Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή άνοδος στις αγορές, παρά την επέκταση των μέτρων έως 30/4 στις ΗΠΑ - Κέρδη +3,35% ο S&P 500, στο +1,9% ο DAX

Ισχυρή άνοδος στις αγορές, παρά την επέκταση των μέτρων έως 30/4 στις ΗΠΑ - Κέρδη +3,35% ο S&P 500, στο +1,9% ο DAX
Τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, δεν είναι ικανά να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών
(upd5) Ισχυρές ανοδικές κινήσεις καταγράφηκαν στις αγορές μετά την αρχική νευρικότητα ωστόσο οι επενδυτές ζυγίζουν τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα με επίκεντρο προφανώς τον κορωνοιό.
Στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής σε οικονομίες και επιχειρήσεις από τον κορωνοιό.
Εν τω μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος Trump επέκτεινε τα μέτρα στις ΗΠΑ κατά της πανδημία του κορωνοϊού, ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να δέχεται ισχυρό πλήγμα
.
Τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, δεν είναι ικανά να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Έως τις 30 Απριλίου 2020 επεκτείνονται τα μέτρα στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοιού ανέφερε ο αμερικανός Πρόεδρος Trump αναιρώντας πρόσφατη εκτίμηση του ότι η αμερικανική οικονομία θα ανοίξει στις 12 Απριλίου.
Κατά τον Trump αρχές Ιουνίου 2020 η αμερικανική οικονομία θα μπορεί να ενεργοποιηθεί πλήρως.
Όσον αφορά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον κορωνοϊό, η πρόβλεψη του προέδρου των ΗΠΑ σοκάρει, καθώς έκανε λόγο για 100 - 200 χιλ. νεκρούς.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εάν οι αρχές των ΗΠΑ  συγκρατήσουν τον αριθμό των θανάτων σε 100 χιλ. ως 200 χιλ. ώστε τα θύματα να μην φτάσουν τα 2,2 εκατ.  ανθρώπους κατά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αυτό θα σημαίνει πως «κάναμε πολύ καλή δουλειά».
Να σημειωθεί ότι ο Trump εξέταζε να θέσει σε lockdown 3 πολιτείες στις ΗΠΑ με προεξάρχουσα την New York ωστόσο επαναξιολόγησε τα δεδομένα και τελικώς αποφάσισε να σταματήσουν οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ των Πολιτειών που δηλώνουν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα.
Ο Trump άλλαξε στρατηγική επειδή τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί στα 138 χιλιάδες ενώ ο Fauci του κέντρου λοιμώξεων των ΗΠΑ δήλωσε ότι λόγω του κορωνοιού θα μπορούσαν να μολυνθούν εκτατομμύρια και να πεθάνουν 100 με 200 χιλιάδες αμερικανοί πολίτες.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +3,19% στις 22.372 μονάδες.
Κέρδη +3,35% και κλείσιμο στις 2.626 μονάδες ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500.
Άνοδο +3,62% κατέγραψε ο δείκτης Nasdaq στις 7.774 μονάδες.
Ο δείκτης VIX κινείται στις 57,15 μονάδες
Το Brent σημειώνει πτώση -8,95% στα 26,7 δολάρια.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +1,9% στις 9.815 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακή άνοδο +0,3% στις 16.872 μονάδες.
Image
Image
Image

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ δεν έχει δει ακόμη «τον πάτο του βαρελιού» ως απόρροια του sell-off που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποιούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Sanford C. Bernstein, προσθέτοντας ότι δεν είναι όλες οι μετοχές φθηνές.
«Είμαστε επιφυλακτική σχετικά με το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας και υποψιαζόμαστε ότι δεν σηματοδοτεί τον ‘πάτο’ της πρόσφατης πτώσης”, αναφέρουν σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα οι αναλυτές της Bernstein με επικεφαλής τον Inigo Fraser-Jenkins. "Εξακολουθεί να επικρατεί τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της περιόδου αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας στις μεγάλες οικονομίες», αναφέρουν.
Όπως σημειώνουν, παρότι ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 10% την προηγούμενη εβδομάδα, συμμετέχοντας στην ανοδική κίνηση των αγορών διεθνώς, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι το πακέτο στήριξης των 2 τρισ. δολαρίων που ενέκριναν οι ΗΠΑ και οι νέες διαβεβαιώσεις στήριξης της οικονομίας από την Federal Reserve θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν μια βαθιά ύφεση, η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει σε κρίσιμο στάδιο.
Την ανάγκη καθολικού shutdown σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, τόνισε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft και συνιδρυτής του ιδρύματος «Bill and Melinda Gates Foundation», Βill Gates.
Ο Gates χαρακτήρισε το shutdown επώδυνο, αλλά απαραίτητο.
«Μπαίνουμε σε μία περίοδο κλιμάκωσης που, αν εφαρμόσουμε το shutdown, θα πρέπει να το κάνουμε μία φορά για 6 με 10 εβδομάδες.
Όμως πρέπει να το εφαρμόσει όλη η χώρα ταυτόχρονα, να αυξήσουμε δραματικά τους ελέγχους και να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό, για βεβαιωθούμε ότι θα περάσουμε αυτό το ένα shutdown, ώστε να σταματήσουμε αυτό το κύμα πριν υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός θανάτων», δήλωσε ο Bill Gatesστο CNN.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft, τα κρούσματα θα αυξάνονται εκθετικά, οπουδήποτε δεν επιβάλλεται shutdown, κατά 33% κάθε μέρα που περνά.

Κέρδη στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Ανοδικά κινήθηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά την αρχική νευρικότητα ωστόσο οι επενδυτές ζυγίζουν τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα με επίκεντρο προφανώς τον κορωνοιό.
Οι μετοχές των ενεργειακών, βιομηχανικών και ταξιδιωτικών εταιρειών καθώς και των εταιρειών ψυχαγωγίας καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ο τραπεζικός τομέας έκανε βουτιά 2,5% και οι μηνιαίες απώλειές του έφθασαν το 28%, με τις τράπεζες UniCredit, ING και ABN Amro να είναι οι πρώτες που συμμορφώθηκαν με την προτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πάγωμα των μερισμάτων για να αυξηθούν οι χορηγήσεις δανείων.
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6,5 ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (30/3) στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της Κομισιόν διαμορφώθηκε στις -11,6 μονάδες, έναντι -6,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013.
Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ενιαία νομισματική ένωση υποχώρησε στις 94,5 μονάδες, έναντι 103,4 μοναδων τον Φεβρουάριο του 2020, με τα αποτελέσματα ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 91,6 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον μεταποιητικό κλάδο, σημειώθηκε περαιτέρω πτώση στις -10,8 μονάδες, έναντι -6,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις -12,6 μονάδες.
Ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως των 13,3 μονάδων, στις -2,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 2,7 μονάδες, έναντι 5,4 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στις 10,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε κατά 8,2 μονάδες, στις 94,8 μονάδες συνολικά.
Image


Πιέσεις στις αγορές της Ασίας

Πτώση κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (30/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις απώλειες που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με την παγκόμσια έξαρση του COVID-19.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,57% στις 19.084,97 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,04% στις 1.717,12 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,32% στις 23.175 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,72% στις 9.629,43 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα υποχώρησε κατά -0,90% στις 2.747,21 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -2,35% και τις 9.872,59 μονάδες.
Όσον αφορά την Ινδονησία, ο δείκτης IDX Composite υποχώρησε κατά -3,70% στις 4.377,51 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +7% στις 5.181,40 μονάδες, μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης, προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση της εγχώριας οικονομίας.
Κατά την ολοκλήρωση της περασμένης εβδομάδας, οι αγορές στη Wall Street κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του -3%, παρά τις προσδοκίες ότι το πακέτο στήριξης 2 τρισ. δολ. που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μετριάσει τον αντίκτυπο του COVID-19 στην οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -3,37% στις 2.541,47 μονάδες, τα κέρδη για το σύνολο της εβδομάδας διαμορφώθηκαν στο +10,3% γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2009.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 1938, καθώς ενισχύθηκε κατά +12,8%, παρά το γεγονός ότι οι απώλειές του την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκαν στο -4,06%.
«Το κλίμα κατέγραψε για ακόμα μία φορά μία στροφή προς το χειρότερο, καθώς οδεύουμε σε μία εβδομάδα αναμέτρησης μέσω των οικονομικών θεμελιωδών στοιχείων», δήλωσε σε σημείωμά της η αναλύτρια της IG, Jingyi Pan.
Μάλιστα, η ίδια τόνισε ότι «το ράλι που είδαμε την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street μπορεί να συνεχιστεί λίγο ακόμα, αλλά το κλίμα θα υποχωρήσει ξανά εντός της εβδομάσας».

Κίνα: Αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων repos

Νωρίτερα εντός της ημέρας η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αιφινιδιαστική μείωση των επιτοκίων repos, πραγματοποιώντας μία ακόμα ενέργεια προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο του COVID-19 στην εγχώρια οικονομία.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια στα συμβόλαια επαναγοράς επτά ημερών κατά 20 μονάδες βάσης, στο 2,20%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση που έχει πργματοποιήσει η Τράπεζα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Παράλληλα, η Λαίκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε παροχή ρευστότητας ύψους 50 δισ. γουάν (7,04 δισ. δολ.) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, δηλώντας ότι θα διατηρήσει επαρκή ρευστότητα στο σύστημα προκειμένου να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η PBOC πραγματοποίησε την πρώτη μείωση των επιτοκίων repos μετά το 2015, κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,50%.

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου

Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδες, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για τις περικοπές στην παραγωγή τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -3,58% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 26,95 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα εντός του μήνα στα 23 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2002.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -3,35% στα 20,79 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα εντός του Μαρτίου είχε βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών, και συγκεκριμένα στα 19,92 δολ. ανά βαρέλι.
Οι αναλυτές του πρακτορείου Reuters αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 15 με 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν και επεκτείνουν τα lockdown τους προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19.
Μέχρι στγιμής ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δε φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να συνάψουν μία νέα συμφωνία περικοπών, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη των τιμών.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνών της National Australia Bank, Lachlan Shaw, «ο ΟΠΕΚ και Ρωσία θα μπορούσανα λύσουν τις διαφορές τους, αλλά δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο ΟΠΕΚ», διευκρινίζοντας ότι «το σοκ στη ζήτηση από τον COVID-19 είναι απλά πολύ μεγάλο».
«Στην πραγματικότητα, τα παγκόσμια αποθέματα θα γεμίσουν μέσα σε λίγους μήνες εάν δεν αλλάξει κάτ, και αυτό θα έχει αποδιοργανωιτικές επιπτώσεις στις τιμές», πρόσθεσε ο κ. Shaw.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar, επεσήμανε ότι «οι ανησυχίες για τη ζήτηση είναι κρίσιμες αλλά γνωστές», τονίζοντας παράλλλα ότι «αυτό που οδήγησε στην πτώση της αγοράς ήταν στην πραγματικότητα το μήνυμα που λάβαμε από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν την τρεχουσα πορεία τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης