Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βγάζει αντίδραση με το βλέμμα στις ξένες αγορές

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βγάζει αντίδραση με το βλέμμα στις ξένες αγορές
ΑΓΟΡΑ: Συνεχίζει να λαμβάνει τάση από τις αγορές του εξωτερικού. Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες άνοιξαν με μικρή άνοδο μετά από τις χθεσινές απώλειες, αλλά το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία. Η Κίνα ξανά σε καραντίνα, ενώ πλέον οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε δύσκολη θέση με χιλιάδες θύματα.

Η επίδραση στις οικονομίες και στις επιχειρήσεις αρχίζει να φαίνεται με βάση κάποιες εκτιμήσεις που δίνονται. Ειδικά στις επιχειρήσεις έχουμε πρώτες εκτιμήσεις αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα. Το βασικό σενάριο θέλει μέχρι τέλος Απριλίου.

Το ΧΑ άνοιξε με μικρή άνοδο. Θα έχουμε και σήμερα μεταβλητότητα, αφού φαίνεται πως και στις ξένες αγορές η μεταβλητότητα είναι υψηλή. Οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν στο επίκεντρο και σήμερα άνοιξαν με μικρή άνοδο.

ΟΠΑΠ –JUMBO: Βάλαμε ένα θέμα για τις υποθέσεις της Eurobank Equities από το κλείσιμο των καταστημάτων και την επίδραση που μπορεί να έχει σε EBITDA και ρευστότητα. Μας αρέσει η ανάλυση γιατί είναι κοντά στη σκέψη μας. Το κλείσιμο των καταστημάτων φέρνει μείωση στα EBITDA και φυσικά αφαιρεί ρευστότητα. Όμως και οι δύο εισηγμένες έχουν επαρκή ρευστότητα για να διαχειριστούν την κρίση. Το θέμα είναι πως δίνει ένα εύρος απώλειας ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει το κλείσιμο με το βασικό σενάριο να είναι έως τέλος Απριλίου.

Είναι μία ανάλυση που μας αρέσει γιατί κάτι ανάλογο προσπαθούμε να υποθέσουμε και στη στήλη. Γι΄αυτό κοιτάμε εταιρείες με υψηλή ρευστότητα και χαμηλό δανεισμό και κυρίως εταιρείες που μετά θα μπορούν να αναπτυχθούν, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς για τους μήνες που θα μείνουν μέχρι το τέλος του 2020. Να σημειώσουμε βέβαια πως αυτές οι αναλύσεις είναι άσχετες με την πορεία της μετοχής. Μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση να αντέξουν οι εταιρείες και αυτές βάσει των σεναρίων φαίνεται πως θα αντέξουν.

YALCO: Λίγη προσοχή γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά. Μας εξέπληξε η πορεία της χθες στο ταμπλό καθώς επέστρεψε, αν και με αυτά που αναφέρονται στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου, δε ξέρουμε αν θα έπρεπε να επιστρέψει. Υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσει να αποφύγει το κλείσιμο η εταιρεία.

ΣΙΔΜΑ: Για τις τράπεζες δουλεύει και αυτή η εταιρεία. Χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά, αλλά κυρίως θα λέγαμε πως πρέπει να μπουν λεφτά. Με τέτοια δάνεια και τέτοιο EBITDA δύσκολα θα μένει κάτι για τους μετόχους. Πρέπει να μειωθούν τα δάνεια και να βελτιωθούν τα ίδια κεφάλαια.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η στήλη είναι εξαιρετικά επιφυλακτική με την πορεία του τουρισμού φέτος. Πιθανότατα θα έχουμε μία μικρή σεζόν. Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι οι χώρες και αν θα μπορούν να ταξιδέψουν οι ξένοι επισκέπτες, αν θα χρειάζονται άδεια γιατρού. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα έχει επαλειφθεί η πανδημία, αν δηλαδή δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος μετάδοσης και νέων κρουσμάτων.

Επίσης δε ξέρουμε πότε θα κλείσουν σχολεία και πανεπιστήμια, πόσο θα επεκταθεί δηλαδή η σχολική και η πανεπιστημιακή χρονιά, ή αν θα χαθεί το εξάμηνο. Επιπλέον με τόσες επιχειρήσεις κλειστές, θα πρέπει κάποιοι να δουλέψουν μέσα στο καλοκαίρι και να βγάλουν μέρος από τα χαμένα. Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι κατά την ταπεινή μας άποψη. Θα μας ευνοήσει το γεγονός ότι δείχνουμε ασφαλέστερη χώρα σε σύγκριση με κάποιες άλλες (π.χ. Τουρκία) καθώς έχουμε αντιμετωπίσει καλύτερα την εξάπλωση του ιού της Κίνας.

ΔΕΗ: Με καλή άνοδο άνοιξε η μετοχή και όγκο άνω των 40 χιλ. τεμαχίων. Στα 2,2480 ευρώ και στο +3,59% στα πρώτα λεπτά. Η αποτίμηση στα 522 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ: Γύρισε στα 10,50 ευρώ και κάνει και όγκο. Γενικά μας έχει συνηθίσει σε υψηλές συναλλαγές και φυσικά αρκετά πακέτα.

ΤΙΤΑΝ: Κοντά στα 10 ευρώ με απώλειες στο ξεκίνημα και όγκο άνω των 4 χιλ. τεμαχίων που για τα δεδομένα του δεν είναι και μικρός.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης