Τελευταία Νέα
Διεθνή

IATA: Πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν πρόκειται να επιβιώσουν, στα 39 δισ. δολ. οι καθαρές απώλειες

IATA: Πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν πρόκειται να επιβιώσουν, στα 39 δισ. δολ. οι καθαρές απώλειες
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος μας, δήλωσε ο CEO της IATA
Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προειδοποίησε την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 ότι πολλοί αερομεταφορείς μπορεί να μην επιβιώσουν λόγω της τεράστιας έλλειψης σε έσοδα που θα εγγράψουν στο β’ τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ για το επόμενο τρίμηνο, οι αεροπορικές εταιρείες θα αναγκαστούν να «κάψουν» 61 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα καταγράψουν καθαρές απώλειες της τάξεως των 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Αυτοί είναι αριθμοί χωρίς προηγούμενο στη βιομηχανία μας» πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής της IATA, Alexandre De Juniac.
Aυτή, βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΙΑΤΑ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον κλάδο των αερομεταφορών.
Αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο είχαν καλέσει την Τρίτη 24 Μαρτίου τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν τις διασώσεις στον κλάδο των αερομεταφορών, ενώ είχαν διπλασιάσει την εκτίμησή τους για τα έσοδα που θα χαθούν το 2020 λόγω της κρίσης του κορωνοϊού σε πάνω από 250 δισεκ. δολάρια.
«Προφανώς χρειαζόμαστε μαζικά μέτρα πολύ γρήγορα και επειγόντως», δήλωσε ο Alexandr de Juniac, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος μας» είχε δηλώσει.
Η προηγούμενη εκτίμηση της ΙΑΤΑ ήταν ότι ο κορωνοϊός θα κόστιζε στις αερομεταφορές έως 113 δισεκ. δολάρια σε απώλεια εσόδων το 2020.
«Έχουμε μια κρίση ρευστότητας που έρχεται με πλήρη ισχύ –καθόλου έσοδα και κόστη (στα βιβλία μας), άρα χρειαζόμαστε απεγνωσμένα κάποια μετρητά» είχε υποστηρίξει ο de Juniac.
Η IATA, που εκπροσωπεί περίπου 280 αεροπορικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων μεγαλύτερων αερομεταφορέων του κόσμου, ανέφερε ότι οι ενδείξεις βαθιάς ύφεσης μπορούν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια – σε αντίθεση με την ταχεία ανάκαμψη που καταγράφηκε μετά τις προηγούμενες επιδημίες όπως με τον SARS το 2003.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης