Τελευταία Νέα
Διεθνή

Riksbank: Βασική μας προτεραιότητα να ξεπεράσει η σουηδική οικονομία την κρίση του κορωνοϊού - Δεν εξετάζουμε μείωση των επιτοκίων

Riksbank: Βασική μας προτεραιότητα να ξεπεράσει η σουηδική οικονομία την κρίση του κορωνοϊού - Δεν εξετάζουμε μείωση των επιτοκίων
Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας εμφανίζεται έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία
Την ετοιμότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας να λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης της εγχώριας οικονομίας απέναντι στον κορωνοϊό εξέφρασε σήμερα (3/4) ο επικεφαλής της Τράπεζας, Stefan Ingves, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δε χρειάζεται επί του παρόντος κάποια μείωση στα επιτόκια.
Ειδικότερα, ο κ. Ingves δήλωσε ότι «ίσως χρειαστεί να κάνουμε ακόμα περισσότερα εάν κριθεί απαραίτητο, και θα τα κάνουμε ξανά και ξανά μέχρι να δούμε όλοι το φως στο τέρμα της σήραγγας».
Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «αυτό ακριβώς είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε», ενώ πρόσθεσε ότι η μείωση των επιτοκίων «δεν αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματά μας επί του παρόντος».
«Κατανοώ ότι υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, γιατί αυτός είναι ο τρόπος που συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε», τόνισε ο επικεφαλής της Riksbank, διευκρινίζοντας ότι «η νομισματική πολιτική είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σήμερα, από τη στιγμή που η βασική μας προτεραιότητα είναι να ξεπεράσει η σουηδική οικονομία την κρίση».
Σημειώνεται ότι η Riskbank προχώρησε στην παροχή ρευστότητας ύψους 500 δισ. κορονών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις που θα υποστούν πλήγμα από την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη προχώρησαν σε μείωση των επιτοκίων τους τον περασμένο μήνα, η Riskbank δεν ακολούθησε την ίδια τακτική, διατηρώντας το βασικό της επιτοκίο αμετάβλητο στο 0%.
Ωστόσο, έαν ο πληθωρισμός και η καταναλωτική δραστηριότητα στη Σουηδία υποχωρήσουν λόγω της οικονομικής επιβράδυσνης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, τότε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ίσως υποχρεωθεί να εξετάσει μία προσωρινή μείωση των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης