Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανυποχώρητη η Γερμανία, απορρίπτει τα corona bonds - Scholz: Άμεσα τα δάνεια από τον ESM, δεν χρειαζόμαστε την Τρόικα

tags :
Ανυποχώρητη η Γερμανία, απορρίπτει τα corona bonds - Scholz: Άμεσα τα δάνεια από τον ESM, δεν χρειαζόμαστε την Τρόικα
«Δεν χρειαζόμαστε μια Τρόικα να έρθει και να κάνει προτάσεις για το μέλλον, όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ
Για άμεση παροχή των δανείων από τον ESM στα κράτη που χρειάζονται βοήθεια, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, χωρίς μακροχρόνιες επισκέψεις από την Τρόικα, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικούς τρόπους, μέσω του ESM, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, καθώς εμφανίζεται ανυποχώρητη στη θέση της και απορρίπτει την έκδοση corona bonds.
Την έκδοση ευρωομολόγων ζητούν εννέα χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση.

«Τα κράτη της Ευρωζώνης που χρειάζονται βοήθεια, πρέπει να την λάβουν άμεσα και να μην υποβληθούν σε μακροχρόνιες επισκέψεις από αξιωματούχους που θα προτείνουν διάφορες πολιτικές, όπως συνέβαινε κατά την περίοδο της κρίσης χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD.
Ο Scholz δήλωσε πεπεισμένος πως ο ESM διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει σκληρά χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
«Έχουμε τη δυνατότητα να πούμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι προληπτικά», τόνισε, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες, όμως πρέπει οι κανόνες αυτοί να αρμόζουν στην τρέχουσα κατάσταση, στην οποία οι πόροι απαιτούνται για την υγεία και για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.
«Από τη δική μου άποψη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί πως αν μια χώρα πει πως θέλει να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους, δεν θα υπάρξουν ένας σωρός επιτρόπων που πάνε εκεί και πρώτα περνάνε εβδομάδες συζητώντας μαζί τους ως προς το πώς θα πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές τους τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Scholz.
«Δεν χρειαζόμαστε μια Τρόικα να έρθει και να κάνει προτάσεις για το μέλλον, όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, με το Reuters να επικαλείται την ελληνική διάσωση ως παράδειγμα.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε ότι πρέπει να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης, με τους ελάχιστους δυνατούς όρους και χωρίς να στιγματίζονται.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr από τις 2 Απριλίου 2020

Μια μέση λύση φαίνεται ότι επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι με συνεννόηση με την Γερμανία, την ΕΚΤ και τον ESM ώστε να αντιμετωπίσουν το οικονομικό χάος που προκαλεί ο κορωνοιός.
Με βάση ορισμένες πηγές στις Βρυξέλλες με τις οποίες συνομίλησε το bankingnews φαίνεται ότι και η Γερμανία συναινεί σε ένα μοντέλο το οποίο θα περιλαμβάνει τις εξής παραδοχές

1)Πρωτίστως εγκαταλείπονται τα σχέδια των ευρωομολόγων ή corona bond καθώς η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει πρόσθετο βάρος δια της εγγυήσεως της έναντι των υπερχρεωμένων χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Ωστόσο εγκαταλείπονται και οι ECCL οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές καθώς όλες οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης αντιδρούν σε ένα θεσμοθετημένο εργαλείο που επιτάσσει σκληρά μέτρα λιτότητας.

2)Η Γερμανία αποδέχεται να χρησιμοποιηθεί ο ESM δηλαδή ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης ως εργαλείο χρηματοδότησης αλλά με την εγγύηση της ΕΚΤ.
O ESM διαθέτει 410 δισεκ. κεφαλαιακή δύναμη πυρός και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει 200 δισεκ. ή και να εκδώσει 200 δισεκ. νέο χρέος υπό τον όρο ότι τουλάχιστον για το 50% θα το αγοράσει η ΕΚΤ.
Πρακτικά ο ESM εάν χρησιμοποιήσει από τα υφιστάμενα κεφάλαια ή εάν εκδώσει νέο χρέος θα πρέπει η ΕΚΤ να λειτουργήσει ως εγγυητής – αγοραστής.

3)Οι χώρες της ευρωζώνης θα υποβάλλουν αίτημα είτε απευθείας στον ESM είτε σε ένα ειδικό Ταμείο για την Πανδημία και ανάλογα θα χορηγούνται δάνεια π.χ. η Ιταλία θα χρειαστεί τουλάχιστον 60 με 80 δισεκ. η Ελλάδα 30 δισεκ. κ.α.
Όμως τα δάνεια αυτά θα δίδονται υπό συγκεκριμένο πλαίσιο δηλαδή με όρους, εξασφαλίσεις – εγγυήσεις από κάθε κράτος μέλος που θα κάνει χρήση και με την δέσμευση ότι θα τηρείται ένα πλάνο αποπληρωμών.
Θα πρόκειται για κάποιας μορφής μνημονιακές συμβάσεις τις οποίες και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πάρει καθώς το σοκ στην αδύναμη οικονομία είναι μεγάλο.

4)Η ΕΚΤ θα είναι εγγυητής για τον ESM, όμως ο ESM θα χρειαστεί ένα πολύ σαφές πλαίσιο εξασφαλίσεων οπότε κάθε χώρα θα παρουσιάσει ένα πλάνο με collaterals και μηχανισμό αποπληρωμών των νέων δανείων.
Είναι προφανές ότι τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης δραματικά θα αυξηθούν π.χ. στην Ελλάδα από 354 δισεκ. θα μπορούσε να φθάσει στα 380 δισεκ. και με ΑΕΠ συρρικνωμένο στα 170 δισεκ. π.χ. θα αυξήσει την σχέση χρέους προς ΑΕΠ από 181% σε 223%.
Βέβαια ορισμένοι ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι το χρέος για την πανδημία δεν θα πρέπει να ενσωματωθεί στο κλασσικό χρέος θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός παράλληλος με το δημόσιο χρέος κάθε χώρας ώστε να είναι διακριτά τα χρέη.
Βέβαια όπως αναφέρει η Deutsche bank αυτός ο διαχωρισμός είναι λογιστικός, οι αγορές στην περίοδο της σταθερότητας σε βάθος χρόνου θα γνωρίζουν ότι οι υποχρεώσεις αποπληρωμής ενός κράτους είναι το άθροισμα του δημοσίου χρέους + το νέο χρέος που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.

5)Λόγω της βύθισης των ΑΕΠ π.χ. στην ευρωζώνη και την εκτίναξη του χρέους κατά 20% με 30%... οι χώρες θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 χρόνια για να φθάσουν πάλι στις επιδόσεις προ της κρίσης του κορωνοιού.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι έρχονται ζοφερές μέρες για τις οικονομίες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης