Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Η άνοδος στην Wall πώς συνδέεται με την κατανομή 60/40 – Τα χρηματιστήρια θα δουν νέα χαμηλά – Το 2021 θα είναι καλή χρονιά

Goldman: Η άνοδος στην Wall πώς συνδέεται με την κατανομή 60/40 – Τα χρηματιστήρια θα δουν νέα χαμηλά – Το 2021 θα είναι καλή χρονιά
Τα κέρδη ανά μετοχή EPS θα υποχωρήσουν περίπου 45% το 2020 (προηγούμενη πρόβλεψη -23%), παρόμοια με την πτώση κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης αναφέρει η Goldman Sachs.
Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν ακόμη δει τα χαμηλά τους υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και προειδοποιεί ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα υποχωρήσουν -45% το 2020 αλλά θα εκτοξευθούν το 2021.
Το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά γιατί ο κόσμος θα ξεκινήσει από μια πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης το 2020 που θα είναι μια κακή χρονιά….
Στην ερώτηση αγοράζει κανείς μετοχές τώρα;
Η Goldman Sachs απαντάει ως εξής.
Μετά την απότομη διόρθωση τις τελευταίες εβδομάδες, η κατανομή των μετοχών από πολλούς μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως funds που επενδύουν και σε ομόλογα και σε μετοχές καθώς και συνταξιοδοτικά ταμεία, ανατράπηκε σημαντικά.
Για παράδειγμα, ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 (60% S&P 500 και 40% αμερικανικά ομόλογα των ΗΠΑ), πλέον έχει κατανομή 50% μετοχές και 50% ομόλογα
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ειδικά για τις ΗΠΑ τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα αγοράσουν μετοχές ειδικά του δείκτη S&P 500.
Εξαιρουμένης της διόρθωσης του 1998, τα συνταξιοδοτικά ταμεία αγόραζαν μετοχές κατά τη διάρκεια κάθε ύφεσης.
Η μεγάλη άνοδος που σημειώθηκε στην Wall ήταν απόρροια και του επανακαθορισμού της κατανομής των χαρτοφυλακίων εκ νέου σε 60% μετοχές προς 40% ομόλογα.
Μάλιστα έχει εκτιμηθεί ότι περίπου 850 δισεκ. είναι τα κεφάλαια που πρέπει να επενδυθούν ώστε τα χαρτοφυλάκια να ισορροπήσουν εκ νέου.
Στην Ευρώπη, η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των μετοχών και της ζήτησης κεφαλαίων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι πιο μικτή

Τι θα συμβεί με τα εταιρικά κέρδη;

Τα κέρδη ανά μετοχή EPS θα υποχωρήσουν περίπου 45% το 2020 (προηγούμενη πρόβλεψη -23%), παρόμοια με την πτώση κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης αναφέρει η Goldman Sachs.
Τι αναμένεται για το 2021 και το 2022;
Αναμένουμε τα κέρδη να αυξηθούν κατά 50% το 2021 (καθώς ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 6%) και αύξηση κερδών ανά μετοχή στο 11% το 2022.
Τα κέρδη ανά μετοχή EPS θα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του 2019 (και το επίπεδο του 2007) το 2022.
Ενώ όλα αυτά φαίνονται πολύ άσχημα, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες σε αυτή την κρίση που έχουν ενδιαφέρον.
Οι πολιτικοί αντέδρασαν γρήγορα, η χρηματοδότηση των τραπεζών είναι καλύτερη, οι εταιρείες ήταν σχετικά προσεκτικές στη χρήση των ισολογισμών τους.
Τέλος, η σύνθεση της ευρωπαϊκής αγοράς έχει αλλάξει, η υγειονομική περίθαλψη είναι 2 φορές μεγαλύτερη από τις τράπεζες (ήταν το αντίθετο κατά την οικονομική κρίση) και η τεχνολογία είναι μεγαλύτερη από τον πετρελαϊκό τομέα

Ποια είναι η πρόβλεψη;

Οι αγορές θα παραμείνουν ευμετάβλητες και πιθανότατα θα υποχωρήσουν με μια καλή πιθανότητα να φτάσουν σε νέα χαμηλά επίπεδα ή τουλάχιστον να ξαναδούν τα πρόσφατα χαμηλά.
Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι πληρούνται τα κριτήρια για μια πραγματική ανάκαμψη (ακόμα) αναφέρει η Goldman Sachs.
Η άποψη της Goldman Sachs είναι ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν κατά 45% το 2020 στο δυσμενές σενάριο αναμένεται πτώση -65 έως -70% αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι -45%.
Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης