Τελευταία Νέα
Διεθνή

Confindustria: Πρωτοφανής η κρίση στην Ιταλία, στο -6% το ΑΕΠ του 2020 – Gualtieri: Ρεαλιστική η εκτίμηση

Confindustria: Πρωτοφανής η κρίση στην Ιταλία, στο -6% το ΑΕΠ του 2020 – Gualtieri: Ρεαλιστική η εκτίμηση
Σύμφωνα με την Ένωση των Ιταλών βιομηχάνων, η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης κατά 6%, φέτος, ως αποτέλεσμα της πανδημίας
Ρεαλιστική χαρακτήρισε την εκτίμηση της Confindustria για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 6% το 2020,λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο υπουργός Οικονομικών Roberto Gualtieri.
«Δυστυχώς οι εκτιμήσεις είναι ρεαλιστικές.
Ωστόο, την ίδια ώρα στοχεύουμε σε μία σημαντική ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας στη συνέχεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας στην καθημερινή εφημερίδα Il Fatto Quotidian.
Όσον αφορά τη χρήση του ESM για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Gualtieri τόνισε ότι δεν αποτελούσε επιλογή, αλλά η Ευρώπη χρειαζόταν ένα κοινό εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής καθώς και νέες λύσεις για μια επαρκή και άμεση απάντηση στην κρίση.
Η Ιταλία τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων (corona bonds), ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτει η Γερμανία, η οποία προτείνει προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) μέσω του ESM.
Σύμφωνα με την Ένωση των Ιταλών βιομηχάνων, η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης κατά 6%, φέτος, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
«Ποτέ στην ιστορία της ιταλικής δημοκρατίας δεν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κοινωνική και οικονομική κρίση αυτής της κλίμακας», ανέφερε η Confindustria στην οικονομική πρόβλεψη της.
Μια ετήσια πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 6% θα ήταν η μεγαλύτερη πτώση για την Ιταλία από την ίδρυση της δημοκρατίας της το 1946.
Η εκτίμηση βασίζεται στην υπόθεση ότι η "οξεία φάση της έκτακτης ανάγκης για την υγεία" θα λήξει τον Μάιο, με τη σταδιακή επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, ανέφερε η Confindustria.

Δραματική η κατάσταση, πάνω από 12 χιλ. νεκροί - Παράταση του lockdown έως 13/4

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Roberto Speranza, ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως τις 13 Απριλίου του 2020.
Η κατάσταση στην Ιταλία είναι δραματική, καθώς μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 12.428, ενώ όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά ανέχονται σε 105.792.
Παράλληλα, πάνω από 4.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στην εντατική, 43.752 έχουν τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό ενώ 15.729 που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι παρά τη βελτίωση αυτή, η κυβέρνηση του Giuseppe Conte θα επεκτείνει την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λήγουν στις 3 Απριλίου.
Όσον αφορά το πόση θα είναι η περίοδος των νέων περιοριστικών μέτρων, αυτό θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση Conte, αν και τα ιταλικά ΜΜΕ εκτιμούν πως η επέκταση θα είναι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα, με την La Stampa πάντως να υποστηρίζει πως τα μέτρα θα παραταθούν έως τις 4 Μαΐου.
Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Silvio Brusaferro, τόνισε σε χθεσινές του (31 Μαρτίου) δηλώσεις, ότι «η χώρα έφτασε στο σημείο ανώτατης διάδοσης του ιού και τώρα αναμένεται η αρχή της καθοδικής πορείας».
«Το σημείο αυτό, όμως, δεν είναι μια κορυφή, είναι οροπέδιο», πρόσθεσε, εννοώντας ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να αναμένει, κανείς, έπειτα από μια ημέρα.
«Αν δεν τηρήσουμε με προσοχή τα μέτρα που έχουν εγκριθεί, η επιδημία μπορεί να ξαναρχίσει να διαδίδεται με δύναμη», εξήγησε ο Brusaferro.
Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας τόνισε, επίσης, ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα τεστ προς εντοπισμό των αντισωμάτων και είναι ακριβώς αυτό που η ιταλικές υγειονομικές αρχές θέλουν να κάνουν».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να παραμείνει κάτω από το 1%» και ότι «για να φτάσει στο μηδέν, θα χρειαστούν μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης