Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ - Στα 6,6 εκατ. οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Τα χειρότερα είναι εμπρός εκτιμούν Oxford Economics, UBS, Goldman

tags :
Καταρρέει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ - Στα 6,6 εκατ. οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Τα χειρότερα είναι εμπρός εκτιμούν Oxford Economics, UBS, Goldman
Πριν από περίπου ένα μήνα οι αιτήσεις ανεργίας ήταν περίπου στις 200 χιλ.
Στα όρια της κατάρρευσης έφθασε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, να εκτοξεύονται στα 6,6 εκατ.
Αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν δείκτη ανεργίας πάνω από το 10%.
Την ίδια ώρα, υπήρξε επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, από 3,28 εκατ. στα 3,34 εκατ.


Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι σε ελεύθερη πτώση, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Gregory Daco, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, επισημαίνοντας ότι η προοπτική για αυστηρότερα μέτρα lockdown και το γεγονός ότι πολλές πολιτείες δεν έχουν ακόμη μπορέσει να επεξεργαστούν το πλήρες ποσό των αιτήσεων ανεργίας, υποδεικνύουν ότι το χειρότερο ακόμα δεν έχει έρθει.
Σύμφωνα με τη UBS, τα στοιχεία δεν δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν δώσει τα πλήρη στοιχεία για την αναστολή των εργασιών τους.
Με περισσότερο από το 80% των Αμερικανών σε κάποια μορφή lockdown, από λιγότερο από 50% πριν από δύο εβδομάδες.
Αυτό δεν έχει τελειώσει, αναφέρει η UBS.

Φυσικά, η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει μια σημαντική ένεση στήριξης και «ανακούφισης», κάτι που θεωρεί η UBS ότι είναι θετικό, δεδομένου ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι που δεν είχαν προηγουμένως τη δυνατότητα να ζητήσουν παροχές ανεργίας είναι πλέον επιλέξιμοι.
Επιπλέον, οι άνεργοι θα λάβουν έως και 600 δολάρια την εβδομάδα για διάστημα έως και τέσσερις μήνες, ποσό που ισοδυναμεί με 15 δολάρια ανά ώρα για 40 εργάσιμες εβδομάδες.
Συγκριτικά, ο κατώτατος μισθός με κυβερνητική εντολή είναι περίπου 7,25 δολάρια την ώρα και η μέση πληρωμή για παροχές ανεργίας ήταν περίπου 385 δολάρια ανά άτομο το μήνα στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Πάντως, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, η διάβρωση στην απασχόληση θα οδηγήσει σε απότομη επιβράδυνση της οικονομικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, όπως παρατηρήθηκε την Τρίτη με την ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος υποχώρησε από 132,6 μονάδες στις 120 μονάδες τον Μάρτιο.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι ο πρωταρχικός παράγοντας των καταναλωτικών συμπεριφορών, γι 'αυτό και η Federal Reserve ενήργησε τόσο γρήγορα ώστε να εισάγει ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ενώ οι ενέργειες της Fed μπορούν να στηρίξουν βραχυπρόθεσμα τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν επηρεάζουν ελάχιστα τον σημαντικότερο παράγοντα που βαρύνει τους καταναλωτές - τις θέσεις εργασίας τους.
Ο παρακάτω πίνακας είναι ο «σύνθετος» δείκτης εμπιστοσύνης, ο οποίος συνδυάζει διάφορες έρευνες εμπιστοσύνης.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων κύκλων της αγοράς, η εμπιστοσύνη μειώθηκε κατά μέσο όρο 58 μονάδες.


Τι ανέφερε νωρίτερα η Goldman Sachs

Άλμα κατά 6 εκατ. στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αναμένει η Goldman Sachs, λόγω του lockdown.
Η Goldman εκτιμά ότι οι αιτήσεις θα παραμείνουν σε ιστορικά επίπεδα και τις επόμενες εβδομάδες.
"Οι αιτήσεις για ανεργία θα είναι το πιο επίκαιρο σημείο δεδομένων για την εκτίμηση του βάθους της ύφεσης αλλά και την έναρξη της ανάκαμψης", γράφουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
Τα νεότερα στοιχεία όσον αφορά τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, αναμένεται να καταγράψουν ότι αριθμός των νέων ανέργων την τελευταία εβδομάδα εκτιμάται θα κυμανθεί ανάμεσα στα 2,8 και τα 5 εκατομμύρια, κατά άλλους αναλυτές, με τα επίσημα στοιχεία να αναμένονται εντός της ημέρας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου εκτιμάται ότι καταγράφηκε νέο ρεκόρ, με 3,5 εκατ. νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.
Μάλιστα, κάποιοι οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι οι νέες αιτήσεις θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης