρυτής της Microsoft, Βill Gates, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα χρειαστούν 10 εβδομάδες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Bill Gates έχει επικρίνει σφόδρα την πρώτη αντίδραση των αμερικανικών αρχών κατά του κορωνοϊού, ενώ στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη Washington Post με τίτλο, «Έτσι θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο έναντι του COVID-19», προέτρεψε εκ νέου να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες, παντού, για διάστημα τουλάχιστον 10 εβδομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, o Bill Gates προτείνει «παύση» των δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια, αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων και την «υιοθέτηση μιας προσέγγισης που θα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για την ανάπτυξη θεραπειών και ενός εμβολίου».

Ιταλία: Στους 14.681 οι νεκροί - Παράταση έως τις 13/4 η καραντίνα

Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Στα 119.827 ανέρχονται πλέον, τα συνολικά περιστατικά κορωνοϊού στην Ιταλία την Παρασκευή (3/40, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 14.681, ενώ 19.758 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Την Πέμπτη, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 115.242 και είχαν χάσει την ζωή τους 13.915 άνθρωποι ενώ 18.278 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 766 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.585 συνολικά κρούσματα.
1.480 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 2.339.
Στο μεταξύ, 4.068 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.741 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 52.579 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 47.520 και οι νεκροί 8.311.
Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 15.932 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.902.
Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 10.464, με 572 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημειώνει μικρό περιορισμό, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το περασμένο εικοσιτετράωρο, τα οποία δεν επιτρέπουν, έως τώρα, καμία χαλάρωση των μέτρων.
Οι ιταλικές αρχές κατέστησαν σαφές, σήμερα, ότι είναι πολύ πιθανό, τα περιοριστικά αυτά μέτρα να ισχύσουν μέχρι και τις αρχές Μαΐου.
Το μεγαλύτερο κρεματόριο του Μιλάνου έχει κλείσει τις πόρτες του για ένα μήνα, μην μπορώντας να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό σορών που μεταφέρονται εκεί για αποτέφρωση, όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας.
Σύμφωνα με την ίδια, το διάστημα αναμονής ήταν 20 ημέρες.
Από την έναρξη της πανδημίας, το 50% και πλέον των θανάτων στη Ιταλία έχει καταγραφεί εκεί.
Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Roberto Speranza τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν ως τις 13 Απριλίου.
Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας υπογράμμισε ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα τεστ προς εντοπισμό των αντισωμάτων και είναι ακριβώς αυτό που η ιταλικές υγειονομικές αρχές θέλουν να κάνουν».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να παραμείνει κάτω από το 1%» και ότι «για να φτάσει στο μηδέν, θα χρειαστούν μήνες».
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-03.png?itok=Vvv_TFAe

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-03%20%281%29.png?itok=qVARaCyY
Image
Ισπανία:  809 θάνατοι σε ένα 24ωρο, συνολικά 11.744 νεκροί

Άλλοι 809 άνθρωποι απεβίωσαν  σε ένα 24ωρο στην Ισπανία από τον Covid -19 με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών  να ανέρχεται σε 11.744.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 124.736 ενώ 34.219 έχουν ιαθεί.
Οι ασθενείς, που παραμένουν για νοσηλεία είναι 57.612.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ένα 24ωρο ανέρχονται σε 7.026.
Αν και ο αριθμός των νεκρών σε μία μέρα σοκάρει, οι ισπανικές αρχές αναφέρουν πως πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο τις τελευταίες οκτώ ημέρες.  
Υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez αναμένεται να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα και αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες.
Όταν ληφθεί η σχετική απόφαση, ο Sanchez θα καλέσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Pablo Casado και τα υπόλοιπα κόμματα στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη διακομματική συναίνεση.
Οι υγειονομικές αρχές  ενδέχεται να συστήσουν σε ολόκληρο τον ισπανικό πληθυσμό να φορέσει μάσκες, ως προστατευτικό μέσο απέναντι στην πανδημία.  
Ο αριθμός των νεκρών κατατάσσει την Ισπανία στη δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε ανθρώπινες απώλειες με τρίτη τις ΗΠΑ, που μετρούν περισσότερους από 6 χιλ. νεκρούς.
Ως αποτέλεσμα της διασποράς της νόσου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.
Ο Sanchez είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.
Το μέτρο θα ισχύσει ως τις 9 Απριλίου.
Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/SPAIN_1.png?itok=yBJTL4ix

Γαλλία: Τέταρτη σε θανάτους παγκοσμίως


Τα 83.031 έφτασαν τα κρούσματα στη Γαλλία, ενώ ο νεκροί τους 6.521, αριθμοί που διατηρούν τη χώρα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως (πίσω από Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ).
Οι ασθενείς που ανάρρωσαν είναι 14.138, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν τη μάχη στις εντατικές., οι οποίες έχουν κορεστεί στην περιοχή του Παρισιού, ενώ σε σημείο παράλυσης έχουν φθάσει τα νοσοκομεία.
Έτσι ασθενείς διακομίζονται καθημερινά σε άλλα νοσοκομεία της επικράτειας.
Παράλληλα, ο νέος κίνδυνος που καιροφυλακτεί είναι η ανεπάρκεια φαρμάκων για τους διασωληνωμένους ασθενείς.
Οι αρμόδιοι προβλέπουν ότι μέσα σε λίγες μέρες θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα.
Έτσι πήρε ιδιαίτερη διάσταση η πρόταση του Jean Luc Melancon (από την αριστερή αντιπολίτευση) να κρατικοποιηθούν και να επιταχθούν δύο γαλλικές εταιρείες: η Luxfer που παράγει φιάλες οξυγόνου και η Famar που παράγει φάρμακα.
Η πρόταση Melancon συνάδει με την επιθυμία του 84% των Γάλλων για «μια νέα κοινωνία μετά την κρίση, με την επιστροφή των παραγωγικών επιχειρήσεων από την Ασία, στην Ευρώπη και τη Γαλλία» σύμφωνα με δημοσκόπηση της Viavoice στην εφημερίδα Libération.
Στο μεταξύ, η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, Melania, διαβίβασε στη σύζυγο του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, Brigitte, τα συλλυπητήριά του «για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού στη Γαλλία», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε μια σύντομη ανακοίνωση.
«Επαναβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό των Γάλλων και διατύπωσε την αισιοδοξία της για την ικανότητα (των δύο χωρών) να ξεπεράσουν μαζί αυτήν τη δύσκολη περίοδο».

Γερμανία: 1.330 οι νεκροί και 92.150 τα κρούσματα

«Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό», δήλωσε η Καγκελάριος Angela Merkel σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.
«Είμαι καλά, αλλά 14 ημέρες στο σπίτι, 14 ημέρες με μοναδική επαφή με τον έξω κόσμο μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου… δεν ήταν εύκολο», δηλώνει η Καγκελάριος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας που αρχίζει για τη Γερμανία τη Δευτέρα 6/4, και καλεί τους πολίτες να τηρήσουν και κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.
«Αυτό το Πάσχα θα είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Ξέρω ότι για εκατομμύρια Χριστιανούς το Πάσχα είναι μια περίοδος κατά την οποία πηγαίνουν στην εκκλησία, άλλοι πηγαίνουν περιπάτους, διακοπές.
Σας ζητώ να μην πάτε πουθενά - ούτε σε ένα κοντινό χωριό», τονίζει η Καγκελάριος και επαναλαμβάνει ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσει πότε θα ανακληθούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
«Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο», λέει χαρακτηριστικά.
Η κυρία Merkel, η οποία επέστρεψε χθες 3/4, στην Καγκελαρία έπειτα από δύο εβδομάδες προληπτικής καραντίνας στο σπίτι, επειδή είχε συναντήσει τον γιατρό της, ο οποίος κατόπιν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων: «Σας παρακαλώ να το πάρετε σοβαρά.
Ακόμη και κοντινά ταξίδια, εντός Γερμανίας, σε μια λίμνη ή στα βουνά, φέτος δεν μπορούν να γίνουν.
Ακόμη και ένας πασχαλινός περίπατος πρέπει να γίνει τηρώντας τους κανόνες που ισχύουν για όλους.
Μόνο με τα μέλη της οικογένειας που ζουν κάτω από την ίδια στέγη ή με ένα ακόμη άτομο», σημειώνει η Καγκελάριος.
Η Γερμανία μετρά ήδη 92.150 κρούσματα, 1.330 νεκρούς ενώ 26.400 ασθενείς ανάρρωσαν τελείως.
Η ανταπόκριση της Καγκελαρίου Merkel στην πρόκληση του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει πείσει για την ώρα τους Γερμανούς, οι οποίοι σε ποσοστό 64% δηλώνουν «ικανοποιημένοι» και «πολύ ικανοποιημένοι».
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής κατά την τρέχουσα θητεία της.
Επίσης η κυβέρνηση συγκεντρώνει 72% θετικές απόψεις για τις ενέργειές της αυτή την περίοδο.
Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει να συζητείται μεταξύ πολιτών και πολιτικών κύκλων το ενδεχόμενο παραμονής της στην Καγκελαρία για μια νέα, πέμπτη, θητεία.
Σε δηλώσεις του ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Πάσχα των Καθολικών (12/4).
Παράλληλα τόνισε ότι η πραγματική θνητότητα από την επιδημία κινείται στα επίπεδα του 0,8%, υποστηρίζοντας πάντως πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα καθώς σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Βρετανία: Στους 4.320 οι νεκροί

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Μεγάλη Βρετανία έφτασε τους 4.320, ενώ τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 42.441.
Την ίδια ώρα στην Σκωτία τουλάχιστον 46 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοϊό με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 218, στην Ουαλία πέθαναν 13 (συνολικά έχουν πεθάνει 154). Στη Βόρεια Ιρλανδία πέθαναν άλλοι 8 και 56 συνολικά.
Η Βρετανία δεν θα χαλαρώσει το αυστηρό μέτρο της καθολικής καραντίνας πριν το τέλος του Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στη διαμορφωση της στρατηγικής του Λονδίνου για την αντιμετώπιση της covid-19, προειδοποιώντας ότι πρώτα πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και να ξεκινήσει η εντατική διενέργεια τεστ.
Ο καθηγητής μαθηματικής βιολογίας του Imperial College London, δήλωσε ότι εξετάζεται πώς θα υιοθετηθούν εν καιρώ πιο χαλαροί περιορισμοί.
«Θέλουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση στην οποία, τουλάχιστον ως τα τέλη Μαΐου, θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε την καθολική καραντίνα που έχουμε τώρα με κάποια λιγότερο αυστηρά μέτρα, βασισμένα περισσότερο στην τεχνολογία και τα τεστ», εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.
«Γίνεται πολλή δουλειά ώστε να δούμε πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια από τα πολύ αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης που έχουν υιοθετηθεί με ένα καθεστώς που θα βασίζεται στην πιο εντατική διενέργεια τεστ, την πολύ άμεση πρόσβαση στα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών.
Όμως προκειμένου να αντικατασταθεί αυτό το καθεστώς (…) πρέπει να πέσουν οι αριθμοί».
Η κυβέρνηση έχει θέσει τη Βρετανία σε καθολική καραντίνα κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ και απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις.
Παράλληλα το Λονδίνο καλεί τους πολίτες να μην βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Regling (ESM): Τώρα η ώρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – Για φέτος βοήθεια μέσα από τους υφιστάμενους θεσμούς της ΕΕ

Τη θέση ότι τώρα είναι η ώρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επισημαίνει σε άρθρο του – που δημοσιεύεται σε 15 ευρωπαϊκές εφημερίδες ανάμεσα στις οποίες και η «Καθημερινή» - ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη για μια κοινή και καλά συντονισμένη πολιτική απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς και την προετοιμασία για την οικονομική ανάκαμψη μόλις η κρίση υγείας τεθεί υπό έλεγχο.
Στο άρθρο του, με τίτλο: «H ώρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι τώρα: Μια συντονισμένη ευρωπαϊκή οικονομική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού», ο Regling υποοστηρίζει ότι, τουλάχιστον για φέτος, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να εκδηλωθεί μέσω της χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς της ΕΕ, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του ΕSM, καθώς οι προτάσεις για τη δημιουργία νέων θεσμών χρειάζονται χρόνο.
Όπως λέει ο επικεφαλής του ESM, από φέτος, μπορούν να σχεδιαστούν πιο εκτεταμένες λύσεις που θα χρειαστούν για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμψουν από το σοκ της πανδημίας.

Κίνα: Στους 3.330 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Στους 3.330 ανέρχονται οι νεκροί στην Κίνα από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ τα κρούσματα σε 82.543.
Εν τω μεταξύ και ενώ φαινόταν πως η Κίνα έχει ξεπεράσει τον κορωνοϊό και ότι η χώρα έχει βρει ξανά τους ρυθμούς, η φονική νόσος την απειλεί ξανά, καθώς νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάνουν την εμφάνισή τους.
Αυτή τη φορά «απαγόρευσε στην επαρχία Χενάν, ουσιαστικά όλες τις μετακινήσεις ανθρώπων μετά από έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή», καθώς εκει εντοπιστηκαν τα κρούσματα.
Επιπλέον, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για εργασία εκτός εάν έχουν άδεια να το κάνουν.
Περιττό να τονιστεί, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, ότι παρά τις όποιες προθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης και τη όποια στήριξη απολαμβάνει από τον ΠΟΥ στην προσπάθεια να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι έλεγξε τον ιό, «καθώς θέτει την οικονομία της σε κίνηση ξανά, αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των ποσοστών μετάδοσης των κρουσμάτων για άλλη μια φορά, απαιτώντας νέα μέτρα ελέγχου και περιορισμών, με άγνωστες τις επιπρόσθετες συνέπειες στην οικονομία και σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.

Ρωσία: Ετοιμάζεται για τα χειρότερα ενόψει της κορύφωσης της πανδημίας - Παρακολουθούνται μέσω smartphone όσοι διαγνώσθηκαν με κορωνοϊό και παραμένουν σπίτια τους

«Είναι κατανοητό ότι η κορύφωση της επιδημίας προς το παρόν δεν έχει περάσει και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια εξέλιξη της κατάστασης με βάση το πιο δύσκολο σενάριο», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin σε κυβερνητικό τηλε-συμβούλιο με την ομάδα εργασία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ο Mishustin υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία στις περιφέρειες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα από απόψεως ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, ώστε να δέχονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει το παν για να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού και στα πλαίσια αυτά τέθηκε ήδη σε εφαρμογή το σύστημα παρακολούθησης μέσω smartphone όσων έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό και παραμένουν στα σπίτια τους.
Το σύστημα παρακολούθησης που φέρει την ονομασία «Κοινωνική παρακολούθηση», τέθηκε σε λειτουργία στη Μόσχα, για ασθενείς που έχουν «επιλεξει νοσηλεία κατ’ οίκον».
Η «Κοινωνική παρακολούθηση» δίνει τη δυνατότητα στις αρχές της πόλης να ελέγχουν αν τηρείται η καραντίνα και να εντοπίζουν άμεσα τις περιπτώσεις παραβίασης της, κάτι που θα συμβάλει στο να αποφύγουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρμόδιας Διεύθυνσης.

Ολλανδία: 1.651 οι νεκροί, μέσα σε ένα 24ωρο 164 νέοι θάνατοι

Αυξήθηκε κατά 164 ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Ολλανδία και πλέον ανέρχεται σε 1.651 νεκρούς, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Το σύνολο των κρουσμάτων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας (RIVM), αυξήθηκε κατά 6% τις τελευταίες 24 ώρες και είναι πλέον 16.627.
Ωστόσο, σύμφωνα με το RIVM, ο αριθμός των θανάτων και κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία που δίνονται, καθώς δεν διεξάγονται ευρέως διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό.
 
Τουρκία: Τρέχει να προφτάσει ο Erdogan - Σε καραντίνα 31 πόλεις

Νέα αύξηση θυμάτων στην Τουρκία, οδήγησε τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να λάβει δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού εν μέσω σφοδρής κριτικής για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την υποβάθμιση του κινδύνου του ιού, όπως έκαναν Donald Trump και Boris Johnson, ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου και εξόδου σε 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας για 15 ημέρες.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει, αποφάσισε και την μερική απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανθρώπους κάτω των 20 ετών, την υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας από όλους τους πολίτες τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε μαγαζιά τροφίμων.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και μερικές ημέρες, στην Τουρκία, έχουν μπει σε καραντίνα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνω των 65 που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.
Στο μεταξύ, στην Τουρκία ο  συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 425.
Όπως ανέφερε ο τούρκος υπουργός Υγείας, Fahrettin Koca, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 20.921, από την αρχή της εκδήλωσης της επιδημίας στις 11 Μαρτίου, ενώ την Παρασκευή  3/4, μόνο σημειώθηκαν 2.786 νέα κρούσματα.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, επεσήμανε πως τις τελευταίες 24 ώρες έχουν διενεργηθεί 16.160 διαγωνιστικά τεστ, ενώ τα τεστ στο σύνολό του, από την άφιξη του κορωνοϊού στην Τουρκία ανέρχονται σε 141.716.
Ο Tούρκος υπουργός ανέφερε ότι σε 25 πόλεις της Τουρκίας δεν υπάρχουν νεκροί ενώ σε 56 πόλεις χάθηκαν ζωές λόγω κορωνοϊού.
Ο Fahrettin Koca ανέφερε ότι η Επιστημονική Επιτροπή του τουρκικού Υπουργείου Υγείας αποφάσισε ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα όπου υπάρχει κίνδυνος από την επιδημία.

Ιράν: Τους 3.500 έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό, 55.743 τα κρούσματα

Τους 3.500 έφτασαν οι νεκροί στο Ιράν από τον κορωνοϊό, το οποίο εξακολουθεί να πλήττεται με σφοδρότητα από την πανδημία.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν ακόμη 158 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 3.452.
Την ίδια ώρα, τα κρούσματα έφθασαν τα 55.743, εκ των οποίων τα 4.103 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν αποτελεί την πλέον πληττόμενη χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ συγκαταλέγεται στις χώρες με πάνω από 3.000 νεκρούς.
Σ’ αυτή την ομάδα των κρατών συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ελβετία: Στους 641 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελβετία ανέρχεται σε 641, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον ιό ανέρχεται σήμερα σε 20.278 από 19.303 κρούσματα χθες.

Ξεπέρασαν τα 10.000 τα κρούσματα στην Πορτογαλία

Τα 10.000 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Πορτογαλία, με την υπουργό Υγείας Marta Temido να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ενισχύσουν τη μάχη τους κατά της πανδημίας καθώς ακόμα «δεν υπάρχει φως στο τούνελ».
«Η μάχη δεν είναι ένα σπριντ 100 μέτρων, αλλά ένας μακρύς μαραθώνιος», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Τώρα είναι η ώρα να ισορροπήσουμε τον φόβο και το κουράγιο, το κουράγιο να μείνουμε σπίτι, να συνεχίσουμε να βοηθούμε άλλους, να τους ζητήσουμε βοήθεια όταν το χρειαζόμαστε».
Η Πορτογαλία έχει 10.524 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 266 θανάτους, με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να αναμένουν η επιδημία να σταθεροποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Η χώρα παρέτεινε κατά άλλες 15 ημέρες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυστηροποίησε τα μέτρα περιορισμού των κινήσεων, ιδιαίτερα λόγω του Πάσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης