Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Νέο όχι στην έκδοση ευρωομολόγων, όσες χώρες χρειάζονται κεφάλαια υπάρχει ο ESM, δάνεια με όρους - Το νέο Eurogroup 7 Απριλίου

Γερμανία: Νέο όχι στην έκδοση ευρωομολόγων, όσες χώρες χρειάζονται κεφάλαια υπάρχει ο ESM, δάνεια με όρους - Το νέο Eurogroup 7 Απριλίου
Το Βερολίνο απορρίπτει εκ νέου την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων
Την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές συνέπειες από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού εξακολουθεί να απορρίπτει το Βερολίνο, προκρίνοντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ως το κατάλληλο εργαλείο.
"Είναι σαφές ότι η κρίση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και ότι σε αυτή την πρόκληση θα δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση.
Αυτό συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και αυτό εν μέρει έχουν ήδη εφαρμόσει οι υπουργοί Οικονομικών.
Το θέμα τώρα είναι πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι -στο ότι πρέπει να δοθεί γρήγορη, αποτελεσματική και αλληλέγγυα βοήθεια.
Για αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε ο ΕSM και είναι έτοιμος τώρα να δράσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε, από την πλευρά του, ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη εκφράζεται και με άλλους τρόπους και παρέπεμψε στην καθημερινή μεταφορά από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ασθενών από την Ιταλία και την Γαλλία για περίθαλψη στην Γερμανία.
"Αυτό είναι ένα σημαντικό και ορατό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" τόνισε.

Handelsblatt: Διστακτική η γερμανική κυβέρνηση για άνευ όρων δάνεια από τον ESM

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται «διστακτική» σε ό,τι αφορά στην εναλλακτική λύση άνευ όρων δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, όπως μεταδίδει εν των μεταξύ η εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη πηγές.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr σχετικά, μετά το «ναυάγιο» με το κορωνο-ομόλογο, μια νέα πρόταση που εξετάζεται και η οποία θέλει πολιτική απόφαση για να εγκριθεί είναι η εξής:
Ο ESM διαθέτει περί τα 410 με 420 δισεκ. ευρώ κεφάλαια τα οποία για να χορηγηθούν σε κράτος ή κράτη υπάρχει η προληπτική πιστωτική γραμμή ή ECCL ή PCCL
Η προληπτική πιστωτική γραμμή απαιτεί μέτρα, δηλαδή κάποιας μορφής μνημόνιο ή τύπου μνημονίου.
Οι λύσεις που εξετάζονται είναι
1) Να προκαθοριστούν τα μέτρα τα οποία θα είναι εφάπαξ και ενιαία σε όλες τις χώρες που θα κάνουν χρήση των κεφαλαίων του ESM μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
2) Να υπάρξει πολιτική συμφωνία και να δοθούν τα κεφάλαια από τον ESM με διαφορετικό μηχανισμό όχι με ECCL αλλά και πάλι θα απαιτηθούν όροι.
Εκτιμάται ότι η Ιταλία θα χρειαστεί 50-70 δισεκ. περίπου 40 δισεκ. η Ισπανία και η Ελλάδα περίπου 15 με 18 δισεκ. ευρώ.
Και άλλες χώρες σχεδιάζουν να κάνουν χρήση αυτών των κεφαλαίων.

Το νέο Eurogroup 7 Απριλίου 2020

Tη σύγκληση του Eurogroup στις 7 Απριλίου για να ενεργήσει βάσει της εντολής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας M. Centeno.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης