Τελευταία Νέα
Διεθνή

AP: Χάσμα… πολιτισμού - Στις ΗΠΑ δεν κλείνουν τα οπλοπωλεία, στη Μ. Βρετανία οι κάβες και στη Γαλλία τα τυροκομεία!

tags :
AP: Χάσμα… πολιτισμού - Στις ΗΠΑ δεν κλείνουν τα οπλοπωλεία, στη Μ. Βρετανία οι κάβες και στη Γαλλία τα τυροκομεία!
Τις διαφορές μεταξύ προτεραιοτήτων στα «είδη βασικής ανάγκης» θίγει το AP
Μεταξύ των αμέτρητων και πρωτοφανών αλλαγών, η πανδημία του κορωνοϊού έχει αποκαλύψει μια περίεργη απόκλιση εντός των πολιτισμών: τον ορισμό του τι θεωρείται «ουσιαστικό» για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τι πράγματα πραγματικά χρειαζόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις.
Αυτά δηλαδή που χρειάζονται οι περισσότεροι για επιβίωση.
Όπως αναφέρει το AP, στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, οι αρχές σε πολλά μέρη καθορίζουν ποια καταστήματα και υπηρεσίες μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά.
Περιορίζουν επίσης τους πολίτες στα σπίτια τους.
Οι παραγγελίες ή η καθοδήγηση για την παραμονή στο σπίτι επηρεάζουν περισσότερο από το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αυτό έχει προκαλέσει πολλούς να σκεφτούν μια υπαρξιακή ερώτηση: Ποια, πραγματικά, είναι απαραίτητα;
Είτε πρόκειται για την Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει γενική συμφωνία: Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι παραγωγοί τροφίμων και οι επικοινωνίες απαλλάσσονται γενικά από το lockdown. Ωστόσο, ορισμένοι κατάλογοι εξαιρούμενων δραστηριοτήτων αντικατοπτρίζουν μια εθνική ταυτότητα ή τις προσπάθειες των ομάδων πίεσης.
Σε κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ, το γκολφ, τα όπλα και η μαριχουάνα (ganja) έχουν κυριαρχήσει στα στοιχειώδη.
Σε πολλά μέρη, το ποτό είναι επίσης στη λίστα των ειδών πρώτης ανάγκης.
Η Βρετανία είχε αρχικά εξαιρέσει τα καταστήματα λιανικής πώλησης οινοπνευματωδών από τον κατάλογο των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να παραμείνουν ανοικτά, αλλά μετά από αναφορές των σούπερ μάρκετ ότι τα αποθέματά τους σε μπύρα, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά εξαντλούνται, η κυβέρνηση τα πρόσθεσε γρήγορα.
"Τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν σαφώς ότι η διαδικασία προσδιορισμού των «βασικών υπηρεσιών» αφορά τόσο τον πολιτισμό όσο και κάθε νομικοπολιτική πραγματικότητα σχετικά με το τι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της λειτουργίας της κοινωνίας», δήλωσε ο Christopher McKnight Nichols, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και των ΗΠΑ, ανάγουν τον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών ως απαραίτητο στοιχείο.
Η εξάρτηση του κόσμου από το διαδίκτυο έχει καταστεί ακόμη πιο εμφανής, καθώς αμέτρητοι άνθρωποι περιορίζονται στα σπίτια τους, επικοινωνούν, βλέπουν ταινίες και παίζουν παιχνίδια online.
Αρκετά κράτη όπου η μαριχουάνα είναι νόμιμη, όπως η Καλιφόρνια και η Ουάσιγκτον, θεωρούν απαραίτητα τα καταστήματα αυτά και τους εργαζόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς.
Για μερικούς, η έμφαση δίνεται στις ιατρικές χρήσεις.
"Η κάνναβη είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία που εκατομμύρια Αμερικανοί βασίζονται για να διατηρήσουν παραγωγική την καθημερινή τους ζωή, ενώ υποφέρουν από ασθένειες", δήλωσε ο Erik Altieri, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού για τη Μεταρρύθμιση των Δικαιωμάτων Μαριχουάνας.
"Είναι ο ίδιος ο ορισμός του 'ουσιαστικού' που αυτά τα άτομα μπορούν ακόμα να έχουν πρόσβαση στο φάρμακό τους αυτή τη στιγμή".
Ο κυβερνήτης του Κοννέκτικατ, Ned Lamont, πρόσθεσε τα καταστήματα όπλων στον κατάλογο βασικών επιχειρήσεων, προκαλώντας σοκ και απογοήτευση μεταξύ των οικογενειών θυμάτων βίας από όπλα.
Ο εκπρόσωπος του Max Reiss δήλωσε ότι ο Lamont προσπαθεί να μην διαταράξει υπερβολικά το εμπόριο ή να παρεμποδίσει τα νόμιμα δικαιώματα.
Το Newtown Action Alliance, ομάδα που δημιουργήθηκε από το μακελειό στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook στο Newtown του Κοννέκτικατ το 2012, προέτρεψε τον Lamont να αναθεωρήσει, σημειώνοντας μια πρόσφατη αύξηση των αγορών όπλων και πυρομαχικών.
Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Ken Paxton, εξέδωσε την Παρασκευή μια νομική γνωμάτευση λέγοντας ότι οι εντολές έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία του δεν μπορούν να περιορίσουν τις πωλήσεις όπλων.
Όπως ανέφερε "αν καταρρεύσει η κοινωνία, τότε η πρώτη μας γραμμή για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας είναι εμείς οι ίδιοι, έτσι νομίζω ότι έχουμε ένα όπλο... είναι πολύ σημαντικό για την προσωπική μας ασφάλεια", δήλωσε.
Ο κυβερνήτης της Pennsylvania, Tom Wolf, επέτρεψε την αγορά πυροβόλων όπλων, αλλά μόνο με ραντεβού σε περιορισμένες ώρες, εάν οι πελάτες και οι υπάλληλοι συμμορφωθούν με μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και άλλα μέτρα προστασίας.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν έχει εκδοθεί εθνική εντολή παραμονής στο σπίτι, δήλωσε ο Benjamin Clark, αναπληρωτής καθηγητής σχεδιασμού, δημόσιας πολιτικής και διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Στην Ευρώπη, το σημερινό επίκεντρο της πανδημίας, η Ιταλία έχει τους αυστηρότερους κανόνες, με μόνο βασικές επιχειρήσεις όπως τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία να παραμένουν ανοιχτά.
Ο κατασκευαστικός κλάδος διατάχθηκε να κλείσει την Πέμπτη, αν και τα εργοστάσια που κατασκευάζουν τα απαραίτητα προϊόντα όπως τα ιατρικά υλικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αφού θα καταστήσουν ασφαλέστερες τις συνθήκες για τους εργαζόμενους.
Η Βρετανία, η οποία ήταν αρχικά απρόθυμη να διακόψει τις δραστηριότητές της, έχει εκδώσει εντολές για να κλείσει μη αναγκαίες επιχειρήσεις.
Τα εστιατόρια πρέπει να είναι κλειστά, αλλά οι Βρετανοί μπορούν ακόμα να προμηθευτούν τρόφιμα.
Στη Γαλλία, τα καταστήματα που ειδικεύονται στη ζαχαροπλαστική, το κρασί και το τυρί έχουν χαρακτηριστεί ως βασικές επιχειρήσεις.
Με υψηλό το αίσθημα της θρησκευτικής ζωής, στο Ισραήλ, οι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρωθούν για εξωτερικές προσευχές - με μέγιστο αριθμό 10 πιστών σε απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους.
Στην Κίνα, οι αρχές έκλεισαν τις περισσότερες επιχειρήσεις και δημόσιες εγκαταστάσεις από τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά κράτησαν ανοικτά νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
Οι οδηγοί φορτηγών που μετέφεραν τρόφιμα, απολυμαντικά και ιατρικά εφόδια σε κλειστές πόλεις μετατράπηκαν ως ήρωες.
Τώρα, το κυρίαρχο Κομμουνιστικό Κόμμα χαλαρώνει τους περιορισμούς για την αναζωογόνηση της οικονομίας μετά τη δήλωση νίκης.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο κορωνοϊός προκαλεί ήπια ή μέτρια συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα.
Για μερικούς, ειδικά για τους ηλικιωμένους ενήλικες και για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, και του θανάτου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις καταστάσεις βασικών υπηρεσιών, ώστε οι επιχειρήσεις των πελατών τους να παραμείνουν ανοιχτές.
Παρά τις προσπάθειές τους, το γκολφ δεν θεωρήθηκε απαραίτητο στο Κοννέκτικατ.
Ο κυβερνήτης της Αριζόνα Doug Ducey συμπεριέλαβε τα μαθήματα γκολφ στη λίστα του.
Οι υπάλληλοι του Φοίνιξ ενθάρρυναν τους κατοίκους της πόλης να «βγουν έξω, να ασκηθούν και να ασκήσουν υπεύθυνη κοινωνική αποστασιοποίηση» σε γήπεδα, πάρκα και γκολφ.
Στην Καλιφόρνια, τα στελέχη των κατασκευών πίεσαν τους κρατικούς αξιωματούχους για να απαλλαγούν οι κατασκευές από την εντολή παραμονής στο σπίτι, ανέφερε η Sacramento Bee.
Οι κρατικοί υπάλληλοι υγείας απάντησαν συμπεριλαμβάνοντας όλες τις κατασκευές ως απαραίτητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης