Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, τα δύσκολα μπροστά - Στους 62 οι νεκροί - Τσιόδρας: Πολύ ελπιδοφόρο ένα νέο φάρμακο από τη Κίνα

tags :
Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, τα δύσκολα μπροστά - Στους 62 οι νεκροί - Τσιόδρας: Πολύ ελπιδοφόρο ένα νέο φάρμακο από τη Κίνα
Σε καραντίνα για 14 ημέρες η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα - Στα 1.613 τα κρούσματα
(upd8) Τρεις νέοι θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες από τον κορωνοϊό καταγράφονται στη χώρα μας.
Τα θύματα είναι ένας 68χρονος στο νοσοκομείο Αττικόν και δύο γυναίκες ηλικίας 85 και 89 ετών, στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα.
Πλέον ο συνολικός αριθμός των ζωών που έχουν χαθεί στηην Ελλάδα από τον covid-19 είναι 62.
Νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει  59 έφτασαν οι νεκρούς από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα: το εικοσιτετράωρο από τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης έως τις έξι σήμερα το απόγευμα χάθηκαν έξι άνθρωποι. 
Παράλληλα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό, επιβεβαιώθηκαν άλλα 99 κρούσματα στη χώρα μας, με τον αριθμό να φτάνει συνολικά στα 1.613.
Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε πως 335 εκ των κρουσμάτων σχετίζονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 563 θεωρούνται σχετικά με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Διασωληνωμένα είναι 92 άτομα, 23 εκ των οποίων γυναίκες.
Η μέση ηλικία των διασωληνώμενων είναι τα 66 έτη.
Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, ενώ 11 άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέλη ηλικία τους είναι τα 66 έτη.
Όσον αφορά στους θανόντες, οι 49 είναι άνδρες και οι δέκα γυναίκες.
Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.

Συνοπτικά, από τις ανακοινώσεις του καθηγητή, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

-99 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό.
-Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.613 (1.544 την Πέμπτη).
Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.

-92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
-Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη.
-Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 59.
Η θνησιμότητα από τη νόσο βρίσκεται κοντά στο 3%.

-Έχουν διενεργηθεί 22.437 εξετάσεις για κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε, επίσης, πως η προστασία των ευάλωτων ομάδων παραμένει ύψιστη προτεραιότητα.
Αναφέρθηκε στα ζώα συντροφιάς και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις γάτες, αλλά και τους σκύλους.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως τόνισε, δεν προκύπτει να υπάρχει κάποια εμπλοκή τους στην πανδημία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμοξιολόγος και επικεφαλής της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην  ανακάλυψη πειραματικού φαρμάκου ενάντια στον κορωνοϊό από Κινέζους επιστήμονες.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά  το συγκεκριμένο φάρμακο φέρνει ελπίδες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού  και το χαρακτήρισε  πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα ως σήμερα, ενάντια στη νόσο, που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Όπως είπε η Ακαδημία επιστημών της Κίνας φαίνεται να σημειώνει σημαντική πρόοδο, όμως παράλληλα ο κ. Τσιόδρας έσπευσε να σημειώσει πως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με όσα ανακοινώνονται για θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό.
Η πανδημία και οι πιεστικές συνθήκες για έγκυρη πληροφόρηση επιβάλει αυξημένη επαγρύπνηση από την επιστημονική κοινότητα, είπε ο λοιμωξιολόγος.
Όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένες επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στις έρευνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ωστόσο, κάλεσε συναδέλφους και άλλους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις για νέες προτάσεις και θεραπείες της νοσου.
Όπως διευκρίνισε, ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Δ/ντής Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030, και Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του έστειλε επιστολή για το θέμα της έγκυρης πληροφόρησης αναφορικά με τον κορονοϊό.

Χαρδαλιάς (Υφυπ. Προστασίας): Περιορισμοί της κίνησης στην παραλιακή Πάτρας και Βόλου.

Περιοριστικά μέτρα της κίνησης των πολιτών στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και του Βόλου, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ειδικότερα , στην Πάτρα, τα μέτρα θα ισχύουν από αύριο Σάββατο και για 14 ημέρες στην περιοχή Νότιο Πάρκο και στην περιοχή Πλαζ Αγιάς.
Ο περιορισμός από Δευτέρα έως Παρασκευή θα αρχίζει στις 14:00 το μεσημέρι και θα ισχύει έως τις 8:00 το πρωί της επόμενης, ενώ το Σαββατοκύριακο καθ ' όλο το 24ωρο θα παραμένει κλειστή.
Στον Βόλο, ο περιορισμός κίνησης τίθεται σε ισχύ από Δευτέρα 6 Απριλίου και για 14 ημέρες.
Ο περιορισμός θα ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 8:00 το πρωί της επόμενης.

Πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ξεκίνησε στις 19:00 το απόγευμα η μεταφορά σε ξενοδοχεία των επιβατών που βρέθηκαν αρνητικοί στον Covid-19.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, επί 382 επιβατών, 121 ήταν θετικοί στον ιό ,δύο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο και 119 παραμένουν στο πλοίο, όπου και θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και επιπλέον 14 μέρες ακόμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς όλων η υγεία είναι εξαιρετική και δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου.
Από τους υπόλοιπους 261 που βρέθηκαν αρνητικοί, 31 Έλληνες υπήκοοι θα παραμείνουν στο πλοίο ως πλήρωμα υποστήριξης με δική τους αίτηση και σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρία.
Οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε τρία ξενοδοχεία.
Η διαδικασία μεταφοράς τους θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ.
Ολοι θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί κοινό στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό και τον κάθε πολίτη γιατί σε αυτή τη μάχη ο καθένας έχει το ρόλο του και απαιτείται η αγαστή συνεργασία όλων για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το αντιλαμβάνεται αυτό και το αποδεικνύει με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.
«Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι έχουμε και στόχο και σχέδιο.
Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, αυτό τον πόλεμο, να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού και το σχέδιο για να πετύχουμε το στόχο είναι ένα: παραμένουμε σπίτι», τόνισε ο υφυπουργός. Είπε ότι αν παραμείνουμε συνεπείς στο στόχο δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω μέτρα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και βεβαίως σε καθημερινή βάση αξιολογούνται.

Σε επιφυλακή η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση σε αυτήν την παρούσα χρονική στιγμή να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, επισημαίνει πως το φετινό Πάσχα θα είναι τελείως διαφορετικό από ότι έχουμε ζήσει έως σήμερα ενώ επικεντρώνει την προσοχή της σε δύο κρίσιμες «εστίες» για τη μετάδοση νέων κρουσμάτων, όπως είναι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έχει ελλιμενιστεί στον Πειραιά και η δομή φιλοξενίας των αιτούτων άσυλο στη Ριτσώνα.
Παρόλο αυτά η προσοχή της κυβέρνησης και των αρμόδιων επιστημόνων στρέφεται και σε άλλες πιθανές εστίες, όπως μπορεί να είναι για παράδειγμα οι δομές για ηλικιωμένους, τα σωφρονιστικά καταστήματα ακόμα και ο στρατός.
Επιπλέον, το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση – το είπε ξεκάθαρα και ο πρωθυπουργός χθες – είναι πως εφόσον παρατηρηθεί πως δεν υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών με τα υφιστάμενα μέτρα, τότε το πιθανότερο είναι αυτά να αυστηροποιηθούν περαιτέρω.
Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, «έχουμε και άλλα βέλη στην φαρέτρα μας».
Σε κάθε περίπτωση, όλοι – κυβέρνηση και επιστήμονες - διαμηνύουν πως αν και η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά μέχρι τώρα και δεν έχει δει τα χειρότερα, δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.

Σύψας (καθηγητής λοιμωξιολόγας): Να μη θριαμβολογούμε, μπροστά τα δύσκολα – Δεν είμαστε ούτε στα μισά του α’ ημιχρόνου

Τη θέση ότι είναι πολύ νωρίς για θριαμβολογίες ως προς την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, καθώς όπως είπε, χαρακτηριστικά, δεν είμαστε ακόμα ούτε στα μισά του πρώτου ημιχρόνου.
«Στην Ιταλία είχαμε πολύ χαμηλή κινητικότητα της επιδημίας και στις 26 Φεβρουάριου απότομα είχαμε πολλαπλασιασμό κρουσμάτων.
Ακούω θριαμβολογία...
Είναι εξαιρετικά νωρίς για να κάνουμε δηλώσεις.
Το παιχνίδι είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου δεν είμαστε.
Έχουμε πολύ χρόνο, μπορεί να έχουμε και παράταση, να χτυπήσουμε ξύλο, να μη χαλαρώνουμε να μην εφησυχάζουμε ας είμαστε προσεκτικοί, είναι μπροστά μας οι δύσκολες μέρες, θα πιεστεί το σύστημα υγείας, να ξέρουμε την πραγματικότητα να μην κάνουμε καθησυχαστικές δηλώσεις» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας, αναφέροντας ότι «η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη».
«Δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα...
Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες...
Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση σε, μια καμπή.
Ακόμη και να περάσει το δυσκολότερο κομμάτι δε σημαίνει ότι αυτομάτως βγαίνουμε από το σπίτι, ότι θα υπάρξει σφύριγμα και θα βγούμε όλοι τρέχοντας από το σπίτι.
Το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται είναι να αντέξει το σύστημα υγείας.
Ακόμη και οι λίγοι που βγαίνουν κάνουν μεγάλη ζημιά δεν πρέπει να έχουμε διασπορά» είπε ο καθηγητής.
«Είμαστε ακόμη σε μια καμπή που μπορεί να γυρίσουμε δεξιά ή αριστερά.
Έχουμε ακόμη διασπορά...
Στις λαϊκές, στις τράπεζες δεν έχω καμιά αμφιβολία γι αυτό.
Το 95% πειθαρχεί, ένα μικρό ποσοστό δεν πειθαρχεί.
Δεν έχει τελειώσει τίποτα, είμαστε ακόμη στην αρχή δεν χρειάζεται χαλάρωση» ανέφερε ο κ.Σύψας, τονίζοντας ότι υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι δομές φιλοξενίας, τα γηροκομεία.
«Έχουμε πολλές τέτοιες εστίες εκτός από την κοινότητα που δεν έχει σταματήσει η διασπορά.
Ας μη θριαμβολογούμε ακόμη, το μέλλον να κοιτάμε, θα είναι δύσκολο τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε ο κ.Σύψας.

Πέτσας: Ανοιχτό να κλείσουν τα διόδια ενόψει Πάσχα – Εξετάζουμε περιορισμό στις μετακινήσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια ενόψει του Πάσχα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μελετά και το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμού των μετακινήσεων.
«Εξετάζουμε και περιορισμό στις μετακινήσεις μέσα στα επόμενα δυο με τρία 24ωρα.
Αν είναι να γίνει θα γίνει τώρα.
Τα μέτρα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι αυστηροποίηση για όσους δεν είναι συνεπείς, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος.
Κάποιοι κάνουν άσκηση τρεις και τέσσερις φόρες την ημέρα, κάποιοι πάνε σούπερ μάρκετ τρεις φόρες την ημέρα, που δεν πήγαιναν ούτε πριν τη κρίση...
Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στη στάση της κυβέρνησης ενόψει των εορτών του Πάσχα.
«Θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια.
Στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση» είπε ο κ.Πέτσας ο οποίος αναφερόμενος στις καταγγελίες για αλλαγή τόπου κατοικίας προκειμένου κάποιοι ασυνείδητοι πολίτες να κάνουν Πάσχα στο χωριό, ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που αποφασίστηκε ο περιορισμός δεν προβλέπεται μετακίνηση από το αστικό κέντρο στο χωριό».
«Ήταν άπαξ η μετακίνηση...
Αν ήμουν στο χωριό και η διαμονή μου ήταν στη Αθήνα, είχα το δικαίωμα να φύγω άπαξ για Αθήνα .
Δεν είναι δυνατό να φεύγω κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι το ΕΣΥ να αντέξει για να μην έχουμε θύματα του ιού λόγω μικρής δυναμικότητας κλινών.
Δεν πρέπει να ζήσουμε εικόνες άλλες χώρων.
Εξετάζουμε ταυτόχρονα μέτρα – σταδιακής - αποκλιμάκωσης όταν μας δώσουν το σήμα οι ειδικοί να επαναφέρουμε τομείς της οικονομίας στη δραστηριότητα και να βγαίνουν οι άνθρωποι από το σπίτι τους» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση.
«Έχει τρομερή δυναμική, έχει διορθώσει πολλές ανισορροπίες του παρελθόντος, έχει φθηνά περιουσιακά στοιχεία, έχει υπόβαθρο στα θεμελιώδη μεγέθη που επιτρέπουν ανάπτυξη και σημαντικές επενδύσεις...
Στηρίζουμε τώρα την οικονομία ώστε όταν ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση η οικονομία να κινηθεί γρήγορα προς τα πάνω.
Χρειαζόμαστε και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Αγωνία για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αγωνία παράλληλα υπάρχει και για το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο απειλεί να εξελιχθεί σε μια  υγειονομική βόμβα.
Όπως ανακοίνωσε ο κ.Χαρδαλιάς, στα 119 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού επί συνόλου 380 επιβαινόντων στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται πλέον στον προβλήτα του σταθμού κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής» στο λιμάνι του Πειραιά.
Όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς, 259 δείγματα που ελήφθησαν από ναυτικούς βγήκαν αρνητικά, ενώ δύο δείγματα θα επανελεγχθούν.
«Όλοι οι επιβαίνοντες είναι χωρίς συμπτώματα, θα ενημερωθούν αύριο οι οικογένειες των επιβατών», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σημειώνεται πως σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου αναμένεται να αποβιβαστούν τα μέλη του πληρώματος που βρέθηκαν αρνητικά στο τεστ για τον κορωνοϊό.
Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 36 ώρες με τους ναυτικούς να μεταφέρονται σε ξενοδοχεία, από όπου και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες επαναπατρισμού τους.
Οι 119 θετικοί θα παραμείνουν σε καραντίνα στο πλοίο για 14 ημέρες, ενώ από σήμερα αναμένεται να στηθεί ειδική τέντα στην αποβάθρα για τους υγειονομικούς που θα επισκέπτονται το πλοίο.
Στον χώρο όπου έχει αγκυροβολήσει το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», στον Πειραιά, μετέβη νωρίτερα σήμερα (3/4/2020) ο κ. Χαρδαλιάς.
Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση των επιβαινόντων στο πλοίο, ανέφερε ότι σήμερα το απόγευμα θα ξεκινήσει η εκκένωση από τους αρνητικούς επιβάτες του πλοίου καθώς έχει ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με όλους όσους εμπλέκονται στο επιχειρησιακό κομμάτι.
Όλοι οι επιβάτες που είναι αρνητικοί στον κορονοϊό θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και θα παραμείνουν σε αυστηρή καραντίνα για 14 μέρες.
«Αν δεν προλάβουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της εκκένωσης γιατί έχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Όπως εξήγησε, συνολικά από τα θετικά κρούσματα στον κορονοϊό, η μεγάλη ομάδα είναι 65 Τούρκοι υπήκοοι, 16 Ουκρανοί, 17 Ινδονήσιοι, 5 Έλληνες, 6 Ουζμπεκιστανοί, 2 Μολδαβοί, 2 Κουβανοί, 1 Βούλγαρος, 2 υπήκοοι ΗΠΑ, 1 από το Κιργιστάν και 1 από Λευκορωσία.
Τα άτομα αυτά θα παραμείνουν στο πλοίο για τις επόμενες ημέρες.
«Οτιδήποτε αφορά την τροφοδοσία τους, την υγειονομική τους περίθαλψη έχει προγραμματιστεί.
Θα έχουν απευθείας help desk με τον ΕΟΔΥ για να μπορούν να παίρνουν οδηγίες σε συνεννόηση μαζί με τον πλοίαρχο και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά.
Όλοι είναι πολύ καλά στην υγεία τους και πρέπει να το ξεκαθαρίσω αυτό δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ κατέστησε σαφές ότι οι αρνητικοί θα μείνουν στα ξενοδοχεία για τουλάχιστον 14 μέρες καραντίνα, όπως λέει το πρωτόκολλο.
Ερωτηθείς σε ποια ξενοδοχεία θα βρίσκονται ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι τα ξενοδοχεία είναι εντός Αττικής, ωστόσο «δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το ξενοδοχείο, σημασία έχει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία ψυχική πίεση, έχουν φύγει από τις 7 Μαρτίου από το Τσεσμέ και αυτούς που μεταφέρουμε είναι οι αρνητικοί.
Θα είναι σε καραντίνα και νομίζω όλα θα πάνε καλά. Θα λήξει αυτός ο εφιάλτης».
Επιπλέον σχετικά με τον επαναπατρισμό αυτών των ανθρώπων τόνισε ότι «σε 14 μέρες θα ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση επαναπατρισμού.
Αυτά τα θέματα τα διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι αδιαπραγμάτευτα» ενώ προσέθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για οποιαδήποτε πίεση για επαναπατρισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι αρνητικοί γιατί εμείς έχουμε δικά μας πρωτόκολλα τα οποία θα τα εφαρμόσουμε.
«Δεν παίζουμε και δεν κάνουμε εκπτώσεις στα ζητήματα δημόσιας υγείας και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ανησυχία και για τη Μύκονο

Την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών στο νησί της Μυκόνου έπειτα από καταγραφή κρούσματος κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς.
Καταλήγοντας είπε ότι εφόσον παραμείνουμε αφοσιωμένοι στα μέτρα δεν υπάρχει θέμα λήψης περαιτέρω μέτρων...
Η παράκληση μας είναι να προφυλαχθούν οι πολίτες. Εμάς μας προβληματίζουν τα φαινόμενα συχνωτισμού.       

Η λειτουργία των super market

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές  λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
H κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης