Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σύγχυση σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με την έκπτωση του ΦΠΑ - Πότε ισχύει ο συμψηφισμός του 25%

Σύγχυση σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με την έκπτωση του ΦΠΑ - Πότε ισχύει ο συμψηφισμός του 25%
Όλοι οι υπόχρεοι που πλήττονται από τον κορωνοϊό και βρίσκονται εντός πλαισίου στήριξης μπορούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων προς την Εφορίαμε έκπτωση 25%
Διευκρινίσεις στο και πέντε της πληρωμής τους από τους υπόχρεους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τις εκπτώσεις φόρου και τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, που περιλαμβάνονται στο πακέτο με τις φορολογικές διευκολύνσεις από την κυβέρνηση.
Μετά τη σύγχυση που είχε προκληθεί σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι δεν γνώριζαν «πότε και πώς γίνεται η χρήση των μέτρων, το υπουργείο αναγκάστηκε να δώσει παράταση μέχρι τις 10 Απριλίου για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ετσι όλοι οι υπόχρεοι που πλήττονται από τον κορωνοϊό και βρίσκονται στην περίμετρο του πλαισίου στήριξης έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων προς την Εφορία εξασφαλίζοντας την έκπτωση του 25%.
Η προθεσμία πληρωμής των φόρων έληξε κανονικά χθες, αλλά το υπουργείο δίνει 10ήμερη παράταση για να διευκολύνει τους φορολογούμενους οι οποίοι, μολονότι στροβιλίζονται στη δίνη του κορονοϊού, επιθυμούν να πληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις στην ώρα τους για να τύχουν έκπτωση 25% στους φόρους (πλην του ΦΠΑ που συμψηφίζεται) και στις δόσεις των ρυθμίσεων.
Διαφορετικά θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος αναστολή πληρωμής οφειλών μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020, εφόσον βρίσκονται στη λίστα με τις δραστηριότητες (ΚΑΔ) που έχουν γονατίσει από τον κινεζικό ιό.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους είτε πλήρωσαν μέχρι χθες ολόκληρο το ποσό της οφειλής ή τη δόση της ρύθμισης που εξυπηρετούν, είτε υπολόγισαν μόνοι τους τη σχετική έκπτωση καταβάλλοντας το υπόλοιπο του χρέους.
Σημειώνεται ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκδόθηκε χθες, ορίζεται ότι παρέχεται έκπτωση 25% στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν ενταχτεί στην περίμετρο των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, εφόσον αυτές εξοφληθούν εμπρόθεσμα.
Η έκπτωση αφορά δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου με εξαίρεση οφειλές ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων εφόσον δεν έχουν ενταχτεί σε ρύθμιση.
Σχετικά με την έκπτωση 25% το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι:
■ Οι οφειλές ΦΠΑ και οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν θα υπόκεινται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.
■ Η εξόφληση του ΦΠΑ, που είναι καταβλητέος από 30/3/2020 έως 30/4/2020 σε δύο δόσεις με ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (κωδικός 523) και δεν έχει υπαχθεί σε οποιοδήποτε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν υπόκειται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.
■ Ο ΦΠA Φεβρουαρίου, που ήταν πληρωτέος έως 31/3/2020, εξοφλείται χωρίς την έκπτωση συμψηφισμού του 25%, είτε εφάπαξ ή σε 2 δόσεις.
■ Ο ΦΠA Μαρτίου, που είναι πληρωτέος τον Απρίλιο, εάν εξοφληθεί εφάπαξ έως 30/4/2020 θα έχει έκπτωση συμψηφισμού 25%.
■ Θα εκδοθεί απόφαση παράτασης της εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.
■ Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογουμένους που κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό των οφειλών την 30-3-2020 και 31-3-2020 και δικαιούνται την έκπτωση του 25% σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης