Χρηματιστήριο

Οι παρενέργειες των lockdown επισκίασαν τράπεζες -3% και ΧΑ -0,13% στις 540 μον. – Μην υπάρχουν αυταπάτες, πρώτα χαμηλά και η άνοδος αργά

Οι παρενέργειες των lockdown επισκίασαν τράπεζες -3% και ΧΑ -0,13% στις 540 μον. – Μην υπάρχουν αυταπάτες, πρώτα χαμηλά και η άνοδος αργά
Το επενδυτικό κοινό προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη συνεχή αλλαγή δεδομένων από τις επιπτώσεις  της πανδημίας  στην παγκόσμια οικονομία
(upd12)Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματίστηριο στις 540 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες όπου συνεχίστηκαν οι πιέσεις για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έως -3% ενώ τα κέρδη των ΕΛΠΕ +4,62%, ΟΠΑΠ+3,17%.. ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση της αγοράς.
Διάχυτη είναι η ανησυχία των επενδυτών οι οποίοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη συνεχή αλλαγή δεδομένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας  στην παγκόσμια οικονομία.
To βασικό σενάριο είναι ότι εντός Απριλίου οι αγορές θα προσεγγίσουν ξανά τα χαμηλά έτους ενώ η άνοδος θα είναι μια πολύ αργή διαδικασία που θα έχει πολλές αυξομειώσεις, δηλαδή η αγορά δεν θα ανακάμψει σε σχήμα V με την πιθανότητα του σεναρίου αυτού να είναι πολύ μεγάλη.

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ, οι οποίες ήδη μετρούν τα περισσότερα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ λόγω του lockdown, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4% για πρώτη φορά εδώ και 3 χρόνια σχεδόν.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τις 10 εκατ. νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που κατατέθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου, η ανεργία στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 10% τον Απρίλιο.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Ευρώπη είναι βαθιά διχασμένη λόγω της έκδοσης ή μη των corona bonds με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο Eurogroup στις 7 Απριλίου ενώ οριστικό είναι το γερμανικό όχι στην έκδοση των corona bonds, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δεν προτίθεται να τα εγκρίνει ενώ τόνισε ότι  ο ESM διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει σκληρά χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Από την άλλη, σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα Παρασκευή (3/4) το πετρέλαιο με το Brent +11% στα 33 δολ. ανά βαρέλι καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες των επενδυτών για μία νέα συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας, η οποία θα σταθεροποιήσει την αγορά ενέργειας.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 540 μονάδες, δηλαδή 70 μονάδες υψηλότερα από το χαμηλό έτους του 2020 τις 469,55 μονάδες (17/3), με το πρωτογενές σοκ του κορωνοιού να έχει αποτιμηθεί πλήρως στα χρηματιστήρια, έχει περάσει σε δείκτες και μετοχές.
Εντούτοις, ακολουθεί το δευτερογενές σοκ... το βασικό σενάριο θέλει ότι μέσα στον Απρίλιο θα υπάρξει δεύτερο κύμα που τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να ξαναδούν τα χαμηλά τους.
Στις τράπεζες, καταγράφηκε έντονη νευρικότητα σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ πτωτικά έκλεισαν Eurobank -2,94% και Αlpha Bank -2,77% ενώ αμετάβλητες έκλεισαν Πειραιώς και Εθνική.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΠΕ +4,62%, Aegean +3,9%, ΟΠΑΠ +3,17% ενώ με την μεγαλύτερη έκλεισε πτώση ο ΟΤΕ -3,5%.
Τη θέση ότι τώρα είναι η ώρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επισημαίνει σε άρθρο του – που δημοσιεύεται σε 15 ευρωπαϊκές εφημερίδες ανάμεσα στις οποίες και η «Καθημερινή» - ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη για μια κοινή και καλά συντονισμένη πολιτική απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς και την προετοιμασία για την οικονομική ανάκαμψη μόλις η κρίση υγείας τεθεί υπό έλεγχο ενώ επισήμανε ότι  νέες προτάσεις χρειάζονται χρόνο
Με βάση τις εκτιμήσεις 3 μεγάλων τραπεζών για την Ελλάδα, Bank of New York Mellon, Nomura, Unicredit που μίλησαν στο bankingnews.gr , το ελληνικό ΑΕΠ το 2020 θα υποχωρήσει στα 172 με 175 δισεκ. ευρώ  λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός που σημαίνει πτώση από -7% έως -9% δηλαδή στα επίπεδα που βρισκόταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2016 με αύξηση της ανεργίας κατά 750 – 900 χιλιάδες.
Το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί αλλά οι κίνδυνοι δεν είναι υψηλοί λόγω του μοντέλου εξυπηρέτησης του και της σύνθεσης του
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται επιδείνωση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,90% ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται στο 1,50% με το μεταξύ τους spread στις 40 μονάδες βάσης .
Επιδείνωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 215 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής στις 10017 μονάδες από 10516 μονάδες χθες 1/4.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,12% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,89%.
Λίγο πριν τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +4,5%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό  της ημέρας +3% και ο Γενικός Δείκτης με κέρδη +1,12%
Περί τις 12:45 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο δεικτοβαρή ΟΤΕ -5% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,74% και ο Γενικός Δείκτης με απώλειες -1,11%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 305,30 μονάδες με πτώση -1,84%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,13% στις 540 μονάδες έχοντας υψηλό στις 547,49 μονάδες και χαμηλό στις 535,42 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένεςσυναλλαγές αξίας 2,97 εκατ. ευρώ και όγκου 343 χιλ. τεμαχίων έχουν πραγματοποιηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 88 χιλ. τεμάχια αξίας 574 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 164 χιλ. τεμάχια αξίας 1,89 εκατ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 91 χιλ. τεμάχια αξίας 518 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 540 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 530 μονάδες και ακολουθούν οι 510 οι 470 και οι 450 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 580-590 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 530 μονάδες και ακολουθούν οι 510 οι 470 και οι 450 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 305 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 380 -390 μονάδες και ακολουθούν οι 420 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Δύο κρίσιμες τηλεδιασκέψεις θα λάβουν χώρα σήμερα (3/4) οι οποίες αφορούν τα προγράμματα εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου αυτές να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την προσφατη υγειονομική κρίση και τις εξελίξεις σε σχέση με το πτωχευτικό δίκαιο και την πρώτη κατοικία.
Σε ότι αφορά τις εγγυήσεις είναι φανερό πως υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.
Η teleconference που θα λάβει χώρα σήμερα το μεσημέρι θα διενεργηθεί μεταξύ των CEOs των ελληνικών τραπεζών και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσακίρη.
Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν την κυβέρνηση πως διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου να δώσουν τα σχετικά δάνεια ενώ προσπαθούν να ορίσουν την περίμετρο των διαδικασιών.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας που έχει σφοδρά πληγεί στηρίζει σημαντικές προσδοκίες  σε αυτά τα δάνεια έως ότου καταφέρει να κινηθεί εκ νέου η οικονομία.
Σήμερα ωστόσο θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο με τα κλιμάκια των θεσμών για το πτωχευτικό δίκαιο και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με πρόταση την παράταση με ανοιχτή πλατφόρμα μέχρι το τέλος του έτους ενώ από 1.1. του 2021 θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς λένε καλά ενημερωμένες πηγές.
Υπάρχει σημαντική πιθανότητα η παράταση να είναι της λογικής βλέποντας και κάνοντας ακολουθώντας δίμηνα ή τρίμηνα έως τη λήξη του έτους και αναλόγως της κατάστασης που θα επικρατήσει στην ελληνική οικονομία.

Η επικαιρότητα

Αντιμέτωπες με το πιο σκληρό πρόσωπο του κορωνοϊού είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες το τελευταίο 24ωρο κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων που έχει καταγραφεί παγκοσμίως τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τους οποίους η πανδημία πλήττει κάθε γωνιά του πλανήτη.
Δραματική είναι και η κατάσταση στην ΕΕ, όπου Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία μετρούν περισσότερους από τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ κατά πόδας φαίνεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις να τις ακολουθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά και στην Κίνα, η οποία υποστήριζε πως κατάφερε να αναχαιτίσει την πανδημία, δίνοντας μια κάποια ελπίδα ότι αυτό το παγκόσμιο lockdown κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος του, έχει ήδη θέσει σε καθεστώς καραντίνας την επαρχία Χενάν μετά την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 1,039 εκατ, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 55 χιλιάδες, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν υπολογίζονται σε περισσότερους από 219 χιλιάδες.
Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα  245.646 με τους νεκρούς στους 6.058..
Η Ιταλία μετρά 13.915 νεκρούς και 115.242 κρούσματα ενώ στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 10.935 οι θάνατοι και στα 117.710 τα κρούσματα.
Στους 57 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από τον νέο κορωνοϊό, ενώ στα 1.584 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα
Σαφείς προειδοποιήσεις ότι όχι μόνο δεν έχει τελειώσει τίποτα όσον αφορά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά ότι τα δύσκολα είναι μπροστά επισημαίνουν οι επιστήμονες, κάτι άλλωστε που επιβεβαίωσε με την χθεσινή τοποθέτηση του στη Βουλή και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως είμαστε στο τέλος της αρχής.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (3/4) οι ασιατικές αγορές, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και την πορεία των τιμών στο πετρέλαιο.
Σημαντική πτώση κατέγραψε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (3/4) στοιχεία της Markti, τα οποία αποδείχθηκαν ανώτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 33,8 μονάδες, έναντι 46 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 32,7 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +,0,01%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,60%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,03% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,70%

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πτώση στην Wall Street

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις των παρατεταμένων lockdowns να είναι έκδηλη, την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν το ένα εκατ. παγκοσμίως.
Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ ενώ έως τις 12 Μαρτίου χάθηκαν 700 χιλ. θέσεις εργασίας, με τον δείκτη ανεργίας να αυξάνεται στο 4,4%, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με βάση τις  10 εκατ. νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που κατατέθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου, η ανεργία στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 10% τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,3%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1,4%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,15% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,4%, ο S&P στο -1,3% και ο Nasdaq στο -1,1% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,24% (5,24 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο Eurobank -2,94% και Alpha Bank -2,77%

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, οι οποίες κινήθηκαν με έντονες διακυμάνσεις σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,02 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 933 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,61 ευρώ, με πτώση -2,77%, με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 942 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,14 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 498 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3368 ευρώ, με πτώση -2,94% με όγκο 9,3 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6840 ευρώ, με άνοδο +1,18% και με κεφαλαιοποίηση 305 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2020 ευρώ, με άνοδο +6,43% και όγκο328 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με άνοδο +1,11% και κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ.

Μεικτή εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές- Κέρδη σε ΕΛΠΕ +4,62%, πιέσεις στον ΟΤΕ -3,5%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΠΕ, Aegean, ΟΠΑΠ, Motor Oil
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΟΤΕ, Φουρλής, Μυτιληναίος.
H Coca Cola έκλεισε στα 19,26 ευρώ, με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση στα 7,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,03 ευρώ, με πτώση -3,5% και αποτίμηση 5,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,21 ευρώ, με άνοδο +1,75% και αποτίμηση 513 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,87 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 434 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 6,50 ευρώ με άνοδο +3,17% και αποτίμηση 2,18 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,24 ευρώ, με άνοδο +0,20% και κεφαλαιοποίηση 824 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,44 ευρώ με άνοδο +4,62% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,50 ευρώ, με άνοδο +1,77% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 5,66 ευρώ με πτώση -2,41% και κεφαλαιοποίηση 809 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,50 ευρώ με άνοδο +1,73% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,36 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 677 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 2,77 ευρώ, με πτώση -2,81% και κεφαλαιοποίηση 144 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0551 ευρώ, με άνοδο +2,04% και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ.

Τεχνικές αναπροσαρμογές σε υψηλότερα επίπεδα στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές 1,90% - Οι τρέχουσες τιμές αντικατοπτρίζουν fair value

Τεχνικές αναπροσαρμογές σε υψηλότερα επίπεδα σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα πλέον οι τρέχουσες τιμές αντικατοπτρίζουν δίκαιες αποτιμήσεις.  
Η έκδοση corona bond ναυαγεί και όταν θα κλείσει οριστικά το θέμα αυτό θα ανοίξουν εκ νέου τα spreads μεταξύ των χωρών.. κάτι που ήδη συμβαίνει.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% έφθασε έως το 3,85% και σήμερα 2 Απριλίου στο 1,85%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,90% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,50%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,90% με το αμερικανικό 10ετές 0,61% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 40 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,90 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 0,75%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 108,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,45% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71% με απόδοση αγοράς 1,79% και απόδοση πώλησης 1,63%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 117,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79% με απόδοση αγοράς 1,85% και απόδοση πώλησης 1,72%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,76%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 100,25 μονάδες βάσης και 1,85% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 136,55 μονάδες βάσης και απόδοση 2,10%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 236 μονάδες βάσης από 205 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 215 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10.017 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,15% ή 215 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,50%  

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης λόγω του χάους που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός ειδικά σε Ιταλία και Ισπανία αλλά και των ΗΠΑ που επιδεινώνονται ενώ τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να κρατήσουν και πέραν του Απριλίου 2020.   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 3 Απριλίου στο 1,50%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/4/2020 στο -0,45% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,71% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,50% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,35%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης