Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βουλιάζει ο κλάδος μαρμάρου στην Ελλάδα λόγω Κίνας

tags :
Βουλιάζει ο κλάδος μαρμάρου στην Ελλάδα λόγω Κίνας
Πτώση εξαγωγών κατά 40%
Iσχυρό πλήγμα έχει δεχτεί ο ελληνικός κλάδος μαρμάρου καθώς το μεγαλύτερο μέρος, περί το 60% των εξαγωγών προορίζεται για την κινέζικη αγορά.
Ήδη τα πρώτα σημάδια της πτώσης των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου, τόσο ακατέργαστου όσο και επεξεργασμένου διαφάνηκαν μέσα στο 2019 καθώς το παγκόσμιο εμπόριο της Κίνας επηρεάστηκε από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, και συνεχίστηκε με την εκδήλωση του κορωνοϊού.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ακατέργαστο μάρμαρο υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με τους τελευταίους δύο του προηγούμενου έτους, τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς την ποσότητα των εισαγωγών.
Το επεξεργασμένο μάρμαρο, από την άλλη πλευρά, σημείωσε τεράστια αύξηση της ποσότητας των εισαγωγών.
Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο Φεβρουάριο του 2020 οι εξαγωγές του ακατέργαστου μαρμάρου σημείωσαν πτώση 37,40% στην αξία και πτώση 39,07% στον όγκο, σε σχέση με το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2019.
Όσον αφορά την αξία των εξαγωγών του ακατέργαστου μαρμάρου το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020 σημείωσαν πτώση 3,23%% στην αξία και πτώση 44,56% στον όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019.
Σημαντική είναι η πτώση και του επεξεργασμένου μαρμάρου το οποίο σημείωσε πτώση 66,89% ως προς την αξία και πτώση 64,47% ως προς τον όγκο στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, κα Τζούλη Χαΐδά στο stonenews.eu στο  ελληνικός κλάδος μαρμάρου δυστυχώς όπως και οι περισσότεροι κλάδοι παγκοσμίως έχουν δεχθεί μεγάλο χτύπημα από την εξάπλωση του COVID-19.
Η Κίνα αποτελεί τον νούμερο ένα πελάτη της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας κατέχοντας το 60% των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι όλα όσα διαδραματίστηκαν αυτό το διάστημα με τον κορονοϊό να βρίσκεται σε έξαρση και να βάζει λουκέτο στις κινεζικές επιχειρήσεις  από την αρχή του 2020 έπληξαν ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Τα επίσημα στοιχεία για το 2019 δείχνουν ότι από τα 395 εκατ. ευρώ σε ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων, τα 215 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από την κινεζική αγορά, όπερ σημαίνει οι ελληνικές μαρμαροβιομηχανίες έχουν ήδη χάσει ένα τεράστιο ποσό από τη κινεζική αγορά.
Επιπροσθέτως, ο κλάδος μας είναι ένας καθαρά εξωστρεφής κλάδος, εξάγοντας το 76%  των συνολικών πωλήσεων σε περισσότερες από 120 χώρες.
Επομένως, λόγω της εξάπλωσης του ιού και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου και τον περιορισμό των μετακινήσεων, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατακόρυφα σχεδόν εκμηδενίστηκαν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι επιχειρήσεις μας δεν έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους τα εργοστάσια μας συνεχίζουν την παραγωγή τους και δεν έχουν διακοπεί οι εξορυκτικές εργασίες.
Είναι λοιπόν αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι η λειτουργία τους κάτω από αυτές τις συνθήκες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης