Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανοί Πράσινοι: Ναι στην έκδοση κορωνο-ομολόγων - Ακατανόητη η στάση της Merkel

Γερμανοί Πράσινοι: Ναι στην έκδοση κορωνο-ομολόγων - Ακατανόητη η στάση της Merkel
Τα κοινά ομόλογα αποτελούν έναν πιο δημοκρατικό και πιο διαφανή δρόμο προς μία μεγαλύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη
Κι ενώ η Σύνοδος Κορυφής της περασμένη βδομάδας κατέλειψε σε ναυάγιο λόγω  άρνησης της γερμανίδας καγκελαρίου να δεχθεί την έκδοση ευρωπαϊκών "κορωνο-ομολόγων" ο ηγέτης του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων, Robert Habeck τάσσεται υπέρ τους διαφοροποιώντας τη θέση του με αυτή της Merkel.
Σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, ο Habeck δηλωσε  ότι "τα κοινά ομόλογα  θα αποτελούσαν έναν πιο δημοκρατικό και πιο διαφανή δρόμο προς μία  μεγαλύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη".
Όταν ρωτήθηκε αν τάσσεται υπέρ  της κοινοτικοποίησης των χρεών του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, δήλωσε πως "τα χρέη που περιλαμβάνει η ΕΚΤ στον ισολογισμό της έχουν ήδη κοινοτικοποιηθεί, αν και η ίδια δεν είναι πολιτικά υπεύθυνη γι' αυτά" ενώ "το χρέος θα έπρεπε να έχει κοινοτικοποιηθεί ήδη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2011".
"Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Yπουργοί Οικονομικών έκαναν πίσω σε σχέση με αυτό, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών τους και πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον κ. Scholz και την κ. Merkel" δηλωσε ο ηγέτης των Πρασίνων.
Η υποστήριξη της πρότασης για τα corona bonds από πλευράς Πρασίνων έχει σημασία καθώς όχι μόνο αποτελούν τη 2η δύναμη στη Γερμανία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις (αλλά και σε όλες σχεδόν τις τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις και τις τελευταίες ευρω-εκλογές), αλλά και όλα τα σενάρια τους θέλουν στην κυβέρνηση μετά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.
Ο Habeck  τόνισε ακόμη ότι "είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας η ιταλική οικονομία να επιβιώσει από αυτή την κρίση. Η  Ομοσπονδιακή Δημοκρατία είναι μια χώρα εξαγωγής." Μπορούμε να παραμείνουμε μόνο έτσι αν οι οικονομίες των οικονομικά προβληματικών χωρών δεν υποχωρήσουν τώρα".
Υπέρ της πρότασης αυτής έχει ταχθεί η Ελλάδα και άλλοι 8 Ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Em Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης