Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Όχι» της Κομισιόν σε παράταση των δηλώσεων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων

tags :
«Όχι» της Κομισιόν σε παράταση των δηλώσεων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων
Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται ανυποχώρητες στις εκκλήσεις των βιομηχανιών τσιμέντου και χάλυβα για μετάθεση της προθεσμίας λόγω κορωνοϊού
Αποφασισμένη να απαιτήσει την τήρηση των προθεσμιών που αφορούν τις δηλώσεις των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από τις εταιρίες που υποχρεούνται να διαθέτουν τέτοια δικαιώματα, εμφανίζεται η Κομισιόν παρά την τεράστια ανατροπή που έχει προκληθεί σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας του κορωνοιού και τις εκκλήσεις των βιομηχανιών τσιμέντου και χάλυβα για παράταση εξ αιτίας της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή δηλώνει ότι στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την δήλωση δικαιωμάτων ρύπων από μία σειρά εταιριών και η ημερομηνία αυτή θα ισχύσει. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση της η Κομισιόν αναγνώρισε ότι η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στις εταιρίες όσον αφορά την υποβολή πιστοποιημένων στοιχείων για τους ρύπους έως το τέλος Μαρτίου, αλλά πρόσθεσε ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί προσφέρουν ευελιξία για την εν λόγω προθεσμία.
Οι εθνικές αρχές θα μπορούσαν να κάνουν μία «συντηρητική εκτίμηση» των εκπομπών ρύπων για τις εταιρίες που αδυνατούν να πετύχουν την προθεσμία του Μαρτίου, με την προϋπόθεση όμως ότι η κανονική καταμέτρηση θα γίνει εγκαίρως για τον Απρίλιο. «Η Κομισιόν υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης παράδοσης των δικαιωμάτων κατά την υποχρεωτική προθεσμία της 30ης Απριλίου 2020» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπόχρεες εταιρίες

Σημειώνεται ότι οι βιομηχανίες, οι εταιρίες ηλεκτρισμού και οι αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν πτήσεις εντός ΕΕ, πρέπει να αναφέρουν στην Επιτροπή τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, που λήγει στις 31 Μαρτίου και να παραδώσουν τον αριθμό των δικαιωμάτων που καλύπτει αυτές τις εκπομπές μέχρι 30 Απριλίου, με βάση τους κανόνες της ΕΕ για τα Δικαιώματα.
Εν όψει αυτών των προθεσμιών οι βιομηχανίες τσιμέντου και χάλυβα καλούν για παράταση της προθεσμίας. Ορισμένα βιομηχανικά λόμπι στις Βρυξέλλες ζήτησαν απ΄ την Επιτροπή να παρατείνει τις σχετικές προθεσμίες, υποστηρίζοντας ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες οι εταιρίες, αγωνίζονται να ελέγξουν και να επαληθεύσουν τα στοιχεία που αφορούν στην τρέχουσα παραγωγή τους.
Οι εταιρίες που είχαν αφήσει αυτή τη διαδικασία για την τελευταία στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα γιατί έχουν κλείσει τα εργοστάσια και το προσωπικό μένει στο σπίτι του, λόγω του Covid-19. «Τα μέλη μας έχουν επισημάνει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στη συμμόρφωση με τις προθεσμίες των ΕΤS» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής ένωσης παραγωγών τσιμέντου στην Ευρώπη κ. Koen Coppenholle, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος Eurofer (ένωση των παραγωγών χάλυβα) δηλώνει ότι στηρίζει την αναβολή της προθεσμίας της 31ης Μαρτίου.

Έλεγχος χωρίς επιτόπιες επισκέψεις

Εξάλλου η βρετανική ένωση χάλυβα δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την βρετανική κυβέρνηση να καλέσει την Κομισιόν να καθυστερήσει τις προθεσμίες, λόγω της διαταραχής της παραγωγής σε πολλά εργοστάσια εξ αιτίας του κορωνοϊού. Όπως επισημαίνουν εταιρίες του κλάδου είναι πολύ δύσκολο αυτή την εποχή να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις.
Η Κομισιόν όμως έχει απορρίψει όλες αυτές τις εκκλήσεις υποστηρίζοντας ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί επιτρέπουν στους φορείς πιστοποίησης να ελέγξουν τις εκπομπές ρύπων χωρίς να πραγματοποιήσουν επιτόπιες επισκέψεις. Αρκετές “πράσινες” οργανώσεις θεωρούν ότι μία μεγάλη παράταση των προθεσμιών συμμόρφωσης θα διατάρασσε την αγορά CO2.
H EE χρησιμοποιεί τα ετήσια στοιχεία εκπομπής ρύπων των εταιριών για να προσδιορίσει αν και πόσο είναι το πλεόνασμα των δικαιωμάτων ρύπων. Κατόπιν, ο μηχανισμός αποθεματικού σταθερότητας της αγοράς (MSR) αποσύρει ένα μέρος αυτών των δικαιωμάτων, προκειμένου να μην δημιουργηθεί υπερπλεόνασμα το οποίο θα οδηγούσε στη συμπίεση της τιμής του CO2. Εάν το MSR δεν μπορέσει να λειτουργήσει τότε θα δημιουργηθεί τεράστια ρυθμιστική αβεβαιότητα, που θα πλήξει την ισορροπία της αγοράς δήλωσε στο Euractiv, o διευθυντής πολιτικής του Carbon Market Watch.


Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης