Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθώριασε η ανοδική αναλαμπή λόγω Centeno στο ΧΑ -0,07% στις 558 μον. μεικτή εικόνα στις τράπεζες - Κρατήστε μετρητά, μειώστε το ρίσκο

Ξεθώριασε η ανοδική αναλαμπή λόγω Centeno στο ΧΑ -0,07% στις 558 μον. μεικτή εικόνα στις τράπεζες - Κρατήστε μετρητά, μειώστε το ρίσκο
Ο Γενικός Δείκτης και ο Τραπεζικός Δείκτης έφτασαν ενδοσυνεδριακά στα πρώτα σημεία αντίστασης των 580 και 380 μονάδων αντίστοιχα
(upd12)Ξεθώριασε η ανοδική αναλαμπή στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 558 μονάδες, με υψηλό τις 582 μονάδες, με έντονες διακυμάνσεις ειδικότερα στις τράπεζες μετά την προειδοποιήση του πρόεδρου του Eurogroup, Mario Centeno για τον κίνδυνο «κατακερματισμού» της ευρωζώνης ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία από αρχικά κέρδη +2,5% γύρισε πτωτικά για να επιστρέψει με κέρδη +0,50% ενώ ο Dow Jones στην Wall Street κινείται ανοδικά στο  +0,40% από απώλειες -1%.

Το μεγάλο κύμα της πτώσης – της βίαιης πτώσης – τελείωσε καθώς το πρωτογενές σοκ του κορωνοιού έχει αποτιμηθεί πλήρως στα χρηματιστήρια, έχει περάσει σε δείκτες και μετοχές.

Το βασικό σενάριο θέλει ότι μέσα στον Απρίλιο θα υπάρξει δεύτερο κύμα που τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να ξαναδούν τα χαμηλά τους, ωστόσο ο πάτος της βίαιης πτώσης είναι ορατός.
Μετά από αυτό θα ξεκινήσει μια άνοδος που σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίσει τα προηγούμενα υψηλά, οι δίκαιες αξίες είναι τουλάχιστον 30% με 35% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2020.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 558 μονάδες, υψηλότερα 90 μονάδες από το χαμηλό έτους του 2020 τις 469,55 μονάδες (17/3), ενώ με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν θα δούμε κίνηση της αγοράς κάτω από τα χαμηλά έτους, οπότε ο στόχος για 400 με 380 μονάδες αναιρείται - σε αυτή την φάση
Στις τράπεζες, μετά από έντονη μεταβλητότητα, ανοδικά ξεχώρισε η Πειραιώς +9,47% και ακολούθησαν Alpha Bank +8,15% και Εθνική +5% ενώ η Eurobank έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες -5,05% από ενδοσυνεδριακά κέρδη +7%
Ζημίες 255 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2019 ανακοίνωσε η Εθνική τράπεζα, εκ των οποίων 633 εκατ. στο δ' τρίμηνο
Επίσης, πιθανή θεωρείται η αναστολή της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού είναι δυσχερείς.
Από την άλλη, στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις με τα ΕΧΑΕ -7,42%, ΟΤΕ -2,4%, ΟΠΑΠ -2,39%... ενώ η Coca Coca ξεχώρισε με κέρδη +6,56%
Με τον πανικό που έχει δημιουργήσει η πανδημία του covid 19 προκαλώντας sell off στις μετοχές έσπασε η κατανομή 60% προς 40%, όπου 60% μετοχές και 40% ομόλογα και ορισμένα funds προσπαθούν να επαναφέρουν την προηγούμενη ισορροπία στα χαρτοφυλάκια τους, ενώ εκτιμάται ότι για να αποκατασταθεί η τάξη θα επενδυθούν 850 δισεκ. σε μετοχές παγκοσμίως και μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί 600 δισεκ.

Εν τω μεταξύ, με στόχο την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού η ΕΚΤ προέβη σε χαλάρωση των κριτηρίων για NPEs και στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών επιδρώντας βραχυπρόθεσμα στις τραπεζικές μετοχές… με το βασικό πρόβλημα να παραμένει και μετατίθεται για αργότερα.
Ειδικότερα, οι τράπεζες θα λογιστικοποιούν τόκους και θα τους εγγράφουν στα έσοδα από τόκους χωρίς να υπάρχουν και τα NPEs ενώ θα αυξηθούν δραματικά… δεν θα καταγράφονται στους δείκτες των προβληματικών δανείων λόγω της ελαστικοποίησης των κριτηρίων.
Από την άλλη, όταν οι τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα στα τρίμηνα του 2020 και τα οποία δεν θα είναι αρνητικά, θα αποκαλύψουν το μέγεθος του προβλήματος.
Η πανδημία του κορωνοιού έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν σχεδόν 28 τρισεκ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές ενώ έχουν παρθεί  πρωτοφανή μέτρα στήριξης συνολικής αξίας 12-13 τρις. δολάρια εκ των οποίων  5,5 τρισεκ. δολάρια δημοσιονομικά κίνητρα και 6,5 με 7,5 τρισεκ. μέτρα νομισματικής πολιτικής
Την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές συνέπειες από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού εξακολουθεί να απορρίπτει το Βερολίνο, προκρίνοντας τον ΕSM ως το κατάλληλο εργαλείο.
Επίσης, ο επικεφαλής του ESM, K. Regling, χαμήλωσε τις προσδοκίες για ένα ευρωομόλογο, καθώς ανέφερε ότι "δεν μπορεί κανείς να δημιουργήσει ομόλογα από το τίποτα" ενώ τόνισε ότι θα χρειαστούν 1-3 χρόνια για να εκδοθούν corona bonds καθώς μια τέτοια διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Eurogroup στις 7 Απριλίου όπου θα κατατεθούν οι προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού .
Σημειώνεται ότι μετά το «ναυάγιο» με το corona bond, μια νέα πρόταση που εξετάζεται και η οποία θέλει πολιτική απόφαση για να εγκριθεί είναι είναι να δοθούν τα κεφάλαια από τον ESM με διαφορετικό μηχανισμό όχι με ECCL αλλά και πάλι θα απαιτηθούν όροι .
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων μετά τα σχεδία της ΕΚΤ να  απελευθερώσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων πάνω από το 33% του χρέους κάθε χώρας, παραβιάζοντας όσα υποστήριζε εδώ και χρόνια απόρροια του πανικού που έχει προκύψει  από την κατάρρευση των τιμών των ομολόγων εξαιτίας του κορωνοϊού
Σήμερα 31/3, στην αγορά ομολόγων καταγράφονται πωλήσεις με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο στο 1,64% και το ιταλικό 10ετές 1,51% με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης .
Επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 190 μονάδες από 169 μονάδες χθες 30/3 και με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020  ενώ το  CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 11108 μονάδες από 10654 μονάδες χθες 30/3

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές  τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,29%.
Λίγο πριν τις 11:00 με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην  Πειραιώς +14,17%…. Αλλά και δεικτοβαρείς μη  τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, Coca Cola, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +8,29% και ο Γενικό Δείκτη με κέρδη +4,27%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,07% στις 558 μονάδες έχοντας υψηλό στις 582,54 μονάδες και χαμηλό στις 557,08 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 64,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 48,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,3 εκατ. ευρώ και όγκου 5,15 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 2,27 εκατ. τεμάχια αξίας 2,52 εκατ. ευρώ και η Εθνική 2,37 εκατ. τεμάχια αξίας 2,99 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 278,3 χιλ. μετοχές αξίας 2,04 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 236,3 χιλ. τεμάχια αξίας 2,66 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 558 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 580-590  μονάδων και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 530 μονάδες και ακολουθούν οι 510 οι 470 και οι 450 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 358 μονάδες με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 380 -390 μονάδων  και ακολουθούν οι 420 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και υπερβαίνουν το διάστημα των 90 ημερών δεν θα λογίζονται ως προβληματικά.
Στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν λόγω των προβλημάτων ρευστότητας τα κεφάλαια κίνησης αναμένεται τα εταιρικά δάνεια να πάνε καλά.
Στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια θα έχουν πρόβλημα καθώς η καθίζηση είναι εμφανής.
Το cost of risk ένας πολύ κρίσιμος δείκτης θα αυξηθεί και ποσοτικά και ποιοτικά.
Οι προμήθειες ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες δανείων θα καταρρεύσουν, οπότε συνολικά οι προμήθειες θα εμφανίσουν μεγάλη πτώση στα τρίμηνα του 2020.
Στα αποτελέσματα των τραπεζών σε τριμηνιαία βάση - στα 4 τρίμηνα του 2020 - για το 2020 δεν θα δούμε δραματικές αλλαγές, καθώς οι τράπεζες θα λογιστικοποιούν τόκους δηλαδή θα εγγράφουν έσοδα από τόκους που δεν θα λαμβάνουν.
Τα NPEs δεν θα αυξηθούν αν και οι τράπεζες θα γνωρίζουν με ακρίβεια πόσο θα έχουν επιδεινωθεί καθώς ελαστικοποίηση του ορίου των 90 ημερών όπου ένα δάνειο θεωρείται καταβλητέο και απαιτητό… θα έχει ημερομηνία λήξεως.
Οι στοχοθεσίες για μείωση των NPEs ελαστικοποιούνται οπότε δεν θα αποτελούν κριτήριο αξιολόγησης – για κάποιο διάστημα – από τον SSM.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι όταν έρθει η κανονικότητα όλοι οι στόχοι θα επανέλθουν.
Περί τα τέλη Μαΐου με Ιούνιο 2020 οι τράπεζες θα επαναξιολογήσουν τους προϋπολογισμούς 2020 με μεγάλη πιθανότητα καθοδικής αναθεώρησης αλλά όχι δραματικών μεταβολών.
Δυστυχώς η ευκαιρία χάθηκε και οι τράπεζες και το κράτος αντί να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μέρος του κεφαλαιακού μαξιλαριού για να επιλύσουν μια και έξω τα προβληματικά δάνεια… τελικώς μεταθέτουν το πρόβλημα για το 2021 όπου οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι πολύ μεγάλες.
Το 2020 ήταν η μεγάλη ευκαιρία να μηδενίσουν τα NPEs τα 70 δισεκ. να γίνουν μηδέν αλλά ούτε οι τράπεζες, ούτε η κυβέρνηση δεν έδειξαν τόλμη.
Τα NPEs θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα για το επόμενο διάστημα.

Η επικαιρότητα

Ασταμάτητη προελαύνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη η επιδημία του κορωνοϊού αναγκάζοντας ακόμα και τις πλέον «δύσπιστες» κυβερνήσεις να λαμβάνουν πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν όσο το δυνατόν τη διασπορά του ιού.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται παγκοσμίως σε 803.313, οι νεκροί σε 39.014 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν σε 172.657.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι όσο δεν υπάρχει μια ικανοποιητική θεραπευτική αγωγή για τους νοσούντες και όσο αργεί το εμβόλιο, η μόνη «άμυνα» είναι τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της συνάθροισης των πολιτών.
Πάντως η αμερικανική FDA ενέκρινε τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης για τον κορωνοϊό
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε, τη χορήγηση μόνο στα νοσοκομεία κατά της Covid-19 χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, θεραπείες που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας, στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump εναποθέτει πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 164.719 ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 3.170.
Η Ιταλία μετρά 11.591 νεκρούς και 101.739 κρούσματα ενώ στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 8.189 οι θάνατοι και στα 94.417 τα κρούσματα.
Βάσει του καλού και αισιόδοξου σεναρίου κινείται η Ελλάδα όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία πάντως έχει προλάβει να αφήσει ήδη πίσω της 47 νεκρούς ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 1.212.
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι επιστήμονες προειδοποιούν πως παρά την καλή αυτή πορεία, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσει η προσπάθεια, διαμηνύοντας πως τον Απρίλιο θα κριθούν τα πάντα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (31/3) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από τα θετικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα καθώς επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,11%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +2,19% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,40% ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,88%.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς την ώρα που η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού ο  πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno προειδοποιεί για κατακερματισμό της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,80% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P στο +0,15% και ο Nasdaq στο +0,90% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,21% (5,74 δολ.)

Έντονες διακυμάνσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές – Κέρδη σε Πειραιώς +10%, πιέσεις σε Eurobank -5%

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, με την Πειραιώς να ξεωρίζει με την μεγαλύτερη άνοδο ενώ έντονες πιέσδεις ασκήθηκαν στην Eurobank .
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2390 ευρώ, με άνοδο +5% με όγκο 9,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7010 ευρώ, με άνοδο +3,85%, με όγκο 15,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3520 ευρώ, με άνοδο +9,47% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 590 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3950 ευρώ, με πτώση -5,05% με όγκο 18,8 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,70 ευρώ, με άνοδο +2,94% και με κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2055 ευρώ, με άνοδο +0,49% και όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,76 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 253 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Πιέσεις σε ΕΧΑΕ -7,5% αλλά κέρδη +6,5% σε Coca Cola

Πτωτικές τάσεις κατέγραψε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Jumbo...
Στον αντίποδα, με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Coca Cola και ακολούθησαν ΕΛΠΕ και ΔΕΗ
H Coca Cola έκλεισε στα 19,18 ευρώ, με άνοδο +6,56% και κεφαλαιοποίηση στα 7,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,98 ευρώ, με πτώση -2,4% και αποτίμηση 5,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,27 ευρώ, με άνοδο +2,71% και αποτίμηση 527 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,90 ευρώ, με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 441 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 6,93 ευρώ με πτώση -2,39%  και αποτίμηση 2,32 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,30 ευρώ, με πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 849 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,30 ευρώ με άνοδο +3,52% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,25 ευρώ, με πτώση -2,60% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,10 ευρώ με πτώση -2,40% και κεφαλαιοποίηση 872 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,32 ευρώ με πτώση -2,99% και κεφαλαιοποίηση 1,68 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,56 ευρώ, με πτώση -4,51% και κεφαλαιοποίηση 699 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,08 ευρώ, με πτώση -5,52% και κεφαλαιοποίηση στα 160 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,056 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές  - Οι τρέχουσες τιμές αντικατοπτρίζουν fair value - Πιέσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα μετά τις τεχνικές αναπροσαρμογές που σημειώθηκαν στα ελληνικά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης QE ύψους 750 δισεκ. θα υπερβεί δηλαδή το όριο του 33%.
Μέσα στις τιμές περιλαμβάνεται και το θέμα του corona bond το οποίο δεν θα προχωρήσει.
Όταν κλείσει οριστικά το θέμα αυτό θα ανοίξουν τα spreads.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% έφθασε έως το 3,85% και σήμερα 31 Μαρτίου στο 1,58%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,64% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,51%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,64% με το αμερικανικό 10ετές 0,68% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 80 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,28 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,78% με απόδοση αγοράς 0,83% και απόδοση πώλησης 0,73%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,26% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,66 μονάδες βάσης και απόδοση 1,43%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 116,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55% με απόδοση αγοράς 1,63% και απόδοση πώλησης 1,47%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,53% με απόδοση αγοράς 1,59% και απόδοση πώλησης 1,47%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,62%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 103,88 μονάδες βάσης και 1,58% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 132,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,73%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 139,98 μονάδες βάσης και απόδοση 1,94%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 212 μονάδες βάσης από 207 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 190 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 11.108 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,90% ή 190 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,51%  

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης λόγω του χάους που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός ειδικά σε Ιταλία και Ισπανία.   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 31 Μαρτίου στο 1,51%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/3/2020 στο -0,48% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,51% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,19%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης