Πολιτική

Μητσοτάκης: Η μάχη κατά του κορωνοϊού απαιτεί πειθαρχία, αν χαλαρώσουμε... θα το πληρώσουμε - Τσίπρας: Να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία

tags :
Μητσοτάκης: Η μάχη κατά του κορωνοϊού απαιτεί πειθαρχία, αν χαλαρώσουμε... θα το πληρώσουμε - Τσίπρας: Να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία
Είμαστε στο τέλος της αρχής, ανέφερε ο Μητσοτάκης για τον κορωνοϊό
Να μην χαλαρώσει η επαγρύπνηση έναντι του κορωνοϊού ζήτσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, ζητώντας από την αντιπολίτευση πιο υπεύθυνη στάση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να "απαντά" ότι μακάρι και η Νέα Δημοκρατία στο να παρελθόν να είχε την ώριμη στάση που έχει σήμερα από τα υπόλοιπα κόμματα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και περιέγραψε όλα όσα έγιναν από την πρώτη ημέρα.
Ωστόσο, ο Τσίπρας, ζήτησε να επιταχθούν όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτικά θεραπευτήρια, με τις ανάλογες αποζημιώσεις, προκειμένου να είναι στη διάθεση όλων των Ελλήνων που έχουν ανάγκη.

Μητσοτάκης: Η μάχη κατά του κορωνοϊού απαιτεί πειθαρχία, αν χαλαρώσουμε... θα το πληρώσουμε - O ιός της παραπλάνησης είναι πιο επικίνδυνος

Η Ελλάδα είναι ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις.
Πολύ νωρίς πήραμε μέτρα ώστε η εξάπλωση του κορωνοϊού να περιοριστεί, προστατεύοντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας. Ο Απρίλιος, είπε ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον.
Όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο και ενότητα και αλληλεγγύη, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αν χαλαρώσουμε... θα το πληρώσουμε.
Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή, ανέφερε ο ίδιος.
Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό σε αυτές τις συνθήκες και απορρίπτω κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως έγινε πρόσφατα στην Ουγγαρία, είπε αναφερόμενος στο διάταγμα Όρμπαν που του δίνει απεριόριστες εξουσίες.
Ταυτόχρονα επεσήμανε: «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό».
«Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και περιέγραψε όλα όσα έγιναν από την πρώτη ημέρα.
Είπε ότι την ίδια ώρα στον Έβρο και στο Αιγαίο υπήρχε ένα δεύτερο μέτωπο το οποίο είχε να κάνει με την υπεράσπιση των εθνικών συνόρων.
Όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, απαιτούν ενότητα και αλληλεγγύη.
«Πήραμε σκληρά μέτρα», είπε, «αλλά η πλειοψηφία της κοινωνίας στήριξε αυτά τα μέτρα.
Θέλω να ευχαριστήσω την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που δέχτηκαν περιορισμούς στην ελευθερία τους.
Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους αλλά στο τέλος της αρχής», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι πρώτη φροντίδα είναι οι Έλληνες που πρέπει να μείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι για να ξαναστήσουν όλα όσα γκρεμίζει η πανδημία.
Περιέγραψε τις 4 δέσμες μέτρων ύψους 10 δισ ευρώ, τονίζοντας ότι κύριο μέλημα είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
«Στα περισσότερα κράτη, οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επί των αμοιβών.
Εμείς στην Ελλάδα επιλέξαμε μια οριζόντια αποζημίωση των 800 ευρώ.
Οι απολύσεις έχουν απαγορευθεί και οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μια αποζημίωση 800 ευρώ και διατηρούν όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα», είπε ο πρωθυπουργός.
Το επίδομα των 800 ευρώ αφορά 1.800.000 μισθωτούς, είπε ο πρωθυπουργός.
Κανείς δεν θα χάσει το δώρο του Πάσχα και μέχρι τις 10 Απριλίου θα δοθεί στους αγωνιστές της πρώτη γραμμής.
Θα επιβραβεύσει χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στην γ.γ. πολιτικής προστασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.
«Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό.
Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας.
Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

Κύριο μέλημά μας παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης

«Κύριο μέλημά μας παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.
Αναφέρθηκε στην οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους χαμηλόμισθους.
Τόνισε επίσης ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή των 800 ευρώ διατηρώντας όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα κάτι που ισχύει για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια.
Σε ένα άλλο πεδίο επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους.

Παροχή ηθικής αναγνώρισης στους 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας

«Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επεσήμανε ότι συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις το συνεκτικό σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.
Μίλησε επίσης για την «παροχή ηθικής αναγνώρισης» που θα καταβληθεί μέχρι τις 10 Απριλίου ειδικά στους «αγωνιστές της πρώτης γραμμής», δηλαδή προς 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.

Τσίπρας: Χωρίς τα απαραίτητα όπλα η μάχη κατά του κορωνοϊού - Δεν είναι ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο του δράματος

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης, της μεγαλύτερης δοκιμασίας για την ανθρωπότητα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μέλημα μας είναι η ζωή των ανθρώπων, χωρίς ηλικιακά, πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.
Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με πρωτοφανείς διαστάσεις.
Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι σε αυτές τις συνθήκες το βασικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ο καθένας δίνει τη μάχη του και πάνω από όλα αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Πολλές φορές δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία.
Σημείωσε ότι η κρίση «μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχαν υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας».
Τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο δράματος, «ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία».
«Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», τόνισε.
Αντίθετα, είπε, είναι ευκαιρία  να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, πολιτικό ή οικονομικό, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» και πού μπορεί να οδηγήσουν ιδεοληψίες όταν γίνονται πολιτική πράξη.
Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του "παρών" από την πρώτη μέρα.
«Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ωστόσο τώρα δεν είναι ώρα για «εμπόριο του δράματος» και για «πολιτικά παιχνίδια».
Έτσι δεν είναι ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο του δράματος, ανέφερε.
Δεν είναι η ώρα τώρα για να σκεφτόμαστε κομματικά οφέλη, για παιχνίδια εντυπώσεων ή για εμπόριο του δράματος.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει και η ώρα των λίγων που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, ανέφερε.
Η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία, όχι όμως ευκαιρία για αισχροκέρδεια.
Να δούμε ποιος στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη δίπλα στους πολίτες.
Όλοι έχουν δηλώσει με τα λόγια και τις πράξεις τους "παρών" από την πρώτη ημέρα της κρίσης.
Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει παρών σε αυτή την κατάσταση.
Μακάρι κ. Μητσοτάκη να δείχνατε και εσείς αυτή τη στάση σε άλλα κρίσιμα εθνικά θέματα.
Ενθάρρυνα και εγώ να προχωρήσουμε τα αυστηρά μέτρα.
Στηρίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, τους επιστήμονες, τους άνθρωπους του μόχθου.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι σιωπούμε ιδίως όταν ακούμε τους ανθρώπους στα νοσοκομεία, τους «ήρωες» να βγάζουν κραυγές αγωνίες ότι ακόμη δεν έχουν στηριχθεί με το κατάλληλο υλικό για αυτή τη μάχη και ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις.
Αυτό δεν είναι λαϊκισμός, ανέφερε ο Τσίπρας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα και ευχαριστώ όσους το πράττουν.
Ωστόσο με αυτά τα μέτρα κερδίζουμε χρόνο για να καλύψουμε κενά.
Πράγματι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα θετικό νούμερο, όσο θετικό μπορεί να είναι ένα νούμερο όταν κανείς μιλάει για θανάτους.
Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο.
Θα πρέπει πάντως να κινηθούμε γρήγορα και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.
Πρέπει να αυξήσουμε της διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας και αυτό προβλέπει στελέχωση από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά προβλέπει και επίταξη ιδιωτικών μονάδων.
Σήμερα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δίνουν τη δυνατότητα σε ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν το τεστ εισπράττοντας 10 φορές παράπανω.
Να γίνει γενική διαχείριση με επίταξη.
Πήγε στο διπλάσσιο το κόστος μιας κλίνης.
Δεν είναι λογικό, ανέφερε ο Τσίπρας.
Οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι κάτι αναγκαίο και πρέπει να γίνει γρήγορα.
Ολοκληρώστε τις.
Εμείς δεν τις θεωρούμε επαρκείς, ζητήσαμε 4.000 προσλήψεις.
Τώρα είναι ώρα να επενδύσουμε στο ΕΣΥ.
Αναφορικά με το τεστ, αν και δεν είμαστε ειδικοί, όλοι λένε πως τα περιοσριστικά μέτρα είναι απαραίτητα αλλά δεν αρκούν.
Χρειάζεται να γίνουν μαζικά τεστ ώστε όλα τα ύποπτα κρούσματα να ελεγχθούν.
Στον τομέα αυτό έχουμε μία υστέρηση.
Σύμφωνα με τον Τσίπρας, κινδυνεύουμε όσες θυσίες έχουν γίνει τα χρόνια της κρίσης να χαθούν και ζήτησε να φροντίσουμε ώστε οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.
Ακούμε για την «ανοσία της αγέλης», κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν και μετά να βοηθήσουμε όσες καταφέρουν να αντέξουν.
Αυτό είναι ένα σχέδιο με μόνους κερδισμένους τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ευτυχώς έχετε πάρει τη σωστή πλευρά στην αντιπαράθεση στην Ευρώπη για το ευρωομόλογο.
Εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα γιατί αυτή τη φορά δεν αποτελούμε εξαίρεση.
Είναι συμμετρική η κρίση. Ευτυχώς δεν είμαστε σε μνημόνια, ούτε σε πιστοληπτική γραμμή και έχουμε ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας.
Να κάνουμε ότι κάνουν και οι άλλοι στην Ευρώπη και όχι λιγότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης