Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% το 2020 λόγω κορωνοϊού - Αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων

ΟΗΕ: Η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% το 2020 λόγω κορωνοϊού - Αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τονίζει ότι η βαρύτητα των οικονομικών επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη χρονική διάρκεια των περιορισμών
Στο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ακόμα και κατά 1% το 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που αποτελεί σημαντική υποβάθμιση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2,5%.
Ειδικότερα, το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν οι περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας επεκταθούν στο τρίτο τρίμηνο του 2020 και εάν τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης δεν στηρίξουν τα έσοδα και τις καταναλωτικές δαπάνες.
«Οι φόβοι από την εκθετική εξάπλωση του ιού και η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, έχουν πλήξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι «η μεταβλητότητα στις αγορές ξεπέρασε τα επίπεδα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν σε πολυετή χαμηλά επίπεδα».
Η έκθεση αναφέρει ότι στο βέλτιστο σενάριο, η μέτρια πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των κυβερνητικών δαπανών των μεγάλων βιομηχανικών χωρών, οδηγώντας σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,2% για το σύνολο του έτους.
Ωστόσο, στο χείριστο σενάριο, η παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 0,9% λόγω του σοκ που θα σημειωθεί στη ζήτηση σε χώρες όπως είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, καθώς και εξαιτίας της πτώσης που έχει καταγραφεί στις τιμές του πετρελαίου.
«Αυτό το σενάριο προϋποθέτει ότι οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητας της ΕΕ και των ΗΠΑ θα επεκταθούν μέχρι τα μέσα στου δευτέρου τριμήνου», αναφέρει ο ΟΗΕ.
«Οι αυξανόμενοι περιορισμοί μετακινήσεων και τα lockdowns στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προκαλούν ισχυρό πλήγμα στον κλάδο υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις βιομηχανίες λιανικού εμπορίου, φιλοξενίας, αναψυχής και μεταφορών», υπογραμμίζει η έκθεση, προσθέτοντας ότι «αυτοί οι τομείς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% όλων των θέσεων εργασίας σε αυτές τις χώρες, και καθώς οι επιχειρήσεις σημειώνουν απώλειες στα έσοδά τους, η ανεργία ενδέχεται να αυξηθεί δραματικά».
Παράλληλα, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των σημερινών οικονομικών περιορισμών στις πλουσιότερες χώρας θα επεκταθούν σύντομα και στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με χαμηλότερο εμπόριο και λιγότερες επενδύσεις.
«Η βαρύτητα των οικονομικών επιπτώσεων, είτε αυτές θα είναι μία μέτρια ύφεση, είτε θα είναι μία βαθιά ύφεση, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη χρονική διάρκεια των περιορισμών στις μετακινήσεις του κόσμου και τη δραστηριότητα των μεγάλων οικονομιών.
«Η λήψη άμεσων και τοληρών μέτρων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να περιοριστεί η πανδημία και να σωθούν ζωές, αλλά και για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι στις κοινβνίες μας από μία οικονομική καταστροφή», αναφέρει ο αξιωματούχος του Τμήματος, Liu Zhenmin, διευκρινίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «θα διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Επιπλέον, η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στον τομέα της υγείας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού κα πρέπει να στηρίξουν το εισόδημα των νοικοκυριών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
Ο ΟΗΕ ωστόσο διευκρινίζει ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ζοφερές, καθώς «η απότομη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες της ΕΕ και των ΗΠΑ θα μειώσουν τις εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών από τις αναπτυσσόμενες χώρες».
«Παράλληλα, η παγκόσμια παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου μπορεί να συρρικνωθεί σημαντικά, εν μέσω της πιθανότητας εκτεταμένων αναταραχών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», υπογραμμίζει η έκθεση του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης