Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Υψηλή μεταβλητότητα, ξεχώρισαν τράπεζες και Coca Cola

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Υψηλή μεταβλητότητα, ξεχώρισαν τράπεζες και Coca Cola
ΑΓΟΡΑ: Εδώ και καιρό δεν ευνοεί όσους κοιτάνε βραχυπρόθεσμα. Εδώ το ερώτημα είναι ένα: Πιστεύετε ότι θα το ξεπεράσουμε ή όχι; Η στήλη πιστεύει πως θα το ξεπεράσουμε και πως θα ξαναβρούμε το δρόμο μας. Είμαστε με την αγορά, θέλουμε πρόοδο και ανάπτυξη. Αλλιώς δεν έχει νόημα η δουλειά μας. Δεν πιστεύουμε όμως ότι αυτή η κρίση τελείωσε και τώρα έχουμε μόνο ήρεμο δρόμο μπροστά μας. Παίρνει μέτρα η κυβέρνηση και όλος ο πλανήτης και θα υπάρξει κόστος. Αυτά που δίνονται πρέπει μετά να μαζευτούν.

Οι επιχειρήσεις πλήττονται, αλλά θα επανέλθουν. Ίσως περάσει καιρός. Θα επανέλθουν όμως και κυρίως όσες δεν έχουν μέχρι σήμερα μεγάλα θέματα στους ισολογισμούς τους. Το πρώτο τρίμηνο τελείωσε και θα βρει τις εισηγμένες με δύο καλούς μήνες και ένα πολύ κακό. Τα μέτρα συνεχίζονται και εννοούμαι την καραντίνα, άρα το δεύτερο τρίμηνο ξεκινάει έντονα πτωτικά.

Η μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια δεν κάνει καλό παρά μόνο στους αντικριστές και τις χρηματιστηριακές, οι οποίοι κερδίζουν από τις προμήθειες. Μακάρι να έχουν τζίρο γιατί οι χρηματιστηριακές στην Ελλάδα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και ο κλάδος έχει συρρικνωθεί αρκετά. Ο επενδυτής που κοιτάζει μακροπρόθεσμα βλέπει τιμές που έχει χρόνια να τις δει.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Θυμίζουμε πως το 2019 μετά από πολλά χρόνια κρίσης πολλές μετοχές βρέθηκαν σε υψηλά άνω των 10 ετών, δηλαδή σε τιμές προ μνημονίων και αρκετές σε νέα ιστορικά υψηλά. Οι τράπεζες ήταν φωτεινή εξαίρεση. Γι’ αυτό και η στήλη δεν παρακολουθεί τραπεζικές μετοχές. Μας αρέσει η Ελλάδος λόγω σταθερότητας και μερίσματος.

Πολλές μετοχές βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αντέξουν για το καλό και των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ευτυχώς το βλέπει αυτό και πιστεύουμε πως θα στηρίξει την οικονομία παίρνοντας και άλλα μέτρα για προσέλκυση επενδύσεων μελλοντικά. Δε χρειάζεται να είναι επιδόματα, ελαφρύνσεις κ.α. Ξέρουν αυτοί τι πρέπει να κάνουν.

Θα προτιμούσαμε να δούμε μία σταθεροποίηση των αγορών προκειμένου να χωνευτούν τα νέα επίπεδα, αλλά επειδή ο ιός της Κίνας είναι ακόμα σε ανοδική τροχιά και χτυπάει χώρες που καθυστέρησαν δυνατά, ίσως δούμε διατήρηση της μεταβλητότητας. Όμως εταιρείες που άντεξαν τόσα και τόσα δε μπορούν κάποιοι να πιστεύουν πως θα βυθιστούν τώρα και θα εξαφανιστούν. Εκτός και αν πάψει να έχει αξία το χρήμα, οι αγορές και δούμε άλλα πράγματα. Δεν το νομίζουμε. Θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Θα πάρει χρόνο και γι΄αυτό πρέπει να κοιτάμε μακροπρόθεσμα.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙΙ): Σήμερα είχαμε μία πολύ μεγάλη κίνηση από την αγορά. Μεγάλη άνοδος, γύρισμα μετά πήγε πάλι πάνω και τελικά έκλεισε κάτω αλλά οριακά. Διαβάζουμε αναλύσεις για το πώς θα είναι η ανάκαμψη αν είναι τύπου V, τύπου U, ή ακόμα και W. Δηλαδή θα ξαναδούμε επίπεδα κοντά στα χαμηλά ή όχι. Όπως και να έχει θα προτιμούσαμε μία χαλάρωση της χρηματιστηριακής έντασης.

Έγινε μία ωραία κίνηση από τα χαμηλά και περισσότερο μας αρέσει η στροφή σε κάποιες μετοχές με καλύτερα χαρακτηριστικά, όπως απουσία δανεισμού, ρευστότητα, καλό management κ.α. Η εκτίμηση ότι όλοι οι κλάδοι θα επηρεαστούν μοιάζει από τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών λογική.

Κάποιες μετοχές έχουν δείξει καλά χαρακτηριστικά αντίδρασης και δείχνουν πως μετά από μία πτώση 30,40 ή και 50% έχουν αγοραστές και απορροφούν την προσφορά. Ξαναλέμε πως βοηθάει και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων και έτσι δεν έχουμε αυτούς που θέλουν «αίμα» να πουλάνε ό,τι βρίσκουν και όπου βρίσκουν. Αυτές που ξεχώρισαν στην πρόσφατη αντίδραση έχουν πολλές πιθανότητες να είναι μεταξύ των νικητών του 2020.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Λογική αλλά δε μας συμφέρει η παράταση που έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις εισηγμένες για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2019. Όλες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, πολλές πάνε σε αναστολή, άλλες βρίσκονται ήδη με προσωπικό ασφαλείας και λογικό να μην μπορούν να δημοσιεύσουν.

Αυτό όμως για εμάς που κοιτάμε τους ισολογισμούς σημαίνει πως θα παραμείνουμε «τυφλοί» μέχρι το τέλος Ιουνίου. Θα τελειώνει δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2020 και εμείς δε θα ξέρουμε από πολλές τι έκαναν το 2019. Αποκτάμε ένα μειονέκτημα και θα πρέπει να κάνουμε υποθέσεις.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουν πολλά σε αυτή τη χώρα γιατί έχει μείνει σε πολλά πίσω. Η τεχνολογία βοηθάει και πλέον είναι μεγάλη ευκαιρία να χτυπηθεί η γραφειοκρατία. Είναι ευκαιρία να ξαναδούμε τα πάντα. Να τα απλοποιήσουμε και να προχωρήσουμε πιο δυνατά.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Σε αυτή τη φάση κοιτάμε μετοχές που μπορούν να αντέξουν και να βγουν δυνατές. Στο ταμπλό ξεχωρίζουν αρκετές. Δεν είναι εποχές για stories, και ΑΝ. Προσαρμοζόμαστε όπως κάνουν πολλοί. Πάμε στα σίγουρα στην παρούσα φάση. Όταν πάμε ξανά σε bull market θα αυξήσουμε και το ρίσκο με κάποιες που έχουν προοπτικές αλλά και υψηλότερο δανεισμό.

Μας αρέσει ο ΟΤΕ. Κοιτάμε πλέον τη ΔΕΗ λόγω συμπεριφοράς στο ταμπλό αλλά και μείωσης της τιμής του πετρελαίου και εκπομπών ρύπων. Έχει μεγάλο δανεισμό, αλλά η κυβέρνηση έχει πάρει αρκετά μέτρα. Θα επηρεαστεί η εισπραξιμότητα και τα έσοδα λόγω εκπτώσεων που δίνει. Το ταμπλό δείχνει όμως ότι έχει φανατικούς φίλους και είναι αλλιώς να την παίρνεις στα 2 ευρώ ή 2,40 και αλλιώς στα 4,30 ευρώ.

Η Jumbo δείχνει στις τελευταίες συνεδριάσεις ότι έχει καλούς αγοραστές και από τα 10 ευρώ πήγε πάνω από 13 ευρώ, αλλά απέχει από τα υψηλά της. Έχει δύσκολα μπροστά της γιατί το Πάσχα φέτος θα είναι διαφορετικό αλλά έχει καθαρή θέση 1,16 δισ. ευρώ, άρα έχει λίπος, και είχε ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Ιουνίου 2019 506,6 εκατ. ευρώ με όλες κι όλες τις υποχρεώσεις στα 348 εκατ. ευρώ. Είχε και αποθέματα 290 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 121 εκατ. ευρώ. Όταν μειωθεί η υψηλή μεταβλητότητα θα πρέπει να προσεχθεί.

Η ΕΥΔΑΠ έχει ισχυρό ταμείο και αρκετό λίπος και αυτή αν χρειαστεί να κάψει. Έχει το θέμα με την τιμή του αδιύλιστου ύδατος αλλά πιστεύουμε πως με τη σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση που να βελτιώνει και όχι να χειροτερεύει την εταιρική αξία. Ο ΑΔΜΗΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η Μυτιληναίος, ο ΟΛΠ είναι επίσης εταιρείες που έχουν μέλλον.
Και στα μικρομεσαία υπάρχουν πολλές και τις έχουμε αναλύσει πιο διεξοδικά τους τελευταίους μήνες.

EXAE: Μεγάλη η διόρθωση της μετοχής. Κάποιοι έχουν αρχίσει και «παίζουν» πάλι με τα διαγράμματα. Μας αρέσει αυτό. Πάνω που πήγε να μπει μέσα στο κανάλι ξαναβγήκε. Υπενθυμίζουμε τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και την υψηλή μερισματική απόδοση.

JUMBO: Όλη μέρα δυνατό μάζεμα και σημαντικά πάνω από τα 13 ευρώ και στο κλείσιμο μπήκαν μεγάλες εντολές πώλησης με αποτέλεσμα να κλείσει στα 12,32 ευρώ και στο -3% με υψηλό όγκο 305 χιλ. τεμαχίων και στο χαμηλό ημέρας.

ΕΥΔΑΠ: Πιέστηκε και αυτή σημαντικά στο κλείσιμο με αποτέλεσμα να βρεθεί στα 6,56 ευρώ και στο -4,5% με όγκο 49 χιλ. τεμάχια.

ΟΤΕ: Οριακά χαμηλότερα από τα 11 ευρώ έκλεισε η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χάρη σε αυτές και την Coca Cola δεν υποχώρησε αρκετά η αγορά. Ξεχώρισε η Πειραιώς και με μικρότερα κέρδη έκλεισε η Εθνική και η Alpha Bank. Με μεγάλες απώλειες 5% έκλεισε η Eurobank.

COCA COLA: Στα 19,18 ευρώ η μετοχή και στο +5% με καλό όγκο. Η αποτίμηση των 7 δισ. ευρώ δεν έχει πλέον καμία σχέση με αυτήν των 11 και 12 δισ. ευρώ. Πρόσφατα είχε γράψει και τιμές κοντά στα 15 ευρώ. Θα τον ξαναβρεί και αυτή το δρόμο της. Έχει πιστούς φίλους και ένα όνομα που δύσκολα το φτιάχνεις. Και η τιμή τώρα είναι αρκετά πιο όμορφη…

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Τα σημερινά σενάρια που κυκλοφόρησαν έκαναν λόγο για εμπλοκή των διαπραγματεύσεων και η μετοχή πιέστηκε. Στα 1,39 ευρώ και στο -6,4% με όγκο 37 χιλ. τεμάχια.

CENTRIC: Γεμάτο το ταμείο και η μετοχή δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση γιατί δεν έχει αναπτύξει και κάποια σημαντική δραστηριότητα, άρα το ρίσκο είναι μειωμένο. Για να δούμε αν η διοίκηση θα δώσει κανένα καλό μέρισμα στους μετόχους της για το 2019.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης