Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Έρχεται κύμα υποβαθμίσεων στις αναδυόμενες οικονομίες, λόγω κορωνοϊού

tags :
Moody’s: Έρχεται κύμα υποβαθμίσεων στις αναδυόμενες οικονομίες, λόγω κορωνοϊού
Ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες που βρίσκονται υπό πίεση, είναι και η Τουρκία
Η παρατεταμένη αποστροφή κινδύνου και οι εκροές κεφαλαίων θα επιδεινώσουν τις αδυναμίες ορισμένων κρατών.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση της Moody's, η οποία εκτιμά ότι οι καταλύτες που επηρεάζουν τις αξιολογήσεις κρατών, όπως η εξωτερική ευπάθεια, το χρέος και η βιωσιμότητα του χρέους ενδέχεται να επιδεινωθούν, εάν το περιβάλλον κινδύνου παραταθεί.
Σύμφωνα με την Moody's οι χαμηλής αξιολόγησης αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλες αποπληρωμές διεθνών ομολόγων βραχυπρόθεσμα και σημαντική εξάρτηση από το ξένο νόμισμα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών.
"Η επιδημία του κορωνοϊού και οι απότομες μειώσεις των τιμών των βασικών προϊόντων προκαλούν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, μεταβλητότητα της αγοράς και αποστροφή κινδύνου που ελάχιστες αναδυόμενες οικονομίας έχουν ανοσία".
"Οι αναδυόμενες οικονομίες που πρέπει να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος σε ξένο νόμισμα ή τα δάνεια που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από δανειστές του ιδιωτικού τομέα σε ξένο νόμισμα, αντιμετωπίζουν επί του παρόντος απαγορευτικές συνθήκες", προσθέτει η Moody's.
Επιπλέον, οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν περιορισμένη ικανότητα να μετριάσουν τις εκροές κεφαλαίων ή / και την απότομη αύξηση των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου σε ξένο νόμισμα.
Ενώ ορισμένες χώρες έχουν ήδη εξασφαλίσει αναχρηματοδότηση, η Σρι Λάνκα (Β2 σταθερή), η Ονδούρα (σταθερή Β1), η Τουρκία (Β1 αρνητική) και η Τυνησία (Β2 σταθερή) είναι ευαίσθητες, δεδομένου του μεγέθους των επερχόμενων λήξεων και των περιορισμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Κράτη, όπως το Μπαχρέιν (Β2 σταθερό), το Ομάν (Ba2 σταθερό) και η Αγκόλα (Β3 σταθεροί) είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες.
Εάν το περιβάλλον κινδύνου παραμείνει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα,  δηγώντας σε πτώση των κεφαλαίων, απότομες υποτιμήσεις τοπικού νομίσματος και υψηλότερα εγχώρια επιτόκια, οι αξιολογήσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν σημαντικά.
Συγκεκριμένα, η επιμονή των αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης θα αυξήσει το χρέος, θα εξασθενήσει τη βιωσιμότητα και θα ενισχύσει τους εξωτερικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με το σενάριο της Moody's, το Μπαχρέιν, το Τατζικιστάν (Β3 αρνητικό), η Ζάμπια (Caa2 αρνητικό) και η Λευκορωσία (σταθερή Β3) θα αντιμετωπίσουν σημαντική εξωτερική πίεση.
Η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν (σταθερή Β3) και η Αίγυπτος (Β2 σταθερή) θα δουν μια σημαντική αποδυνάμωση των στοιχείων του χρέους λόγω των μεγάλων ακαθάριστων δανειακών αναγκών που αυξάνουν την εξυπηρέτησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης