Διεθνή

«Αποκάλυψη» στο πετρέλαιο τον Απρίλιο - Ο Trump απέτυχε να τερματίσει τον πόλεμο

tags :
«Αποκάλυψη» στο πετρέλαιο τον Απρίλιο - Ο Trump απέτυχε να τερματίσει τον πόλεμο
Oι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά στα 20 δολ. το βαρέλι
Για Απρίλιο της «αποκάλυψης» στην αγορά πετρελαίου κάνουν λόγο οι αναλυτές, καθώς ο Trump απέτυχε να τερματίσει τον πόλεμο τιμών στην αγορά πετρελαίου, την ώρα που η Σαουδική Αραβία πλημμυρίζει την αγορά με τον μαύρο χρυσό.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά στα 20 δολ. το βαρέλι.
Έχοντας καταγράψει απώλειες ρεκόρ της τάξης του 66% στο α΄τρίμηνο του 2020, καθώς ο κορωνοϊός έχει κατακρημνύσει τη ζήτηση, παρά τη δήλωση Trumpότι Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα επιχειρήσουν να βρουν λύση στο πρόβλημα, σημειώνει το Zerohedge.
Ωστόσο, όπως ανέφερε η Goldman Sachs σε χθεσινό της σημείωμα, η όποια συμφωνία για μείωση της παραγωγής θα έρθει πολύ αργά
Άλλωστε η Ρωσία διέψευσε τον Trump, με το Κρεμλίνο να ξεκαθαρίζει ότι δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Σαοουδική Αραβία για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου και όχι ο πρόεδρος VladimirPutinδεν σχεδιάζει να μιλήσει με την ηγεσία του Βασιλείου, αν και η Μόσχα παραμένει ανοικτή στο ενδεχόμενο συζητήσεων.
«Η ρωσική πλευρά χαιρετίζει παραδοσιακά τον αμοιβαίο διάλογο και τη συνεργασία για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας», δήλωσε ο D. Peskov, προσθέτοντας ότι “οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
Φυσικά, μπορεί να έχουμε κάποιες διαφωνίες, αλλά γενικά οι διμερείς μας σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία μας επιτρέπουν να ενεργούμε αποτελεσματικά όταν υπάρχει τέτοια ανάγκη».
Εν ολίγοις, δεν πρόκειται να υπάρξουν συναντήσεις σύντομα μεταξύ των δύο εξαγωγέων πετρελαίου, οι οποίοι παρόλα αυτά δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσουν. «Νομίζω ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Σαουδική Αραβία θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή, όχι επειδή υπάρχει συμφωνία αλλά λόγω των δυνάμεων της αγοράς», δήλωσε η Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Energy Aspects σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg.
Παρά τις ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης, η Σαουδική Αραβία έχει πλημυρίσει την αγορά με πετρέλαιο, με το Bloombergνα προειδοποιεί ότι η αγορά του μαύρου χρυσού βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «αποκάλυψη» τον Απρίλιο.
Την ήδη άσχημη κατάσταση επιδεινώνει η αύξηση της παραγωγής από το Ιράκ και η αύξηση στα αποθέματα των ΗΠΑ.



Ρωσία: Η μείωση της ζήτησης και η υπερπροσφορά δημιουργούν κινδύνους για την αγορά πετρελαίου μακροπρόθεσμα

Στο γεγονός ότι η σημαντική πτώση που έχει προκληθεί στη ζήτηση πετρελαίου θα δημιουργήσει κινδύνους για την αγορά μακροπρόθεσμα, αναφέρθηκε σήμερα (1/4) το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ για τον περιορισμό στην παραγωγή.
Ειδικότερα, το ρωσικό ΥΠΕΝ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η πτώση στη ζήτηση και η υπερποσφορά στην αγορά πετρελαίου δημιουργούν μακροπρόθεσμους κινδύνους», με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Dan Brouillette, προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου.
Οι υπουργοί των δύο χωρών συζήτησαν τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην αγορά ενέργειας και συμφώνησαν ότι ο διάλογος μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως πρέπει να συνεχιστεί.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει πλέον τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της, καθώς η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ ολοκληρώθηκε και επίσημα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν στο Bloomberg ότι δε σκοπεύουν να προχωρήσουν σε άνοδο της παραγωγής, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή την περίοδο στην αγορά.
Σημειώνεται ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 200.000 με 300.000 βαρέλια ημερησίως βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας, φθάνοντας μακροπρόθεσμα ακόμα και τα 500.000 βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης