Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Καταρρέει ο κλάδος της ενέργειας, απώλειες 1,15 τρισ. δολ. το 2020

Saxo Bank: Καταρρέει ο κλάδος της ενέργειας, απώλειες 1,15 τρισ. δολ. το 2020
Οι ενεργειακές εταιρείες υποφέρουν από την πτώση στη ζήτηση και από τον εμπορικό πόλεμο Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας
Κατάρρευση δίχως τέλος σημειώνεται στον κλάδο της ενέργειας, με τις συνολικές απώλειες να ανέρχονται σε 1,15 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, καθώς μάλιστα η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ανεξέλεγκτη πτώση, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Saxo Bank.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν χτυπηθεί βάναυσα από τις επιπτώσεις της δίδυμης κρίσης που αντιμετωπίζουν:
από τη μια είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου λόγω του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας και από την άλλη η πτώση στη ζήτηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μάλιστα, η πτώση της ζήτησης είναι τέτοια, που φτάνει το 20% - ποσοστό που ισοδυναμεί με 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή την ημερήσια κατανάλωση ολόκληρων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent έπεσαν κάτω από τα 23 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η χωρητικότητα των δεξαμενών πετρελαίου εξαντλείται.
Και, φυσικά, η ραγδαία πτώση της ζήτησης μπορεί να οδηγήσει τα futures πετρελαίου σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Η τρέχουσα πετρελαϊκή κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή, με τον δείκτη για τον κλάδο της ενέργειας MSCI να σημειώνει απώλειες 1,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.
Οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλού κινδύνου ενεργειακών εταιρειών έχουν εκτοξευθεί, ενισχύοντας τον φόβο για αθέτηση πληρωμών.
Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν οι επενδυτές να τοποθετούνται σε μετοχές σοβαρών εταιρειών, συμβουλεύουν οι αναλυτές της Saxo Bank, ενώ δεν συνιστούν την αγορά μετοχών υπερχρεωμένων εταιρειών με δέλεαρ τις υψηλές αποδόσεις που μπορεί να πετύχουν.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης