Κοινωνία

Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - Προ των πυλών η αυστηροποίηση των μέτρων – Στους 53 οι νεκροί και 1.584 οι νοσούντες

tags :
Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - Προ των πυλών η αυστηροποίηση των μέτρων – Στους 53 οι νεκροί και 1.584 οι νοσούντες
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηροποίηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού
(upd) Στους 53 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από τον νέο κορωνοϊό, ενώ στα 1.584 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης (2/3) τρεις θανάτους, 27 νέα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, 23 επιπλέον κρούσματα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα και 119 στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Πλέον, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

-169 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό, εκ των οποίων τα στο πλοίο (81+20=101 χθες).
Με αυτά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.584 (1.415 χθες).
Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.
-91 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (90 χθες).
-Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη (66 έτη).
-Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 53 (50).
-Η θνησιμότητα από τη νόσο βρίσκεται στο 3%.
-Έχουν διενεργηθεί 18.844 εξετάσεις για κορωνοϊό (17.350).
Σχετικά με τις νέες μελέτες που αφορούν την εγκεφαλική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, ο καθηγητής είπε πως σύμφωνα με τους νευρολόγους ένα μικρό υποσύνολο ασθενών αναπτύσσουν τέτοιες βλάβες.
«Ορισμένοι παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική ικανότητα» έως και εγκεφαλικό.
Όσον αφορά τους θανάτους σε νέα άτομα και παιδιά, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως τα φαινόμενα αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και γι’ αυτό δεν χρειάζεται πανικός.
Είναι εξαιρετικά σπάνιο τα παιδιά να νοσήσουν σοβαρά, ωστόσο κανείς δεν είναι άνοσος.
Μια ερευνητική ομάδα που μελετά τα ποσοστά θνησιμότητας βρήκε ότι μόλις το 0,66% όσων νοσούν πεθαίνουν.
Το βασικό θέμα με τον κορωνοϊό είναι η γρήγορη διασπορά του. «Αν τον αφήναμε να τρέξει, θα μας διέλυε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
«Οι κανόνες που έχουμε θέσει έχουν δουλέψει ας μην τους παραβιάσουμε», είπε κλείνοντας.

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα 14 ημερών η δομή της Ριτσώνας

Στην απόφαση να τεθεί σε καραντίνα η δομή στη Ριτσώνα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η προσφυγική δομή στη Ριτσώνα έχει τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού  σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον κορονοϊό, χωρίς να νοσούν και να έχουν συμπτώματα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο και ενωμένοι.
Στα 119 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται πλέον στο λιμάνι τουΠειραιά ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς.
Ακόμα ανακοίνωσε ότι 259 δείγματα που ελήφθησαν από ναυτικούς βγήκαν αρνητικά, ενώ δύο δείγματα θα επανελεγχθούν.
«Όλοι οι επιβαίνοντες είναι χωρίς συμπτώματα, θα ενημερωθούν αύριο οι οικογένειες των επιβατών», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών στο νησί της Μυκόνου έπειτα από καταγραφή κρούσματος κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς.
Καταλήγοντας είπε ότι εφόσον παραμείνουμε αφοσιωμένοι στα μέτρα δεν υπάρχει θέμα λήψης περαιτέρω μέτρων...
Η παράκληση μας είναι να προφυλαχθούν οι πολίτες. Εμάς μας προβληματίζουν τα φαινόμενα συχνωτισμού.       

Ξεκινά η δωρεάν διάθεση στα νοσοκομεία αναφοράς χλωροκίνης από την Uni - pharma SA

Ξεκινά  από σήμερα (3/4) η διάθεση του φαρμάκου Unikinon (χλωροκίνη) σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (SARS COIVID-19), μετά την σημερινή έγκριση από τον ΕΟΦ, όπως ανακοίνωσε η  φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όπως έχει δεσμευθεί, θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο Ελληνικό Κράτος.
Επίσης, η διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν και στην Κυπριακή Δημοκρατία 60.000 δόσεις του Unikinon.
Η Uni-pharma SA ξεκαθαρίζει ότι, «ουδέποτε έλαβε οικονομική στήριξη από το κράτος και ότι η αγορά των 5 τόνων της δραστικής ύλης ήταν μία προσωπική πρωτοβουλία, απόφαση και κάλυψη του κόστους.
Η αγορά της πρώτης ύλης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020».
Το θεραπευτικό σχήμα θα καθορισθεί, ανάλογα με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

ΠΟΥ: Οι νέοι κινδυνεύουν εξίσου από τον κορωνοϊό - Σοβαρά κρούσματα ανάμεσα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες

Τον κίνδυνο που διατρέχουν οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι να νοσήσουν από τον κορωνοϊό επεσήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζοντας ότι οι ηλικιωμένοι με καλή υγεία παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο.
«Η ιδέα σύμφωνα με την οποία η "COVID-19 πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους" είναι με βάση τα γεγονότα εσφαλμένη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά από την Κοπεγχάγη.
«Η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για μια σοβαρή μορφή της ασθένειας», επέμεινε ο Kluge.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σοβαρά κρούσματα έχουν παρατηρηθεί ανάμεσα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, πολλοί χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και κάποιοι πέθαναν.
Στην Ευρώπη, το πιο νεαρό θύμα που έχει καταγραφεί ήταν μια 12χρονη που πέθανε στο Βέλγιο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μωρό έξι εβδομάδων, που μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, πέθανε επίσης.
Ποσοστό από 10 έως 15% των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 50 ετών υποφέρουν από μια μέτρια έως σοβαρή μόλυνση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Ωστόσο εκείνοι που γερνάνε και η υγεία τους είναι καλή παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο», είπε ο Kluge ο οποίος λέει πως «άνθρωποι άνω των 100 ετών (...) που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για την COVID-19 στη συνέχεια ανέρρωσαν πλήρως».
Ο ΠΟΥ για την Ευρώπη καταγράφει τουλάχιστον 464.859 κρούσματα που συνδέονται επίσημα με τον ιό και 30.098 θανάτους στις 53 πολύ διαφορετικές χώρες της διοικητικής περιφέρειάς του, που εκτείνεται από τις ευρωπαϊκές ακτές στον Ατλαντικό έως τις ρωσικές ακτές στον Ειρηνικό.
Περίπου το 80% των ανθρώπων που πέθαναν παρουσίαζαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, ιδιαίτερα καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη.
Για τον Kluge, η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη «σε κάθε ηλικία».
«Δεν είναι μόνο μια πράξη αλληλεγγύης απέναντι στους άλλους, ιδιαίτερα εκείνους που κινδυνεύουν να πληγούν σοβαρά, αλλά και μια πράξη ζωτικής σημασίας για τη δική μας υγεία και ασφάλεια», ανέφερε.

Αυστηροποίηση των μέτρων

Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει χρονικούς περιορισμούς στις εξόδους των πολιτών με SMS κι άλλα μέτρα προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ακόμη ειδικά μέτρα με ελέγχους σε διόδια, περιφερειακούς δρόμους, σταθμούς λεωφορείων κλπ., θα ληφθούν εν όψει του Πάσχα με τον φόβο μαζικής «απόδρασης» προς τη επαρχία.

Εθνικό μητρώο ασθενών κορωνοϊού

Ένα ακόμα μέτρο που δρομολογείται είναι η οργάνωση της εξωνοσοκομειακής νοσηλείας των ασθενών μέσω ενός δικτύου κέντρων υγείας που θα υποδέχονται και θα παρακολουθούν ασθενείς, μίας υπηρεσίας τηλεϊατρικής και χορήγησης φαρμάκων και εκτός νοσοκομείου.
«Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ήδη έχει σχεδιαστεί και ξεκινά η λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τον κορωνοϊό, όπου σε περίπτωση που κάποιος μεταβεί σε αυτό το Κέντρο Υγείας και χρειαστεί να μείνει στο σπίτι του, τότε θα υπάρχει παρακολούθηση από το Κέντρο Υγείας και βεβαίως μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής το οποίο έχουμε σχεδιάσει και ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, θα παρακολουθείται ο ασθενής», ανέφερε χθες Τρίτη 31/3 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε ειδική αναφορά στο Εθνικό Μητρών Ασθενών που θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες μέρες εξηγώντας ότι εκεί θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά και θα παρακολουθούνται μέσω ενός συστήματος τηλεϊατρικής.
Στην εξωνοσοκοκομειακή νοσηλεία αναφέρθηκε και ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας ότι η Επιτροπή που συστάθηκε για τον κορωνοϊό έχει συζητήσει για τα ειδικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η αγωγή στην κοινότητα.
«Φυσικά και δεν είναι για όλους.
Φυσικά και δεν αλλάζει το μήνυμα ότι αυτοί που έχουν ήπια νόσο θα την περάσουν ήπια χωρίς να χρειαστούν καμία φαρμακευτική αγωγή.
Αλλά έπρεπε σαν Επιτροπή να προβλεφθούν κριτήρια που ο γιατρός της κοινότητας, ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορέσει να συνταγογραφήσει την αγωγή, η οποία αυτή τη στιγμή δίνεται μόνο στο νοσοκομείο, και σε εξωτερικούς ασθενείς με βάση κριτήρια.
Άνθρωποι αυξημένου κινδύνου, άνθρωποι που έχουν κάποια κλινικά κριτήρια τα οποία επιβάλλουν την χορήγηση μιας αγωγής, υπό παρακολούθηση, γιατί κάθε φάρμακο έχεις τις τοξικότητες του.
Σε αυτό το μητρώο που ανέφερε ο Υπουργός, θα περιλαμβάνονται βέβαια και αυτοί οι ασθενείς», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Η λειτουργία των super market - Εξετάζονται νέα μέτρα

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές  λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
H κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης