Τελευταία Νέα
Διεθνή

Saxo Bank: Οι αγορές ξεκινούν το β΄ 3μηνο 2020 από μειονεκτική θέση - Στο επίκεντρο η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας

tags :
Saxo Bank: Οι αγορές ξεκινούν το β΄ 3μηνο 2020 από μειονεκτική θέση - Στο επίκεντρο η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας
Τα στοιχεία του μεταποιητικού κλάδου στις ασιατικές χώρες δεν κατάφεραν να ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα
Μετά τις απώλειες που σημειώθηκαν χθες (31/3) στη Wall Street, οι αγορές στην Ασία ήταν επιφυλακτικές, καθώς η ενημέρωση του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό έριξε λάδι στη φωτά.
Η κυβέρνηση στις ΗΠΑ δεν ευελπιστεί πλέον στην επανέναρξη της δραστηριότητας μετά το Πάσχα και έχει λάβει σοβαρά υπόψιν τις συμβουλές των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα σχετικά με τα μέτρα περιορισμού, προκειμένου να μειώσει την καμπύλη κρουσμάτων του COVID-19.
Ωστόσο, είμαστε δυστυχώς ακόμα στα αρχικά στάδια του κύκλου μόλυνσης στις ΗΠΑ και η ενημέρωση επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία.
Παράλληλα, τα στοιχεία του μεταποιητικού κλάδου στις ασιατικές χώρες δεν κατάφεραν να ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα, καθώς αντικατοπτρίζουν την απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, την επιδείνωση των προσδοκιών για την απασχόληση, και τις μειωμένες προοπτικές των επιχειρήσεων.
Οι προοπτικές του μεταποιητικού κλάδου στην Ασία όχι μόνο επηρεάστηκαν από το lockdown στην Κίνα, αλλά έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και ένα δεύτερο κύμα δυσκολιών από την κατάρρευση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Οι δείκτες PMI σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα υποχώρησαν στις 44,8 και 44,2 μονάδες αντίστοιχα τον Μάρτιο, ο δείκτης PMI στην Ταϊβάν διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, και ο δείκτης PMI στα Ταϋλάνδη υποχώρησε στις 46,7 μονάδες.
Στην Ινδονησία, ο δείκτης υποχώρησε στις 45,3 μονάδες, έναντι 51,9 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ στις Φιλιππίνες ο PMI διαμορφώθηκε στις 39,7 μονάδες, από 52,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Η μόνη εξαίρεση ήταν ο δείκτης PMI της Αυστραλία, ο οποίος σημείωσε ανάκαμψη, με τους αναλυτές της AI Group ωστόσο να διευκρινίζουν ότι η άνοδος οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα, είδη υγιεινής και είδη σπιτιού.
Επιπλέον, η αναστολή στην πληρωμή μερισμάτων της Standart Chartered και της HSBC επηρέασαν επίσης το επενδυτικό κλίμα στην Ασία και άσκησαν πιέσεις στον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ.
Αυτή η είδηση ήταν μία υπενθύμιση προς τους επενδυτές ότι στο τρέχον περιβάλλον οι αυξημένες αποδόσεις μερισμάτων ορισμένων εταιρειών δε θα είναι βιώσιμες και οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρήσουν μία ιδιαίτερα επιλεκτική προσέγγιση πριν συμπεριλάβουν στο χαρτοφυάκιό τους μετοχές με υψηλή απόδοση.
Μέσα στους επόμενους μήνες τα εταιρικά αποτελέσματα θα δεχθούν πίεση και πολλές πληρωμές μερισμάτων θα ανασταλούν ή θα μειωθούν.
Άλλο ένα γεγονός που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι ότι η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα που θα ξεπεράσει την κρίση του COVID-19, και η πρώτη χώρα που θα σταθεροποιήσει τη μετάδοση του ιού, διαμορφώνοντας μία εικόνα για την μετά-COVID-19 εποχή.
Το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η οικονομία της Κίνας να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας και το τίμημα που θα πληρώσουν οι καταναλωτές από την έξαρση του ιού θα προσφέρουν μία πιο σαφή εικόνα για τις τάσεις που θα προκύψουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τα lockdowns.
Υπάρχουν ενδείξεις δυναμίας στην αγορά καταναλωτών της Κίνας, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, καθώς η άνοδος στην ανεργία θα επηρεάσει την αγορά πίστωσης των καταναλωτών.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, προκύπτουν ανησυχίες ότι ακόμα και εάν αρθεί το lockdown, οι καταναλωτές θα είναι διστακτικοί και θα ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση, γεγονός που θα ασκήσει πιέσεις στην πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δαπάνες.
Αυτό το διερκές σοκ στην καταναλωτική δραστηριότητα και το καταναλωτικό κλίμα θα παρεμποδίδει τη μετάδοση των μέτρων στήριξης, καθώς οι φοβισμένοι καταναλωτές θα εξοικονομούν τα χρήματά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης