Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Έρχεται ντόμινο πτωχεύσεων στον κλάδο του πετρελαίου μετά την κατάρρευση της Whiting Petroleum

HΠΑ: Έρχεται ντόμινο πτωχεύσεων στον κλάδο του πετρελαίου μετά την κατάρρευση της Whiting Petroleum
Με κατάρρευση απειλούνται πολλές αμερικανικές πετρελαιοβιομηχανίες, έπειτα από την πτώχευση της Whiting Petroleum
Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων αναμένεται να φέρει η κατάρρευση της πετρελαιακής Whiting Petroleum, λένε οι ειδικοί.
Οι τιμές στο πετρέλαιο έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της πανδημίας που έχει ρίξει στα τάρταρα τη ζήτηση και του εμπορικού πολέμου μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας.
Η Whiting Petroleum ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην περιοχή Bakken της Βόρειας Ντακότα.
Το τελευταίο τρίμηνο άντλησε 123.000 βαρέλια, εκ των οποίων 83.000 ήταν φυσικό αέριο.
Όμως, λόγω του πολέμου τιμών στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο, αλλά και του ξεσπάσματος της πανδημίας του Covid-19, που έριξε τη ζήτηση στα τάρταρα, η οικονομική αναδιάρθρωσή της ήταν μονόδρομος.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της σημείωσαν μεγάλη αύξηση, ενώ το χρέος της εταιρείας κυμαίνεται σε δυσθεώρητα ύψη.
Η εταιρεία είχε χρέος 2,8 δισ. δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου και περισσότερα από 585 εκατ. δολάρια ρευστότητας στον ισολογισμό της.
«Η εταιρεία έχει πάνω από 585 εκατομμύρια δολάρια μετρητά και θα συνεχίσει να εκτελεί τις δραστηριότητές της, χωρίς να αναστατώσει τους πωλητές, τους συνεργάτες ή τους υπαλλήλους της.
Η Whiting Petroleum επί του παρόντος διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης χωρίς να χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.
«Δεν θέλω να είμαι προάγγελος κακών νέων, αλλά νομίζω πως η κατάρρευση της Whiting Petroleum θα προκαλέσει ντόμινο χρεοκοπιών στον κλάδο» δήλωσε ο John Cooper, επικεφαλής στρατηγικής της JTD Energy Services.
Το 2019, 42 εταιρείες πετρελαίου με χρέος άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέθεσαν αίτηση προστασίας από τους πιστωτές τους για να μη χρεοκοπήσουν, σύμφωνα με την εταιρία Haynes & Boone.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο σχιστόλιθος ως πρώτη ύλη συνεπάγεται υψηλά κόστη παραγωγής, που φτάνουν τα 50 δολ. με 55 δολ. το βαρέλι.
Δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πρόκειται να αυξήσουν την παραγωγή τους προσπαθώντας να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά, αλλά και λόγω του κορωνοϊού, το μέλλον προμηνύεται ιδιαίτερα δυσοίωνο.
Ο σχιστόλιθος, ως πρώτη ύλη, είναι οικονομικά μη βιώσιμος, δήλωσε στο CNBC ο Chris Midgley, αναλυτής της S&P Global Platts.
Μόλις 16 αμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν κόστη παραγωγής μικρότερα από 35 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την εταιρεία μελετών Rystad Energy.
Σε περικοπές ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να προχωρήσει ο ενεργειακός κολοσσό Chevron, λόγω του κορωνοϊού, αλλά και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.
Επίσης, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 20%.
«Εστιάζουμε στην προστασία των μετόχων» δήλωσε ο CFO της Chevron, Pierre Breber.
Aυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο σχιστόλιθος πέφτει «θύμα» του πολέμου τιμών.
Το 2014, όταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον OPEC αρνήθηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους εν μέσω πτώσης των τιμών, προκειμένου να υπονομεύσουν τον σχιστόλιθο και να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους, περισσότερες από 100 μικρές ανεξάρτητες επιχειρήσεις σχιστόλιθου στις ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ζητήσουν κρατική υποστήριξη.
Όμως, τώρα δεν μπορεί να γίνει αυτό, καθώς η συρρίκνωση στη ζήτηση θα είναι άνευ προηγουμένου.
Μόνη ελπίδα και τελευταία ελπίδα μια συμφωνία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης