Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίβανος: Το ευρύ δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης της Χεζμπολάχ τη φέρνει σε περίοπτη θέση

tags :
Λίβανος: Το ευρύ δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης της Χεζμπολάχ τη φέρνει σε περίοπτη θέση
Η ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση ανάσχεσης του κορωνοϊού στη χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση χώρα,
Η ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση ανάσχεσης του κορωνοϊού στη χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση χώρα, επιστρατεύοντας τα ευρεία δίκτυα εθελοντών, ιατρικού προσωπικού και εγκαταστάσεων που διαθέτει, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των αντιπάλων σεκταριστικών οργανώσεων να δηλώσουν παρών στην έκτακτη τούτη ανάγκη.
Οι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν στην πανδημία μία ύστατη ευκαιρία για την πολιτική ελίτ να ανακάμψει και να αποκαταστήσει την τρωθείσα εικόνα της -έπειτα από ένα εξάμηνο έντονης λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην διεφθαρμένη διακυβέρνηση και την οικονομική κρίση- εν τούτοις, η στάση κι η εκστρατεία της Χεζμπολάχ (που στηρίζεται από το Ιράν και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ) απέναντι στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ξεπερνά κάθε άλλη πρωτοβουλία.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ σε μία άκρως επικοινωνιακή εκδήλωση στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ παρουσίασε χθες στα μέσα ενημέρωσης ένα από τα δύο ανακοινωθέντα διαγνωστικά κέντρα της, έναν στόλο από ασθενοφόρα--πολλά από τα οποία διαθέτουν αναπνευστήρες--που θα τεθούν στην υπηρεσία των νοσούντων από κορονοϊό, στo πλαίσιo της πανεθνικής της συστράτευσης.
"Στόχος είναι να μειωθεί η πίεση στο υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία και στο κράτος.
Διαθέτουμε μία δύναμη εθελοντών που ξεπερνά τους 25.000" δήλωσε ο αξιωματούχος της οργάνωσης Χουσέιν Φαντλάλαx.
Τα μέτρα της Χεζμπολάχ περιλαμβάνουν ένα κέντρο κλήσεων, τρία κέντρα καραντίνας με 170 κλίνες και δυνατότητα επέκτασής τους στις 1.000 και 64 "κοινωνικές επιτροπές", που θα μπορούν να επιβλέπουν τις ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, προσθέτει ο Φαντλάλαχ.
Μόλο που κατά βάση το σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού αφορά τις διαθέσιμες νοσοκομειακές μονάδες της οργάνωσης, η Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμη να διαθέσει δικούς της γιατρούς και στο εθνικό σύστημα υγείας, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο: "ο βαθμός προετοιμασίας είναι ο ίδιος (με έναν πόλεμο), όμως οι στόχοι είναι διαφορετικοί", προσθέτει ο ίδιος.
Με τον Λίβανο να καταγράφει 463 κρούσματα κορονοϊού και 12 θανάτους, οι υπεύθυνοι υγείας προειδοποιούν πως το σύστημα δεν πρόκειται να αντέξει μία ραγδαία εξάπλωση του ιού και πως το υπάρχον απόθεμα θα εξαντληθεί εν ριπή οφθαλμού, καθώς η οικονομική κρίση το έχει αφήσει ακάλυπτο.
Κι άλλα κόμματα--Σουννιτικά, Χριστιανικά και των Δρούζων--έχουν αποδυθεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως η απολύμανση δημοσίων χώρων, η διανομή τροφίμων και η πληροφόρηση για τη συνειδητοποίηση του κόσμου για την πανδημία.
Το χριστιανικό κόμμα Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα προμηθεύθηκε αμέσως διαγνωστικά μέσα από την Κίνα για τις κινητές κλινικές του, ενώ ο ηγέτης των Δρούζων Ουαλίντ Τζουμπλάτ έκανε δωρεές σε νοσοκομεία και το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του οργάνωσε χώρους καραντίνας για όταν παραστεί ανάγκη.
Το σιιτικό Κίνημα Αμάλ του προέδρου του Κοινοβουλίου Σαΐντ Μπέρι ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει χρηματοδότηση στους δήμους για να αντεπεξέλθουν στην πανδημία, ενώ το κίνημά του εμπλέκεται σε πολλές από τις πρωτοβουλίες που δρομολόγησε η Χεζμπολάχ, πέρα από τις δικές του.
Επίσης το σουνιτικό Κίνημα του Μέλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Σαΐντ Χαρίρι έχει διανείμει τρόφιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης