Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι θα αποφασίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 24/4 για το short selling; – Η απαγόρευση και οι ακραίες διακυμάνσεις

tags :
Τι θα αποφασίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 24/4 για το short selling; – Η απαγόρευση και οι ακραίες διακυμάνσεις
Από τη μία τα μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις και από την άλλη η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων συνέβαλαν στον περιορισμό των ακραίων διακυμάνσεων του ΧΑ
Η απαγόρευση του short selling, την οποία επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από 18 Μαρτίου και ισχύει μέχρι 24 Απριλίου, έχει περιορίσει τις μεγάλες πτωτικές κινήσεις του ΧΑ.
Η πορεία της αγοράς δείχνει τάσεις συσσώρευσης εναρμονισμένη με τις κινήσεις των διεθνών αγορών.
Η ανάκαμψη από τα χαμηλά, μετά και τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, επηρέασε και το ΧΑ.
Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης εμπορευσιμότητας στις μεγάλες απώλειες των ξένων αγορών, αρκετά συχνά η εγχώρια αγορά αντιδρούσε με υπερβολή, η οποία ενδεχομένως επηρεαζόταν και από τις μεγάλες ανοικτές πωλήσεις και την απουσία αγοραστών.
Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζοντας τις εντολές που υπάρχουν, πουλάνε μετοχές ανοικτά ή συμβόλαια και στη συνέχεια που πουλάνε και τις θέσεις που έχουν.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από 24 Απριλίου;
Συχνά στο ΧΑ παρατηρείται «συνωστισμός στην έξοδο» σε περιόδους κρίσης αφού μαζικά όλοι οι επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικοί, μετατρέπονται σε πωλητές.
Δίνοντας παράταση, πιθανότατα η αγορά θα μπορέσει να αποφύγει τις υπερβολικές διακυμάνσεις σε συγκεκριμένες μετοχές, αφού οι πωλήσεις θα είναι με πραγματικά χαρτιά.
Αν επαναφέρει τις ανοικτές πωλήσεις πιθανότατα κάποιοι επενδυτές που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν το εργαλείο και δε μπορούσαν λόγω της απαγόρευσης, να το πράξουν μετά την άρση της απαγόρευσης και να συμβάλλουν στην επιστροφή των μεγάλων διακυμάνσεων.
Το ΧΑ δεν έχει τη ρευστότητα άλλων αγορών και συχνά κάποια εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο και προσφέρουν περισσότερη ευελιξία σε μεγάλους κυρίως παίκτες, δημιουργούν πίεση που πολλές φορές είναι υπερβολική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης