Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eurelectic: Ελλιπές για την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε.

tags :
Eurelectic: Ελλιπές για την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε.
Τα κεφάλαια των 7,5 δισ. ευρώ είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες των εταιριών ηλεκτρισμού
Ανεπαρκείς για να στηρίξουν την κατάργηση του άνθρακα και του λιγνίτη από την ηλεκτροπαραγωγή κρίνει η Eurelectic, o φορέας που εκπροσωπεί τις εταιρίες ηλεκτρισμού της Ευρώπης, τους πόρους αλλά και την πρόταση της Επιτροπής για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Eurelectric τονίζει ότι η πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν δεν παρέχει επαρκή στήριξη στις χώρες- μέλη για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που συνιστά ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας ηλεκτρισμού προς την ανθρακική ουδετερότητα.
Τα «φρέσκα κεφάλαια» των 7,5 δισ. ευρώ που υπόσχεται η ΕΕ για τη Δίκαιη Μετάβαση είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες των εταιριών ηλεκτρισμού, αναφέρει το έγγραφο της Eurelectric. Επιπρόσθετα, ο προτεινόμενος υποχρεωτικός μηχανισμός μετάβασης μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαραγωγικά αποτελέσματα και να αποθαρρύνει τις χώρες μέλη από το να ζητήσουν τους πόρους του Ταμείου. Και τούτο γιατί η κάθε χώρα- μέλος, προκειμένου να επωφεληθεί του Ταμείου, θα πρέπει να καταβάλει από 1,5 ως 3 ευρώ για κάθε ένα ευρώ που θα εισπράττει από το Ταμείο.

Αύξηση των κεφαλαίων

Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να αυξηθεί το ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει η οροφή των 2 δισ. ευρώ όσον αφορά το ποσό που θα μπορεί να λάβει η κάθε χώρα- μέλος. Εξίσου σημαντικό είναι να μπορεί να ενισχύσει ως το 75% των αναγκών, όπως για παράδειγμα κάνει το European Investment Bank’s Energy Transition Package.
Οι δραστηριότητες που θα ενισχυθούν από το Ταμείο θα πρέπει επίσης να καλύπτουν κάποια κριτήρια όπως: Συμβολή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, Συμβολή στη μείωση του CO2, Συμβολή στη διατήρηση της ασφάλειας εφοδιασμού, Συμβολή στη κυκλική οικονομία, την ποιότητα της ατμόσφαιρας, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων και την επανακατάρτιση
Τέλος σύμφωνα με την Eurelectric το Ταμείο θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στις περιοχές που εξαρτώνται σήμερα από τον λιγνίτη, πλήττονται από την μετάβαση και έχουν κατά κεφαλή ΑΕΠ κάτω του μέσου κοινοτικού, καθώς και τις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά που συχνά εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης