Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανέτοιμες οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, πιθανή μια Μεγάλη Ύφεση

Ανέτοιμες οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, πιθανή μια Μεγάλη Ύφεση
Απειλή για τις τράπεζες αποτελεί ο κορωνοϊός
Σοκ και δέος επιφυλάσσει η απειλή του κορωνοϊού, της πανδημίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο, για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως, αφού δεν προετοιμάστηκαν ποτέ για το ενδεχόμενο ενός πανδημικού σοκ.
Μέχρι τώρα τα μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στην ανθρωπιστική κρίση που έχει επιφέρει η φονική νόσος και είναι πολύ προσεκτικά σε ό,τι αφορά τις διατυπώσεις τους για τον οικονομικό αντίκτυπο των επιπτώσεων του ιού.
Και ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, τροφοδοτούν τον κόσμο με ελπίδες για μια ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ τύπου «V».
Ωστόσο, όσο διαρκεί η πανδημία τόσο δεν περιορίζονται οι πιθανότητες να υπάρξει μια τέτοιου τύπου ανάπτυξη – κάτι που παραδέχεται σε έκθεσή της η Fed του Σαν Φρανσίσκο.
«Οι επιπτώσεις των πανδημιών χρειάζονται περίπου 40 χρόνια να ξεπεραστούν».


Και ενώ οι οικονομολόγοι αναλώνονται σε συζητήσεις για το αν η ανάκαμψη θα είναι τύπου V ή U, κανείς δεν αναφέρει το παραμικρό για τις τράπεζες, υπό τον φόβο πως νύξεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα μπορεί να πλήξουν ανεπανόρθωτα την οικονομία.
Το τελευταίο, άλλωστε, που χρειάζεται τώρα είναι ένα bank run που θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στο «λουκέτο» και θα μηδενίσει τις ταμειακές ροές.
Ωστόσο οι τράπεζες δεν έχουν αντιμετωπίσει ξανά ένα πανδημικό σοκ.
Στο αισιόδοξο σενάριο οι τράπεζες δεν θα πάθουν τίποτα, με την προϋπόθεση πως η ανεργία στις ΗΠΑ θα κυμανθεί στο 10% και το αμερικανικό ΑΕΠ θα πέσει στο -8,5%. 
Στο δυσμενές σενάριο θα χάσουν 410 δισεκατομμύρια δολάρια, με την προϋπόθεση πως δεν θα συντρέχουν λόγοι και για μια άλλου είδους ύφεση.
Στην περίπτωση, όμως, που η πανδημία βυθίσει τον κόσμο στο χάος η πρόβλεψη της Goldman Sachs για κατάρρευση του ΑΕΠ κατά 34% μάλλον πρέπει να θεωρηθεί απολύτως ρεαλιστική.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προχώρησε σε μία ακόμη επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς πλέον θεωρεί ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 34%, από -24% που εκτιμούσε νωρίτερα.
Στην έκθεση με τίτλο "The Sudden Stop: A Deeper Trough, A Bigger Rebound" (Η Ξαφνική Διακοπή: Μια Βαθύτερη Δύναμη, Μια Μεγαλύτερη Αναπήδηση), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Goldman Sachs αναφέρει ότι "κάνει περαιτέρω σημαντικές προσαρμογές στο ΑΕΠ των ΗΠΑ και τις εκτιμήσεις απασχόλησης.
Προβλέπει μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ κατά -9% το α 'τρίμηνο και -34% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση (έναντι -6% και -24% προηγουμένως) και βλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 15%.
Πίσω από τον πυρήνα της πτώσης, η Goldman βλέπει 19% ετήσια συρρίκνωση από την κατανάλωση υπηρεσιών, όπως φαίνεται στο επόμενο διάγραμμα:

Ενώ ο ακριβής χρόνος της ιατρικής και οικονομικής ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαιος και οι υποτροπές είναι εύλογες, η Goldman Sachs υποθέτει ότι τα ισχυρότερα μέτρα απομόνωσης και κοινωνικής απομάκρυνσης και ίσως κάποιες μετεωρολογικές επιπτώσεις μειώσουν σημαντικά τις νέες μολύνσεις τον επόμενο μήνα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης