Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η χαλάρωση των κριτηρίων για NPEs και κεφαλαιακή επάρκεια στις τράπεζες «Πανδώρα» στους μετόχους, μπλοκάρει την εξυγίανση

Η χαλάρωση των κριτηρίων για NPEs και κεφαλαιακή επάρκεια στις τράπεζες «Πανδώρα» στους μετόχους, μπλοκάρει την εξυγίανση
Βραχυπρόθεσμα, το σενάριο αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες αναιρείται αλλά θα επανέλθει γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την οριστική διαγραφή του παρελθόντος των τραπεζών.
Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μετά το χαμένο 2012 και μετά το επίσης χαμένο 2015 μια ευκαιρία.
Η ευκαιρία να βρεθούν κεφάλαια ώστε οι τράπεζες να εξυγιάνουν μια και έξω, εφάπαξ τα προβληματικά τους δάνεια.
Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα χρειάζεται περίπου 10 δισεκ. επιπλέον κεφάλαια ώστε να μηδενίσει τα προβληματικά δάνεια.
Τα NPEs ανέρχονται σε 70 δισεκ. θα μπορούσαν να μηδενιστούν εάν οι τράπεζες είχαν να δαπανήσουν 10 δισεκ. κεφάλαια.
Επειδή η κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών είναι ατελής, οριακά κεφαλαιακά μαξιλάρια και πολύ υψηλό αναβαλλόμενο φόρο και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, αλλά η ρευστότητα τους υγιής, με τα 10 δισεκ. θα μπορούσαν οι τράπεζες να μηδενίσουν το μεγαλύτερο τους πρόβλημα.
Η απόφαση του ESM να ελαστικοποιήσει τα κριτήρια κοινώς δεν θα ισχύουν τα υφιστάμενα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα δάνειο προβληματικό π.χ. διάστημα 90 ημερών και με την χαλάρωση του διεθνούς λογιστικού προτύπου 9 ουσιαστικά θα επιτρέψει στις τράπεζες να συνεχίζουν να σέρνονται αλλά δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.
Επίσης αναβλήθηκαν τα stress tests τα οποία θα πραγματοποιηθούν πλέον το 2021 και με διαφορετικές παραδοχές προφανώς γιατί το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά από το καταστροφικό έτος 2020
Οι τράπεζες ειδικά στην Ελλάδα χρειάζονται κεφάλαια για διττό σκοπό 1)Να εξυγιανθούν πλήρως και με πολύ καθαρό τρόπο που θα αντιληφθεί η χρηματιστηριακή αγορά και 2) για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι λύσεις που θα μπορούσαν να εξεταστούν είναι δύο
Α)Να μην γίνει τίποτε να συνεχίσουν οι τράπεζες με τα μοντέλα εξυγίανσης τους αλλά ο βασικός στόχος ήταν ένας να μην υποστούν ζημία οι βασικοί μέτοχοι ειδικά οι ιδιώτες μέτοχοι.
Με το μοντέλο αυτό που αυτό θα ισχύσει – δυστυχώς – ουσιαστικά δεν θα επιλυθεί κανένα πρόβλημα απλά θα παραταθεί στον χρόνο.
Οι τράπεζες από zombie banks θα συνεχίσουν να είναι zombie banks
Β)Να καταφύγει η κυβέρνηση στο κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισεκ. να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου 10 δισεκ., οι τράπεζες θα κρατικοποιούνταν αλλά με τις υφιστάμενες διοικήσεις θα συνέβαιναν τα εξής, άμεσα τα 70 δισεκ. θα μηδενίζονταν και εν συνεχεία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών όπου καθαρές, πλήρως εξυγιασμένες θα είχαν να παρουσιάσουν ένα πειστικό επενδυτικό story της ολοκληρωτικής εξυγίανσης.
Το 2021 οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή να δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση τους.
Ως προς τις μετοχές ούτως ή άλλως έχουν απαξιωθεί οπότε είναι μικρή η διαφορά εμπρός στον μεγάλο σκοπό.

Το άρθρο Enria του SSM τι μας λέει ότι οι τράπεζες της Ευρώπης – πλην Ελλάδος – ας μην διανείμουν τα μερίσματα τους και ας μην επαναγοράσουν μετοχές τώρα αλλά αργότερα…
Το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι περί τα 30 δισεκ.
Την ίδια στιγμή τι λέει η εποπτική αρχή των τραπεζών ο SSM ελαστικοποιούνται τα κριτήρια οπότε οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν νέα NPEs γιατί ακόμη και εάν δεν πληρωθεί ένα δάνειο στις 90 ημέρες δεν θα θεωρείται άμεσα καταβλητέο και απαιτητό.
Την ίδια στιγμή τα παλαιά προβληματικά δάνεια θα επιδεινώνονται – τα οποία έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες καθυστέρηση – και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.
Την ίδια στιγμή ένα δάνειο που δεν πληρώνεται τώρα συσσωρεύεται ως υποχρέωση για τον δανειολήπτη ο οποίος πρέπει να πληρώσει συσσωρευμένες υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη μια φορά τα θεσμικά όργανα των τραπεζών είναι κατώτερα των περιστάσεων.
Το δώρο που δίδεται στους μετόχους και στις τράπεζες είναι σαν την Πανδώρα της αρχαίας μυθολογίας που έσπειρε θύελλες από άγνοια.
Αντί να επιλύσει η Ελλάδα το πρόβλημα τώρα και να καταστήσει τις ελληνικές τράπεζες τις πιο καθαρές παγκοσμίως επιλέγει ιμιτασιόν λύσεις μεταθέτοντας το πρόβλημα για το 2021.
Το πρόβλημα θα έρθει πάλι στο προσκήνιο.
Βραχυπρόθεσμα, το σενάριο αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες αναιρείται αλλά θα επανέλθει γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την οριστική διαγραφή του παρελθόντος των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης