Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη χωρίς συντονισμένα μέτρα

Στουρνάρας: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη χωρίς συντονισμένα μέτρα
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου
Για τον κίνδυνο η Ευρώπη να έρθει αντιμέτωπη με νέα κρίση χρέους εάν οι κυβερνήσεις δεν ακολουθήσουν την ΕΚΤ με συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Με δηλώσεις του στο Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τους ηγέτες των κρατών-μελών να σταματήσουν να διαφωνούν και να σχηματίσουν μια «ισχυρή συμμαχία» για τη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, πρότεινε την έκδοση κοινών ομολόγων, ένα βήμα με το οποίο συμφωνούν πολλές χώρες αλλά αντιδρούν εκείνες που ακολουθούν πιο συντηρητική δημοσιονομική «γραμμή».
«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε «ο προβληματισμός για ζητήματα ηθικού κινδύνου δεν μπορεί να είναι το βασικό προσδιοριστικό στοιχείο των πράξεών μας αυτή τη στιγμή»
Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει εθνικά δημοσιονομικά πακέτα εκατοντάδων δισ. ευρώ, δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια κοινή και συντονισμένη απάντηση στην κρίση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, αντιτίθεται στα λεγόμενα corona bonds, ανησυχώντας ότι πιθανόν το Βερολίνο να αναγκαστεί έτσι να αναλάβει ευθύνες για δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν χώρες της Ευρωζώνης με λιγότερο ισχυρές οικονομίες.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, έχει αντιταχθεί σφόδρα στην ιδέα οι χώρες μέλη να ζητήσουν πιστωτική γραμμή από τον ESM, που λειτουργεί ως το κοινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.

Κοινός εχθρός

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά του να καταστεί ο ESM το βασικό όχημα για την παροχή βοήθειας.
Ο ESM «έχει έναν πολύ σοβαρό ρόλο να παίξει», ωστόσο οι πιστωτικές γραμμές που συνοδεύονται από όρους δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο μέσα σε μια πανδημία και «δεν μπορεί να γίνει χρήση τους σε αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.
«Η κοινή έκδοση χρέους αποτελεί κοινή δράση ενάντια σε έναν κοινό εχθρό» είπε.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι τα επίπεδα κρατικού χρέους αναμένεται να αυξηθούν κατά 10 με 20 ποσοστιαίες μονάδες λόγω των δημοσιονομικών δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Επίσης, δεν αποκλείεται -σύμφωνα με τον ίδιο- η ποιότητα των assets που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών να υποβαθμιστεί, ενώ τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν.
«Ζητήματα βιωσιμότητας χρέους πιθανόν να επανέλθουν στην επιφάνεια όταν τελειώσει η πανδημία και κάτι τέτοιο θα αποτελέσει εμπόδιο στις προοπτικές ανάπτυξης.
Η ΕΚΤ έχει δείξει ευλυγισία και κοινό πνεύμα.
Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης