Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη δίνη του κορωνοϊού οι ΗΠΑ - 5,6 χιλ. νεκροί, 235 χιλ. κρούσματα - Σε καραντίνα το 80% των Αμερικάνων

tags :
Στη δίνη του κορωνοϊού οι ΗΠΑ - 5,6 χιλ. νεκροί, 235 χιλ. κρούσματα - Σε καραντίνα το 80% των Αμερικάνων
Νέα μέτρα εξετάζει ο Trump για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου - Πυρά ΗΠΑ κατά Κίνας για ψευδή στοιχεία - Αναβάλλεται το συνέδριο των Δημοκρατικών
(upd6) Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ, οι οποίες ήδη μετρούν τα περισσότερα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο τη στιγμή που αυξάνεται δραματικά και ο αριθμός των νεκρών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 5.607 ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 234 χιλιάδες, τα οποία μακράν είναι και τα περισσότερα στον κόσμο, σχεδόν διπλάσια από αυτά που αναφέρονται στην Ιταλία που αποτελεί την πλέον πληττόμενη περιοχή του κόσμου.
Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει και θεραπεύτηκαν, φτάνουν τους 8.826.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο υπήρξε ρεκόρ θανάτων, καθώς καταγράφηκαν 884 θάνατοι.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή εξακολουθεί να παραμένει η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία μετρά 2.373 θανάτους.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα να ανακοινώσει την αναβολή του συνεδρίου του για την ανακήρυξη του υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, για ένα μήνα και έως τον Αύγουστο του 2020. 
Η αναβολή αυτή είναι η τελευταία ένδειξη του σοβαρού αντίκτυπου που έχει η πανδημία του Covid-19 στην προεδρική κούρσα, με τις επιπτώσεις αυτές να συνεχίζονται τους ερχόμενους μήνες.
-Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 22% των συνολικών κρουσμάτων
-Οι νεκροί αντιστοιχούν στο 9,4% των συνολικών θανάτων διεθνώς.
-Το ποσοστό των νεκρών στις ΗΠΑ από τον κορωνοιό αντιστοιχεί στα συνολικά κρούσματα της χώρας στο 2%.
-Όσοι ανάρρωσαν αντιστοιχούν στο 3,8% των συνολικών κρουσμάτων έναντι 20% που είναι ο μέσος όρος παγκοσμίως... αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν κορυφώσει ως πρόβλημα κορωνοιού.
Η κυβέρνηση Trump προσανατολίζεται στο να λάβει νέα έκτακτα μέτρα τη στιγμή που άλλες 4 Πολιτείες (Florida, Georgia, Mississippi και Nevada) ανακοίνωσαν ότι επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα και ότι ζητούν από τους πολίτες τους να παραμείνουν στο σπίτι τους σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
Σε δηλώσεις του ο Trump υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκδοθεί μια αντίστοιχη εντολή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεδομένου ότι 39 Πολιτείες έχουν εκδώσει αποφάσεις για τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συναθροίσεων των πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από το 80% των Αμερικάνων έχουν τεθεί σε καραντίνα, τη στιγμή που ο κορωνοϊός επευλάνει στις ΗΠΑ, μια και τις τελευταίες τρεις ημέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των θυμάτων.
Image

Σκέψεις για αναστολή πτήσεων εσωτερικού

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις εσωτερικού προς και από εστίες της κρίσης στις ΗΠΑ.
«Ασφαλώς το εξετάζουμε, αλλά όταν το κάνεις αυτό πραγματικά επιβάλλεις περιορισμούς σε μια βιομηχανία που χρειαζόμαστε απελπιστικά» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Trump.
Εφόσον η κυβέρνηση Trump προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση, τότε εκτιμάται πως θα σταματήσει η κυκλοφορία στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, της Νέας Ορλεάνης και του Ντιτρόιτ.
Σε κάθε περίπτωση η αγωνία στις ΗΠΑ κορυφώνεται, καθώς οι ειδικοί επιστήμονες έχουν διαμηνύσει πως ακόμα και με τον πληθυσμό σε καραντίνα, περίπου 100 με 240 χιλιάδες Αμερικάνοι θα μπορούσαν να πεθάνουν, ενώ ο πρόεδρος Trump έχει καταστήσει σαφές πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για τους Αμερικάνους.

Πυρά ΗΠΑ κατά Κίνας: Κρύβετε νεκρούς και κρούσματα από την πανδημία – Χαμηλοί τόνοι από τον Trump

Πυρά κατά της Κίνας ότι δίνει εσκεμμένα, ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού εξαπολύουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Bloomberg, απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Κίνας ψεύδεται όσον αφορά τον απολογισμό των νεκρών της πανδημίας του κορωνοϊού, ότι υποτιμά κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και των ασθενών.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η έκθεση αυτή έχει ήδη δοθεί από την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο.
Όπως επισημαίνεται, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η θέση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και των θανάτων από την ασθένεια COVID-19 που δημοσιοποιεί το Πεκίνο είναι ψευδείς, εσκεμμένα πολύ κατώτεροι των πραγματικών, σημείωσε το πρακτορείο.
Πάντως, στις σημερινές του δηλώσεις από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Donald Trump είπε ότι δεν έχει λάβει αυτή την έκθεση, αν και άφησε και αυτός με τη σειρά του αιχμές κατά του Πεκίνου.
«Οι αριθμοί φαίνεται να αντικατοπτρίζουν ελάχιστα αυτό που συμβαίνει, σχετικά με αυτό που είμαστε βλέπουμε και αναφέρεται» είπε ο Trump, ο οποίος υποστήριξε πως σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, συζήτησε το πώς η Κίνα διαχειρίστηκε την πανδημία και όχι τόσο τους αριθμούς.
Ο Trump θέλησε πάντως να τηρήσει χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είναι πολύ καλές και ότι οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν την εμπορική συμφωνία που πέτυχαν στις αρχές του έτους.
«Όσον αφορά το εάν οι αριθμοί τους είναι σωστοί ή όχι, δεν είμαι λογιστής της Κίνας» υποστήριξε ο Trump.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Robert O’ Brien, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Trump, ο οποίος υποστήριξε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που δίνει η Κίνα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.
Σημειώνεται πάντως πως μια σειρά από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές είχαν εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά της Κίνας, κατηγορώντας την ότι «είπε ψέματα, λέει ψέματα και θα συνεχίσει να λέει ψέματα για το θέμα του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς του», ότι «η Κίνα συγκάλυπτε τη βαρύτητα αυτού του ιού για μήνες» και ότι «οι κινεζικές αρχές κρύβουν τον αληθινό απολογισμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια».
Άλλωστε τις ίδιες κατηγορίες κατά του Πεκίνου έχει εξαπολύσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ο οποίος κατηγορούσε το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας για το εύρος της επιδημίας έναντι του υπόλοιπου κόσμου.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-03-31%20at%205.50.40%20PM.png?itok=UMJCn99yhttps://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-03-31%20at%205.50.59%20PM.png?itok=FYSdGyR0
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/USDEATHS_0.png?itok=gpY31YW8
Mnuchin (Αμερικανός ΥΠΟΙΚ): Σε συνεργασία με Fed για την παροχή ρευστότητας - Έρχονται περισσότερα νομοσχέδια για υποδομές

Τον δρόμο για νέα νομοσχέδια όσον αφορά τις υποδομές αλλά και για νέα προγράμματα από τη Fed έστρωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
«Εργαζόμαστε με τον Powell της Fed για την παροχή ρευστότητας.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες έχουν αρκετό κεφάλαιο» δήλωσε μιλώντας στο CNBC.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι αναμένονται περισσότερα νομοσχέδια όσον αφορά τις υποδομές, ενώ τόνισε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι «η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι η ώθηση της αμερικανικής οικονομίας που δίνει μάχη κατά του κορωνοϊού.
«Όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος (Donald Trump) ενδιαφέρεται πολύ για τις υποδομές.
Αυτό είχε φανεί από την προεκλογική του εκστρατεία: ο πρόεδρος θέλει πάρα πολύ την ανοικοδόμηση της χώρας» δήλωσε ο Mnuchin, ενώ συμπλήρωσε «με τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, αυτό είναι κάτι που τον ενδιαφέρει πολύ».

Στο κόκκινο η Νέα Υόρκη

Την ίδια στιγμή στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία είναι και η πιο σφοδρά χτυπημένη, γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου οι αρχές να μπορέσουν να διαχειριστούν τον αυξανόμενο αριθμό νοσούντων.
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Andrew Cuomo κάλεσε την αστυνομία να εφαρμόσει με πιο αυστηρό τρόπο τα περιοριστικά μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να πάρουν αυτό το μήνυμα, γιατί δεν το έχουν λάβει ακόμα.
Ακόμα βλέπει κανείς καταστάσεις με μεγάλη πυκνότητα ανάμεσα στους νέους» είπε ο Cuomo, ο οποίος έκανε λόγο για απερίσκεπτες και ανεύθυνες συμπεριφορές, τονίζοντας ότι για αυτό το λόγο αποφάσισε το κλείσιμο παιδικών χαρών και άλλων δημόσιων χώρων που είχαν διατηρηθεί ανοιχτοί.
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio υποστήριξε πως προχωρά σε συμβάσεις με ξενοδοχεία σε μια προσπάθεια να προστεθούν άλλες 65.000 πρόσθετες κλίνες έως τα τέλη του μήνα.
Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη έφτασαν τους 1.959, από 1.550 που ήταν το βράδυ της Τρίτης 31/3.
Ο Cuomo πρόσθεσε ότι σε όλη την πολιτεία έχουν γίνει 220.000 τεστ, με 15.694 να έχουν γίνει σε ένα 24ωρο.
Συνολικά έχουν βρεθεί 83.712 θετικοί στον ιό, εκ των οποίων οι 7.917 μέσα στη νύχτα.
Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και στην Πολιτεία της Καλιφόρνια όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε περίπου 10.000 με τον κυβερνήτη Gavin Newsom να επισημαίνει πως η Πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εύρεση κλινών, τονίζοντας επίσης πως αν και η Καλιφόρνια είναι σε τελείως διαφορετική θέση από τη Νέα Υόρκη, τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να χαλαρώσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης