Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμες τηλεδιασκέψεις σήμερα 3 Απριλίου για κρατικές εγγυήσεις και προστασία α' κατοικίας με επίκεντρο τις τράπεζες

tags :
Κρίσιμες τηλεδιασκέψεις σήμερα 3 Απριλίου για κρατικές εγγυήσεις και προστασία α' κατοικίας με επίκεντρο τις τράπεζες
Δύο κρίσιμες τηλεδιασκέψεις για τα προγράμματα εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες και τις εξελίξεις σε σχέση με το πτωχευτικό δίκαιο και την πρώτη κατοικία
Δύο κρίσιμες τηλεδιασκέψεις θα λάβουν χώρα σήμερα (3/4) οι οποίες αφορούν τα προγράμματα εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου αυτές να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την προσφατη υγειονομική κρίση και τις εξελίξεις σε σχέση με το πτωχευτικό δίκαιο και την πρώτη κατοικία.
Σε ότι αφορά τις εγγυήσεις είναι φανερό πως υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.
Η teleconference που θα λάβει χώρα σήμερα το μεσημέρι θα διενεργηθεί μεταξύ των CEOs των ελληνικών τραπεζών και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσακίρη.
Αφορά εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που θα μεταφραστούν σε δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ με πόρους κοινοτικούς μέσα από το ΤΕΠΙΧ.
Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν την κυβέρνηση πως διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου να δώσουν τα σχετικά δάνεια ενώ προσπαθούν να ορίσουν την περίμετρο των διαδικασιών.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας που έχει σφοδρά πληγεί στηρίζει σημαντικές προσδοκίες  σε αυτά τα δάνεια έως ότου καταφέρει να κινηθεί εκ νέου η οικονομία.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως με εγγυήσεις ένα δισ. ευρώ και με βάση τη σχετική μόχλευση θα χορηγηθούν 3 δισ. ευρώ ενώ η εκτίμηση είναι πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ώστε τελικώς η μόχλευση να φθάσει τα 3 δισ. ευρώ.
Πόροι για τις εγγυήσεις θα εξευρεθούν αφού η EIB ετοιμάζεται να δώσει άλλα 25 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες με στόχο να χρησιμοποιηθούν ως νέες εγγυήσεις.
Οι τράπεζες πάντως δεν αναμένεται να ξεκινήσουν να χορηγούν τα παραπάνω δάνεια πριν το τέλος του μήνα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η χώρα μας υπολοίπεται αισθητά των άλλων ευρωπαϊκών οι οποίες διαθέτουν μεγάλη δύναμη πυρός σε ότι αφορά τον τομέα των εγγυήσεων.
Συγχρόνως πρέπει να καταστούν σαφείς οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα χορηγηθούν τα δάνεια αυτά κάτι που αποτελεί ένα ακόμη ζητούμενο.

Προστασία α΄ κατοικίας

Σήμερα ωστόσο θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο με τα κλιμάκια των θεσμών για το πτωχευτικό δίκαιο και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με πρόταση την παράταση με ανοιχτή πλατφόρμα μέχρι το τέλος του έτους ενώ από 1.1. του 2021 θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς λένε καλά ενημερωμένες πηγές.
Υπάρχει σημαντική πιθανότητα η παράταση να είναι της λογικής βλέποντας και κάνοντας ακολουθώντας δίμηνα ή τρίμηνα έως τη λήξη του έτους και αναλόγως της κατάστασης που θα επικρατήσει στην ελληνική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το θεσμικό πλαίσιο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο ως εφρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τη δεύτερη ευκαιρία θα είναι έτοιμο αρκετά νωρίτερα ώστε να εφαρμοστεί στις αρχές του έτους δηλαδή  6 μήνες νωρίτερα από την ληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας από τα κράτη μέλη.
Εάν και εφόσον δεν ληφθούν αποφάσεις σε τεχνικό επίπεδο σήμερα τότε τη Δευτέρα θα ακολουθήσει σύσκεψη για το θέμα αυτό και ιδιαίτερα για την προστασία της α κατοικίας σε ένα ανώτερο επίπεδο.
Ας σημειωθεί πως με βάση τις δεσμεύσεις που η χώρα έχει αναλάβει η προστασία λήγει στο τέλος του Απριλίου.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης