Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Πάμε για συμβιβαστική λύση ακόμα και χωρίς corona bonds - Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό

Σταϊκούρας: Πάμε για συμβιβαστική λύση ακόμα και χωρίς corona bonds - Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα προτεινόμενα εργαλεία είναι η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση της ΕΚΤ, η χρήση του ESM
Συμβιβαστική λύση, χωρίς corona bonds, «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Τρίτη (7/4/2020).
Όπως δήλωσε, το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό ακόμα κι αν δεν προβλέπεται η έκδοση κοινού χρέους, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup.
«Νομίζω ότι θα καταλήξουμε -όπως συνήθως γίνεται- σε έναν συγκερασμό μέτρων που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα ευρωομόλογο, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό.
Απλά δεν θα έχει μία συνιστώσα» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα προτεινόμενα εργαλεία είναι η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν ακόμα περισσότερο επενδύσεις στην Ευρώπη, η χρήση του ESM στην οποία αναφέρθηκε, όπως είπε, και ο Klaus Regling.
«Υπάρχει πράγματι μία μεγάλη συζήτηση για το πώς και ποια θα είναι η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος ώστε να μπει σε αυτό το μηχανισμό και -το πιο βασικό- με ποιους όρους και προϋποθέσεις», ανέφερε επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν την επόμενη Τρίτη στο Eurogroup.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε πως η κρίση δεν έχει ενδογενή χαρακτηριστικά, «δεν προέκυψε ξαφνικά μία δημοσιονομική ανισορροπία, μία μακροοικονομική ισορροπία σε μία χώρα, σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης.
Η ευρωζώνη πήγαινε ικανοποιητικά, η Ελλάδα πήγαινε καλύτερα από την ευρωζώνη.
Προέκυψε μία εξωγενής κρίση». Κατά συνέπεια, είπε «η εξωγενής κρίση χρειάζεται έκτακτες λύσεις για να δοθούν επαρκείς απαντήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  και στα οποία θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά και η Ελλάδα.
«Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ομόλογα της κατά τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν και άλλες χώρες.
Άρα υπάρχουν βήματα προόδου, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα στο μέλλον».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης