Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ο Donald Trump «γράφει» οικονομική ιστορία για να διασώσει τις ΗΠΑ

Rabobank: Ο Donald Trump «γράφει» οικονομική ιστορία για να διασώσει τις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, σπάει τα στεγανά για να διασώσει την αμερικανική οικονομία
Νέο κεφάλαιο στην ιστορία των οικονομικών θεωριών έχει βαλθεί να «γράψει» με το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Donald Trump, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Και ενώ ο κορωνοϊός χτυπά αδυσώπητα τις οικονομίες των χωρών, για τον ίδιο τον Donald Trump φαίνεται πως αποτελεί πρόκληση η εφαρμογή της σύγχρονης νομισματικής θεωρίας (Modern Monetary Theory - ΜΜΤ).
Η αποκαλούμενη σύγχρονη νομισματική θεωρία ανατρέπει τις συμβατικές θεωρίες περί χρέους, ελλειμμάτων και τον τρόπο διαχείρισης των οικονομιών.
Η θεωρία υποστηρίζει στην ουσία πως μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να τυπώνει το δικό της νόμισμα μπορεί να δημιουργεί και να δαπανά κατά βούληση, υπό την προϋπόθεση ότι ελέγχει τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την ΜΜΤ, η χώρα αυτή δεν μπορεί να βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας, διότι μπορεί πάντοτε να τυπώνει χρήμα και να αποπληρώνει τους πιστωτές της.
Και πράγματι, αυτή ακριβώς την οικονομική πολιτική εφαρμόζει ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Θυμίζουμε πως μέχρι τώρα η Fed έχει μηδενίσει το επιτόκιο αναφοράς στο εύρος του 0%, έχουν δοθεί 2 τρισεκατομμύρια ευρώ απευθείας στην αμερικανική οικονομία και διεξάγεται κολοσσιαίο πρόγραμμα repo.
Και δεν έφταναν αυτά, ο Αμερικανός Πρόεδρος προανήγγειλε νέο, τέταρτο πακέτο στήριξης, το οποίο, όπως είπε, θα ανέρχεται σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αφορά στις υποδομές της χώρας.
«Με τόσο χαμηλό επιτόκιο, που κυμαίνεται στην περιοχή του 0%, είναι ευκαιρία να ενισχύσουμε τις υποδομές της χώρας με μέτρα στήριξης.
Ωστόσο, αυτά πρέπει να είναι πραγματικά μεγάλα, 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, και να αφορούν μόνο θέσεις εργασίας στις κατασκευές και στη δημιουργία υποδομών τέτοιων που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν η χώρα.
Η φάση 4 ξεκίνησε» δήλωσε, αδιαφορώντας τόσο για τη διόγκωση του ελλείμματος όσο και για τη γεωμετρική αύξηση του αμερικανικού χρέους.
Φυσικά, εφόσον οι ΗΠΑ εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Με έλλειμμα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, στο οποίο στη συνέχεια προστέθηκαν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο Trump δεν αναλογίστηκε καθόλου το χρέος με την άμεση χορήγηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -και άλλων 2 που θα δώσει για τις υποδομές- στην πραγματική οικονομία προκειμένου να σώσει τη χώρα από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Ωστόσο, προϋπόθεση για ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πρέπει να είναι πλεονασματικό για να προστατευθεί το εθνικό νόμισμα και να μην υποστεί καθίζηση, αλλά και να επιτρέπεται η λήψη μέτρων οικονομικού προστατευτισμού.
H Fed, από την άλλη, θα μπορούσε να ομφαλοσκοπεί, εστιάζοντας στην ομαλή λειτουργία της αγοράς χρήματος.
Και ενώ δεν το έκανε, το δολάριο παραμένει το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο.
Μάλιστα, το σύστημα καταρρέει εξαιτίας της έλλειψης δολαρίων ή λόγω της εκρηκτικής ανόδου της τιμής του δολαρίου, γεγονός που προοιωνίζεται ακόμα πιο δύσκολες στιγμές για το β’ τρίμηνο του 2020.
Αναμφισβήτητα, λοιπόν, υπό τη διακυβέρνηση Trump, η κεντρική τράπεζα έχει αλλάξει πολιτική.
Παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην αγορά.
Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πώς θα επηρεάσουν οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί τη χώρα στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, με αυτά τα μέτρα η Fed τα επόμενα χρόνια πρόκειται να έχει πολλή δουλειά μέχρι να σταθεροποιήσει την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης