Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Το ευρωομόλογο θα ενώσει ή θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση;

tags :
Κων. Φέγγος (PRELIUM): Το ευρωομόλογο θα ενώσει ή θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της PRELIUM Investment Services
Αν πέρυσι την 1η Απριλίου, μας έλεγαν ότι ένα χρόνο μετά η μισή Ελλάδα θα δουλεύει μέσω internet, θα το θεωρούσα με Πρωταπριλιάτικό αστείο.
 Φέτος το αστείο έγινε πράξη.
Τελικά η βιολογική κρίση ανέδειξε τη δυνατότητα της χώρας να εκμεταλλευτεί τη τεχνολογική επανάσταση με μαζική συμμετοχή και εκπαίδευση όλων των ηλικιών. 
Το πόσο καλό θα είναι αυτή το πείραμα για το μέλλον της εργασίας θα το δείξει το μέλλον. 
Πάντως αποδείχτηκε (βίαια) πως η δυνατότητα υπάρχει.
Σταθεροποιητικά κινήθηκε το χρηματιστήριο τη βδομάδα που πέρασε ακολουθώντας την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. 
Αυτό φυσικά μας βρίσκει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τιμών μετά την πρωτοφανή πτώση λόγω κορωνοϊού, αλλά και σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα τιμών για πολλές μετοχές σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά, λόγω της ανόδου που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. 
Αυτό σταθεροποιεί την κατάσταση και κάνει τους δείκτες αβεβαιότητας να πέφτουν πάλι, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το τζίρο.  
Είναι αξιοθαύμαστο πως η βιολογική κρίση έχει αλλάξει αδιαμαρτύρητα θέματα που θεωρούνταν κεκτημένα και αδιαπραγμάτευτα και το πως όσοι αμφισβήτησαν την γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης στα πρώτα στάδια της κρίσης, τώρα αναγκάζονται να συνταχθούν, πολλές φορές πιεζόμενοι από το κοινωνικό Θέλω και άλλες φορές από τις δημοσκοπήσεις.
Πίσω στην οικονομία, είναι σίγουρο ότι η κρίση θα δημιουργησει τεράστια προβλήματα στην οικονομία, που σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι καταστροφικά.
Αυτή η συνειδητοποίηση έχει πιέσει την κυβέρνηση να βοηθήσει κοινωνικές ομάδες και έχει επίσης πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να της επιτρέψουν να το κάνει και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν τα στραβά μάτια και να το χρηματοδοτήσουν, όπως με τη χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Επίσης προς όφελος της Ελλάδας είναι η μείωση των απαιτήσεων των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι η συνειδητοποίηση από μέρους ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία πως η Ευρώπη είτε πραγματικά θα ενοποιηθεί οικονομικά με την έκδοση ευρωομολόγου είτε δεν θα αντέξει.
Αυτό αποτελεί Ελληνική θέση εδώ και χρόνια, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν απλώς ο αδύναμος κρίκος, έκανε τη λογική του αιτήματος να μοιάζει περιθωριακή.
Τώρα που όλοι έχουν πρόβλημα, αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι οικονομίες που επενδύουν σε στρατιωτικό εξοπλισμό για να προστατεύουν την Ευρώπη, βρίσκονται σε οικονομικό μειονέκτημα έναντι χωρών που απολαμβάνουν αυτή την προστασία χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν, όπως η Γερμανία και άλλες χώρες.
Συνήθως δε, όταν οι στρατιωτικά ισχυρές χώρες στοιχίζονται πίσω από ένα λογικό αίτημα το αίτημα γίνεται αποδεκτό. 
Η δε λογική πως μια Γερμανία χωρίς καμία στρατιωτική υποδομή μπορεί να επιβιώσει εκτός της Ευρωπαϊκής ομπρέλας είναι εξίσου ανεδαφική με τα επιχειρήματα που προέβαλαν πριν κάποια χρόνια οι υποστηρικτές του Grexit.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η βαριά βιομηχανία του τουρισμού θα πληγεί, έστω και αν η κρίση τελειώσει γρήγορα, καθώς ο παγκόσμιος τουρισμός θα μειωθεί.
Οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματά τους ή θα χρειαστούν κεφάλαια.
Όμως η διεθνής στήριξη ίσως αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει άλλους τομείς της οικονομίας της που τόσα χρόνια είναι αδρανείς. 
Για αυτό όμως πρέπει να στηριχθεί γενικά η επιχειρηματικότητα και όσοι θέλουν να επενδύσουν.
Με τη σταθεροποίηση των τιμών στο Ελληνικό χρηματιστήριο, έχουν δημιουργηθεί στηρίξεις στις 515 περίπου μονάδες και μετά στις 480 μονάδες του Γενικού Δείκτη.  
Αντιστάσεις έχουμε στις 580 μονάδες, στις 600 περίπου μονάδες και μετά ανοίγει ο δρόμος για μεγάλο ανοδικό άλμα.  
Αυτή την περίοδο το σημαντικό είναι να μην διασπάσουμε την στήριξη στις 515 περίπου μονάδες, γιατί κάτι τέτοιο είναι πιθανό να μας οδηγήσει σε νέα χαμηλά.  Αν ενώ η βιολογική κρίση συνεχίσει να κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες, το χρηματιστήριο καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από τις 500 μονάδες, υπάρχουν ελπίδες ότι το καλοκαίρι θα αναπληρώσει ένα μέρος των χρηματιστηριακών ζημιών που δημιούργησε η κρίση.
 Για να συμβεί αυτό, σημαντικό θα είναι να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε συγκεκριμένες εταιρείες και η κρίση να μην αποκαλύψει νέα φαινόμενα τύπου Follie.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης