Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα σενάρια για την πτώση των EBITDA σε ΟΠΑΠ και Jumbo από τη Eurobank Equities

tags :
Τα σενάρια για την πτώση των EBITDA σε ΟΠΑΠ και Jumbo από τη Eurobank Equities
Υψηλή η ρευστότητα των δύο εταιρειών και μπορούν να αντέξουν τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των καταστημάτων
Σημαντικές αντοχές λόγω της ρευστότητας που διαθέτουν οι εταιρείες Jumbo και ΟΠΑΠ εντοπίζει η Eurobank Equites η οποία σε ανάλυσή της σημειώνει πως «έτρεξε» διαφορετικά σενάρια για τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των καταστημάτων.
Για τον ΟΠΑΠ σχολιάζοντας και τα αποτελέσματα σημειώνει πως αυτά ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (λίγο χαμηλότερα τα καθαρά κέρδη λόγω υψηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων) με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέρχονται στα 215 εκατ. ευρώ το 2019.
Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 409 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση για το υπόλοιπο του μερίσματος μετατέθηκε για τις 25 Ιουνίου αλλά η Eurobank βλέπει χώρο για μέρισμα λόγω της ισχυρής ρευστότητας και υποθέτοντας ότι θα έχει επιστρέψει η δραστηριότητα μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Μετά την πληρωμή του μερίσματος και του ομολογιακού αλλά και την πορεία των ελεύθερων ταμειακών ροών στο πρώτο τρίμηνο (28 εκατ. ευρώ περιμένει περίπου) η ρευστότητα θα μπορούσε να υποχωρήσει περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η εταιρεία κινήθηκε γρήγορα και πήρε χρηματοδότηση 325 εκατ. ευρώ αυξάνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα στα 623 εκατ. ευρώ την 1η Απριλίου.
Με τα ετήσια κόστη περίπου στα 220 εκατ. ευρώ η Eurobank πιστεύει πως έχει επαρκή ρευστότητα για να ανταποκριθεί στο κλείσιμο των καταστημάτων.
Η μηνιαία επίδραση στα EBITDA είναι στα 50-53 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον οποία ένα νούμερο που είναι σύμφωνο με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής.
Στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί υποθέτει μείωση 22-66% στα EBITDA του 2020 σε σύγκριση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της.
Όπως αναφέρει η εσωτερική αξία του ΟΠΑΠ είναι υψηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση ακόμα και κάτω από τα 3 σενάρια που έτρεξε.
Για τη Jumbo σημειώνει πως έκανε ανάλογη αποτίμηση με τον ΟΠΑΠ και υπέθεσε μείωση στα EBITDA του 2020 από 29-78% σε σύγκριση με την τελευταία υπόθεση που προβλέπει κλείσιμο μέχρι τέλος Απριλίου και στη συνέχεια ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο.
Ακόμα και με αυτές τις υποθέσεις θεωρεί πως η εταιρεία μπορεί να ανταποκριθεί και να διαχειριστεί ένα παρατεταμένο κλείσιμο καταστημάτων λόγω της ρευστότητας που διαθέτει αλλά και το καλό ξεκίνημα.
Τώρα η χρηματιστηριακή υποθέτει επέκταση του κλεισίματος των καταστημάτων μέχρι τέλος Απριλίου με 10% υποχώρηση το Μάιο και μονοψήφιο ρυθμό αύξησης για το υπόλοιπο έτους.
Αυτή η υπόθεση δίνει 5% μείωση στο τζίρο και 16% μείωση στα EBITDA αν και το σενάριο όπως αναφέρει ίσως είναι καλοπροαίρετο λόγω της κλιμάκωσης της κατάστασηςστη Ρουμανία.
Έτσι η Eurobank θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάσει το μοντέλο της.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης