Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Η κατ’ επίφαση κανονικότητα… δεν θα πλήξει τα έσοδα στα 4 τρίμηνα του 2020 πλην τις προμήθειες – Αύξηση του cost of risk

Τράπεζες: Η κατ’ επίφαση κανονικότητα… δεν θα πλήξει τα έσοδα στα 4 τρίμηνα του 2020 πλην τις προμήθειες – Αύξηση του cost of risk
Τα δάνεια στα οποία παγώνουν οι δόσεις για 3 μήνες – και αυτό αφορά καθολικό ποσοστό δανείων – οι τράπεζες θα λογιστικοποιούν τόκους δηλαδή θα εγγράφουν έσοδα από τόκους που δεν θα λαμβάνουν.
Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και υπερβαίνουν το διάστημα των 90 ημερών δεν θα λογίζονται ως προβληματικά.
Άρα ενώ τα NPEs θα αυξάνονται εκ των πραγμάτων αυτά δεν θα καταγράφονται ως προβληματικά δάνεια, δεν θα εμφανίζεται δηλαδή αύξηση των κόκκινων δανείων.
Τα δάνεια στα οποία παγώνουν οι δόσεις για 3 μήνες – και αυτό αφορά καθολικό ποσοστό δανείων – οι τράπεζες θα λογιστικοποιούν τόκους δηλαδή θα εγγράφουν έσοδα από τόκους που δεν θα λαμβάνουν.
Στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν λόγω των προβλημάτων ρευστότητας τα κεφάλαια κίνησης αναμένεται τα εταιρικά δάνεια να πάνε καλά.
Στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια θα έχουν πρόβλημα καθώς η καθίζηση είναι εμφανής.
Το cost of risk ένας πολύ κρίσιμος δείκτης θα αυξηθεί και ποσοτικά και ποιοτικά.
Οι προμήθειες ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες δανείων θα καταρρεύσουν, οπότε συνολικά οι προμήθειες θα εμφανίσουν μεγάλη πτώση στα τρίμηνα του 2020.
Τι μας δείχνουν αυτά τα στοιχεία για το 2020;

1)Στα αποτελέσματα των τραπεζών σε τριμηνιαία βάση - στα 4 τρίμηνα του 2020 - για το 2020 δεν θα δούμε δραματικές αλλαγές, απόρροια του γεγονότος ότι οι τόκοι θα εγγράφονται κανονικά.
Η λογιστικοποίηση τόκων δανείων που δεν πληρώνονται θα επιτρέψει στις τράπεζες να εμφανίσουν έσοδα σχετικά λογικά τηρουμένων των αναλογιών και της κρίσης.

2)Τα NPEs δεν θα αυξηθούν αν και οι τράπεζες θα γνωρίζουν με ακρίβεια πόσο θα έχουν επιδεινωθεί καθώς ελαστικοποίηση του ορίου των 90 ημερών όπου ένα δάνειο θεωρείται καταβλητέο και απαιτητό… θα έχει ημερομηνία λήξεως.
Πρακτικά τα NPEs με όρους λογιστικούς δεν θα αυξηθούν αλλά στην πράξη θα έχουν αυξηθεί.
Θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος όταν θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και τα μέτρα θα αποσυρθούν πως θα πληρωθούν τα σωρευμένα χρέη.

3)Οι στοχοθεσίες για μείωση των NPEs ελαστικοποιούνται οπότε δεν θα αποτελούν κριτήριο αξιολόγησης – για κάποιο διάστημα – από τον SSM.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι όταν έρθει η κανονικότητα όλοι οι στόχοι θα επανέλθουν.

4)Οι εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων για το 2020 θα έχουν πρόβλημα και οι στόχοι που είχαν τεθεί θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Το 2020 θα είναι στο καλύτερο σενάριο έτος συντήρησης

5)Περί τα τέλη Μαΐου με Ιούνιο 2020 οι τράπεζες θα επαναξιολογήσουν τους προϋπολογισμούς 2020 με μεγάλη πιθανότητα καθοδικής αναθεώρησης αλλά όχι δραματικών μεταβολών.

6)Δυστυχώς η ευκαιρία χάθηκε και οι τράπεζες και το κράτος αντί να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μέρος του κεφαλαιακού μαξιλαριού για να επιλύσουν μια και έξω τα προβληματικά δάνεια… τελικώς μεταθέτουν το πρόβλημα για το 2021 όπου οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι πολύ μεγάλες.
Το 2020 ήταν η μεγάλη ευκαιρία να μηδενίσουν τα NPEs τα 70 δισεκ. να γίνουν μηδέν αλλά ούτε οι τράπεζες, ούτε η κυβέρνηση δεν έδειξαν τόλμη.
Τα NPEs θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα για το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης