Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται το ράλι στο πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ και Ρωσίας - Νέο «άλμα» +12,5% για το Brent, στα 33,71 δολ. ανά βαρέλι

Συνεχίζεται το ράλι στο πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ και Ρωσίας - Νέο «άλμα» +12,5% για το Brent,  στα 33,71 δολ. ανά βαρέλι
Το αμερικανικό αργό ενισχέυται κατά +6,99% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 27,09 δολ. ανά βαρέλι
(upd) Νέο ράλι καταγράφει σήμερα Παρασκευή (3/4) το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τις απώλειες που σημειώθηκαν το πρωί, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες των επενδυτών για μία νέα συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας, η οποία θα σταθεροποιήσει την αγορά ενέργειας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +12,59% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 33,71 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +6,99% στα 27,09 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημείωσαν «άλμα» της τάξεως του +25%, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν για μείωση της παραγωγής τους κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια, με τον ίδιο να προσθέσει ότι «εάν συμβεί αυτό θα είναι σπουδαίο για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Παράλληλα, το Saudi Press Agency ανέφερε χθες ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ να πραγμαποιηθεί μία «έκτακτη» συνάντηση, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες συμφωνίας.
«Η πρόκληση που υπάρχει αφορά το μέγεθος του προβλήματος στην υπερπορσφορά», αναφέρει ο επικεφαλής της Rystad Energy για το πετρέλαιο, Bjornar Tonhaugen, διευκρινίζοντας ότι «η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δε θα αφαιρέσουν από μόνες τους τη μισή παραγωγή τους προκειμένου να εξοικονομήσουν τα πιθανά 10 με 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως που χρειάζεται η αγορά για να ισορροπήσει το δεύτερο τρίμηνο».
Οι αναλυτές εκφράζουν μάλιστα εκτιμούν ότι οι δύο χώρες ενδέχεται να μη μειώσουν την παραγωγή τους χωρίς μία συντονισμένη μείωση και από άλλους μεγάλους παραγωγούς, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.
«Στην καλύτερη περίπτωση, πιστεύουμε ότι οι χώρες θα συμφωνήσουν στο να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να παρακολοθούν την κατάσταση στην αγορά», πρόσθεσε ο κ. Tonhaugen.

WSJ: ΟΠΕΚ και Ρωσία εξετάζουν νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Το ενδεχόμενο νέας μείωσης στην παραγωγή πετρελαίου εξετάζουν οι χώρες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, σύμφωνα με σημερινό (3/4) δημοσίευμα της Wall Street Journal, προκειμένου να σταθεροποιήσουν την αγορά ενέργειας και να δώσουν ώθηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ειδικότερα, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα (6/4) τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητήσουν μία νέα συμφωνία για μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, η οποία θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τα 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η έκβαση της συνάντησης μεταξύ του ΟΠΕΚ και των δέκα χωρών εκτός Οργανισμού που συμμετείχαν στην προηγούμενη συμφωνία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις συζητήσεις που θα πραγματοποιήσει σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση με τους παραγωγούς πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ορισμένες χώρες ενδέχεται να μη στηρίξουν μία νέα προσπάθεια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου εάν δεν συμμετάσχουν σε αυτή και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Σημειώνεται ότι η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ είχε αποτελέσει τα προηγούμενα χρόνια τον κύριο παράγοντας αντιστάθμισης στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να σταθεροποιήσουν την αγορά ενέργειας.

Ρωσία: Δυσμενής η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας - Παραμένουμε σε συνεχή επικοινωνία με πολλές χώρες

Συνάντηση με τους επικεφαλής των κορυφαίων πετρελαϊκών εταιρειών της Ρωσίας αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα (3/4) ο πρόεδρος της χώρας Vladimir Putin, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι Ρώσος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στη χώρα, παρόμοια με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί πριν από τη συνάντηση των ΟΠΕΚ+ στις αρχές Μαρτίου.
Ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Ενέργειας των ΟΠΕΚ+, ο κ. Peskvo απέφυγε να απαντήσει στους δημοσιογράφους, ζητώντας τους να περιμένουν πρώτα την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι η Ρωσία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με πολλές χώρες, μέσω του Υπουργείου Ενέργειας, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου.
«Όλοι γνωρίζουμε τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας», δήλωσε ο κ. Peskov, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος πραγματοποιεί συναντήσεις με τους επικεφαλής των σχετικών τμημάτων και των πετρελαϊκών εταιρειών, για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης