Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis: Θα καθυστερήσουν οι αυστηρότεροι κεφαλαιακοί κανόνες για τις τράπεζες - Προτεραιότητα ο δανεισμός

Dombrovskis: Θα καθυστερήσουν οι αυστηρότεροι κεφαλαιακοί κανόνες για τις τράπεζες - Προτεραιότητα ο δανεισμός
Θα καθυστερήσουν οι αυστηρότεροι κεφαλαιακοί κανόνες για τις τράπεζες της ΕΕ
Την καθυστέρηση της αυστηροποίηση των κεφαλαιακών κανόνων για τις τράπεζες προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, εν μέσω άνευ προηγουμένου κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η στήριξη στον δανεισμό πρέπει να είναι αναμφισβήτητα προτεραιότητα στην καταπολέμηση της κρίσης.
«Δεν είναι πλέον η στιγμή να προχωρήσουμε με κανόνες που θα ανάγκασαν τις τράπεζες να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια».
Χαιρέτισε τις κινήσεις των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών την Παρασκευή για αναβολή στην καθιέρωση νέων ρυθμιστικών προτύπων κατά ένα έτος, επιβεβαιώνοντας ότι οι Βρυξέλλες θα εξασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να ωφεληθούν.
«Είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη επειδή μας δίνει περισσότερο χρόνο.
Σκοπός μας είναι φυσικά να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα.
Οι τράπεζες χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία», δήλωσε στους Financial Times ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική.
Ο κ. Dombrovskis δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα επανεξετάσουν το χρονοδιάγραμμά τους πολιτικής για το 2020, το οποίο περιελάμβανε την υποβολή νομικών προτάσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο για την εφαρμογή του τελευταίου γύρου διεθνών κεφαλαιακών κανόνων που έθεσε η Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία.
«Ήδη προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας.
Θα χρειαστεί τώρα και να δούμε τι χρειάζεται».
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, κοινοτική επιθεώρηση, εκτιμά τον Δεκέμβριο ότι τα νέα πρότυπα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών κατά 23% σε σύγκριση με τη βασική γραμμή του Ιουνίου 2018, προκαλώντας έλλειμμα συνολικού κεφαλαίου ύψους 124,8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο κ. Dombrovskis δήλωσε ότι ο αντίκτυπος τελικά θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές επιλογές που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ, δεδομένου ότι τα πρότυπα πρέπει να εφαρμοστούν μέσω του ευρωπαϊκού δικαίου.
Επισήμανε ότι η G20 συμφώνησε να μην αφήσει αυτόν τον γύρο κανόνων της Βασιλείας να δημιουργήσει μια περαιτέρω σημαντική αύξηση των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων σε ολόκληρο τον τομέα.
Οι συμφωνίες της Βασιλείας έχουν μόνο νομική ισχύ στην ΕΕ, εφόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν εγκρίνει νομοθεσία για τον τρόπο εφαρμογής τους.
Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη αυτών των νομοθετικών προτάσεων.
Η παγκόσμια κεντρική τράπεζα και οι αρχηγοί των ρυθμιστικών αρχών ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι αναβάλλουν κατά ένα έτος την ημερομηνία εφαρμογής των αποφάσεων της Βασιλείας.
Η κίνηση σημαίνει ότι οι χώρες έχουν πλέον μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 να εφαρμόσουν πολλούς κανόνες, οι οποίοι αναθεωρούν τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να μετρήσουν το κεφάλαιο που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν πιστωτικούς κινδύνους, κινδύνους αγοράς και λειτουργικούς κινδύνους.
Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως από τον Ιανουάριο του 2028.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης