Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια τραγωδία ο κορωνοϊός με 30.438 νεκρούς και 657.691 κρούσματα – Ρεκόρ νεκρών στην Ιταλία 10 χιλ και κρουσμάτων στις ΗΠΑ 117 χιλ.

Παγκόσμια τραγωδία ο κορωνοϊός με 30.438 νεκρούς και 657.691 κρούσματα  – Ρεκόρ νεκρών στην Ιταλία 10 χιλ και κρουσμάτων στις ΗΠΑ 117 χιλ.
Με 18.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, οι ΗΠΑ ξεφεύγουν - Θλιβερό ρεκόρ και στην Ιταλία όπου 969 νέοι νεκροί σημάδεψαν το τελευταίο 24ωρο
(upd9) Ακάθεκτος συνεχίζει την τρομερή του επέλαση ανά τον κόσμο ο κορωνοϊός, σπάζοντας το φράγμα των 30.000 θανάτων και αναγκάζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων παγκοσμίως να εντείνουν και να επεκτείνουν τα πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα στις συγκεντρώσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, συνειδητοποιώντας πως είναι το μοναδικό εργαλείο περιορισμού διασποράς του ιού και ελέγχου της πανδημίας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 657.691 οι νεκροί σε 30.438 ενώ 137.319 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί. Ο Covid -19 πλήττει 177 χώρες του κόσμου.
Τα θλιβερά πρωτεία σε αυτόν το μακάβριο ράλι διατηρούν δύο χώρες: Η Ιταλία και οι ΗΠΑ
. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στον αριθμό των νεκρών με τον ασύλληπτο αριθμό 10.023 ενώ οι ΗΠΑ σε χρόνο ρεκόρ κατέστησαν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, καθώς έφτασαν τις 116.000 και με την τάση να είναι αυξητική. 
Η εξέλιξη αυτή ειδικά στις ΗΠΑ ήταν που ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να δηλώσει, πως εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής καραντίνας δύο εβδομάδας σε New York και άλλες δύο πολιτείες.
Στο πολύ σημαντικό μέτωπο της οικονομίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε στις 27/3, το ιστορικό σχέδιο των 2 τρις δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, ο πρόεδρος Trump το υπέγραψε αμέσως, ενώ στην Ευρώπη διαφωνία, όπως αναμενόταν προέκυψε στην Σύνοδο Κορυφής καθώς η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond προσέκρουσε στην στάση της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών που διαφωνούν με την προοπτική κοινού ομολόγου καθώς θέτουν ζητήματα ηθικού κινδύνου.
Διεργασίες θα λάβουν χώρες το επόμενο 15θήμερο και κανείς δεν γνωρίζει τι θα προκύψει μετά.
Και ενώ όλα τα κράτη παγκοσμίως προσπαθούν να διαχειριστούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αφενός στην υγεία των πολιτών αφετέρου στη διάσωση των οικονομιών τους, κανείς δεν γνωρίζει ούτε πότε θα βρεθεί το εμβόλιο ώστε να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης αλλά και το πως θα δομηθεί η επόμενη ημέρα.
Μελέτη του Ιmperial College του Λονδίνου που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει πως η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο 40 εκατομμυρίων ανθρώπων εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, γεγονός που όλοι απεύχονται.
 
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 657.691.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 30.438 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 137.319 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 10.023 νεκρούς (889! το τελευταίο 24ωρο) και 92.472 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 112.468 - Στους 1.841 οι νεκροί.

- Στο κόκκινο η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με 450 θανάτους.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 5.690 οι θάνατοι και στα 72.248 τα κρούσματα.
-Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 1.016 αυξημένοι κατά 34% σε μια μέρα

- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 53.340 και οι νεκροί σε 399.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 2.517 και τα κρούσματα σε 35.408.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 144 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.478.
- Στους 2.314 οι νεκροί στη Γαλλία, 33.437 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 81.996 και 3.299 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα έφτασαν τους 1.499 και οι νεκροί σε 49.
- Στους 353 οι θάνατοι  στο Βέλγιο.
- Στα 3.640 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 13.259 στην Ελβετία που μετρά και 241 θανάτους.
- Στην Ελλάδα, 1061 τα κρούσματα, 32 οι νεκροί.
- Στους 92 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 5.698 (2.069 σε ένα 24ωρο) τα κρούσματα.

Image


Δυσάρεστη πρωτιά για τις ΗΠΑ  - 116.000 τα κρούσματα , 1.841 οι νεκροί

Ξεπέρασαν το φράγμα των 116.000 τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, φτάνοντας ,σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα 104.860.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ανέρχεται συνολικά σε 1.841.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 βρίσκεται σε φάση εκθετικής εξάπλωσης και ήδη ξεπέρασαν από την Πέμπτη την Ιταλία και την Κίνα, όπου τα κρούσματα έφτασαν τα 86.498 και 81.946 αντίστοιχα.
 «Έχουμε κάνει περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και η δυνατότητά μας συνεχίζει να μεγαλώνει» ως προς τη διεξαγωγή τέτοιων εξετάσεων, διαβεβαίωσε την Παρασκευή 27/3 ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη, όπου έχουν καταγραφεί σχεδόν 500 νεκροί και σχεδόν τα μισά από το σύνολο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από ασθενείς.
Ο ΠΟΥ φοβάται ότι η χώρα (και οι σχεδόν 330 εκατομμύρια κάτοικοί της) θα αποτελέσει το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας.
Οι περισσότεροι νεκροί έχουν καταγραφεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το επίκεντρο της επιδημίας εντός των ΗΠΑ.
Ο κυβερνήτης της Andrew Cuomo προβλέπει τα κρούσματα να κορυφωθούν σε περίπου 21 ημέρες, δηλαδή γύρω στις 17 Απριλίου.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επίταξε την Παρασκευή 27/3 , με ένα οργισμένο tweet, τις αυτοκινητοβιομηχανίες Ford και General Motors να ξεκινήσουν «αμέσως» την κατασκευή αναπνευστήρων για να ανταποκριθεί η χώρα στην επιδημία του νέου κορωνοϊού.
«Σήμερα (σ.σ.χθες) υπέγραψα ένα προεδρικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί τον υπουργό Υγείας, βάσει του νόμου περί αμυντικής παραγωγής, να απαιτήσει από την General Motors να προχωρήσει στην κατασκευή αναπνευστήρων για τις ανάγκες των ΗΠΑ.
«Η General Motors ΠΡΕΠΕΙ αμέσως να ανοίξει το εργοστάσιό της, που έχει βλακωδώς εγκαταλείψει στο Λορντστάουν του Οχάιο κι άλλο ένα εργοστάσιο και να ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ ΤΩΡΑ!!!!!!» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.
«FORD, ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ!!!!!!!» συμπλήρωσε.
Στο μέτωπο της οικονομίας η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την  διά βοής, το πακέτο των 2 τρισεκ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και ο πρόεδρος, Donald Trump, το υπέγραψε αμέσως το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Το πακέτο διάσωσης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που πέρασε ποτέ από το Κογκρέσο, περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τις βιομηχανίες που πλήττονται, ένα ανάλογο ποσό για άμεσες πληρωμές ύψους έως 3.000 δολαρίων για εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες και τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια για νοσοκομεία και συναφές δομές υγείας.
«Υπέγραψα ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας άνευ προηγουμένου για την αμερικανική ιστορία» δήλωσε ο Donald Trump από το Οβάλ Γραφείο.
«Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα ανακουφίσει τις οικογένειες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του έθνους μας και αυτό είναι το ζητούμενο» συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Και ενώ δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δώσει χρήματα για τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας και τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες θα λάβουν μέχρι 1.200 δολάρια εντός τριών εβδομάδων.

Θερίζει και τη Γαλλία - Στους 2.314 οι νεκροί

Άλλοι 319 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 24 ώρες σε νοσοκομεία της Γαλλίας από τον νέο κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 2.314, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που αναρτήθηκαν το Σάββατο (28/3/2020) στον ιστότοπο της κυβέρνησης.
Με βάση τον νέο απολογισμό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τις 17.620 (+1.888).
Από αυτούς τους ασθενείς, οι 4.273 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Eduard PHilippe, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση τη λήψη της απόφασης για απαγόρευση των μετακινήσεων, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση, κυρίως επειδή δεν ανέβαλε τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ισπανία: Αυστηρότερη η καραντίνα

Τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες λόγω της πανδημίας ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα.
Ο Sanchez είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.
Το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί την Κυριακή (29/3/2020) από το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει εκτάκτως και θα ισχύσει από την Δευτέρα 30 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου.
Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.
Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα, πίσω από την Ιταλία, σε αριθμό νεκρών από την Covid-19 σε όλον τον κόσμο.
Με βάση το πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 5.690 (αύξηση κατά 832 σε μία ημέρα).

Image

Βρετανία: Εκτεθειμένοι οι βρετανοί στο «πείραμα» Johnson για ανοσία αγέλης

Ξεπέρασαν τους 1.016 οι νεκροί στη Βρετανία, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 34%, σε μια ημέρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, τα στοιχεία αφορούν τους θανάτους που έχουν καταγραφεί ως το απόγευμα της Παρασκευής (27/3) γεγονός που αποδεικνύει ότι το περίφημο "πείραμα" Johnson για την ανοσία αγέλης έχει μεγάλε απώλειες.

Συμφωνία Trump – Jinping για συνεργασία κατά του κορωνοϊού


Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία για να αντιμετωπίσουν από κοινού την πανδημία του κορωνοϊού φέρονται να κατέληξαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Donald Trump και της Κίνας, Xi Jinping κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Η συζήτηση των δύο ηγετών έγινε με φόντο τη συνεχιζόμενη πολεμική στην οποία έχουν εμπλακεί οι δύο πλευρές σχετικά με τον κορωνοϊό, με τον Trump να κατηγορεί το Πεκίνο ότι άργησε να δώσει στον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα στη χώρα του κρίσιμες πληροφορίες για τη σοβαρότητα του ιού, η εξάπλωση του οποίου θα μπορούσε, κατ’ αυτόν, να εμποδιστεί.
Σε ανάρτηση του στο twitter ο Trump ανέφερε ότι η Κίνα έχει κάνει πολλά και έχει κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τον κορωνοϊό.
«Εργαζόμαστε στενά από κοινού» ανέφερε ο Trump σε ανάρτηση του στο twitter.
Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, ο Jinping μετά την επικοινωνία του με τον Trump φέρεται να δήλωσε ότι ο μόνος σωστός δρόμος είναι η συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να σωθούν οι ζωές των Αμερικάνων πολιτών.
Συγκεκριμένα, ο Jinping εξέφρασε την πρόθεση της Κίνας να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ κατά της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο μόνος σωστός δρόμος, η μόνη σωστή επιλογή είναι η συνεργασίας της Κίνας με τις ΗΠΑ.
«Η Κίνα είναι ανοιχτή και διαφανής όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού» είπε ο πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνουν τα βήματα εκείνα που θα βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Παράλληλα ο Jinping εξέφρασε την πρόθεση της Κίνας να προσφέρει βοήθεια στις ΗΠΑ για τον έλεγχο του ιού.

Κίνα: 54 νέα κρούσματα – Στους 3.299 οι νεκροί

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε το Σάββατο 28/3 ότι κατέγραψε μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευή 27/3, 54 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, τα οποία ήταν όλα «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί.
Είχε καταγράψει 55 κρούσματα την αμέσως προηγουμένη, μεταξύ των οποίων ένα κρούσμα μετάδοσης εγχωρίως, το πρώτο σε τρεις ημέρες.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 στη χώρα όπου προσέβαλε άνθρωπο για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο αυξήθηκε έτσι σε 81.394, ενώ οι νεκροί έφτασαν σε 3.299.

Image
Σοβαρή εμπλοκή με το θέμα των ευρωομολόγων από την Γερμανία και την Ολλανδία από κοντά και ο ESM

Διαφωνία, όπως αναμενόταν προέκυψε στην Σύνοδο Κορυφής καθώς η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond προσέκρουσε στην στάση της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών που διαφωνούν με την προοπτική κοινού ομολόγου καθώς θέτουν ζητήματα ηθικού κινδύνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του J. Conte απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση.
Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Conte, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.
Η κίνηση Conte έγινε σε συνεργασία με την Ισπανική κυβέρνηση η οποία και αυτή ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής.
Την ίδια στιγμή η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel και η Ch. Lagarde της ΕΚΤ διαφώνησαν έντονα καθώς η Lagarde είχε ταχθεί υπερ της έκδοσης ευρωομολόγου ή corona bond.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια ομάδα χωρών μαζί με την ΕΚΤ είχαν ζητήσει την έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond.
Ωστόσο τόσο η Γερμανία όσο και ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης τόνισαν ότι υπάρχει υπαρκτή πρόταση στο τραπέζι η προληπτική πιστωτική γραμμή ή ECCL.
Η Ιταλία είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να πάρει προληπτική πιστωτική γραμή - η Ιταλία θα χρειαστεί 50-70 δισεκ. - γιατί δεν ήθελε να στιγματιστεί ως αδύναμη χώρα.
Μάλιστα ζητούσε εάν τελικώς μόνη λύση είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή να την υιοθετήσουν και άλλες χώρες.
Η Γερμανία, ο ESM, η ολλανδία αλλά και άλλες χώρες έχουν διαφωνήσει καθώς θεωρούν ότι ακόμη και προσωρινά εάν ισοσκελιστεί το ρίσκο χώρας σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης θα είναι σαν ο γερμανός φορολογούμενος να πριμοδοτεί τον έλληνα ή Ιταλό φορολογούμενο.
Να σημειωθεί ότι το moral hazard ή ηθικός κίνδυνος είναι ρεαλιστικό επιχείρημα που επικαλείται η Γερμανία.
Το αντεπιχείρημα είναι ότι τα ευρωομόλογα ή corona bond θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.
Image


Ιταλία: Στους 9.134 οι νεκροί - 969 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με την αρχή Πολιτικής Προστασίας την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, 969 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό αριθμός ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στον τραγικό απολογισμό προστέθηκαν και 50 θάνατοι από την επαρχία Πεδεμόντιο, που δεν είχαν περιληφθεί στον αριθμό της Πέμπτης 26 Μαρτίου 2020.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 86.498.
Οι νεκροί έφτασαν τους 9.134.
Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 4.401 – καταγράφοντας μια μικρή πτώση σε σχέση με την Πέμπτη που είχαν ανακοινωθεί 4.492 νέα κρούσματα- με το συνολικό αριθμό να φτάνει τις 66.414.
Από την άλλη, 589 ασθενείς κατάφεραν να αναρρώσουν και να πάρουν εξιτήριο, με τον συνολικό αριθμό αυτών που έχουν ιαθεί, να φτάνει στους 10.361.
Σημειώνεται πως 3.732 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.029 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 36.653 έχει αποφασιστεί ο κατ' οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 37.298 και οι νεκροί 5.402.
Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 11.588 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.267.
Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.497 με 313 νεκρούς.

Ισπανία: 5.690 οι νεκροί

Αρνητικό ρεκόρ θανάτων και στην Ισπανία από τον ιό - φονιά.
Σε ένα 24ωρο από τις 27 έως τις 28 Μαρτίου 2020 καταγράφηκαν 832 νεκροί από τον κορωνοϊό, που είναι ο πιο δραματικός απολογισμός στη χώρα, από τη στιγμή που επλήγη από την πανδημία.
Συνολικά οι νεκροί στην Ισπανία ανέρχονται σε 5.690 και είναι η δεύτερη χώρα σε θανάτους μετά την Ιταλία, έχοντας ξεπεράσει εδώ και μέρες την Κίνα.
Επίσης καταγράφηκαν 8.189 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, τα οποία φτάνουν συνολικά τα 72.248.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, την Παρασκευή 27 Μαρτίου, οι θάνατοι ήταν 4.858 ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονταν σε 64.059 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ισπανικού υπουργείου Υγείας.

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες η Γαλλία

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 33.437 κρούσματα ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 1.998.
Η άνοδος στον αριθμό των νεκρών αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξεως του 18%.
Βέβαια, οι αρχές αναφέρουν μόνο αυτούς που πεθαίνουν στο νοσοκομείο, ωστόσο σύντομα θα είναι σε θέση να καταγράφουν και αυτούς που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό στα σπίτια τους – κάτι που πιθανόν να οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο του αριθμού των νεκρών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής της υπηρεσίας υγείας Jerome Salomon πρόσθεσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σε 32.964 (+13%) σε 24 ώρες.
Μια έξαρση στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού δείχνει ότι τα νοσοκομεία μέσα και γύρω από το Παρίσι θα φτάσουν σε σημείο κορεσμού εντός 48 ωρών, δήλωσε σήμερα 27 Μαρτίου ο επικεφαλής της Γαλλικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων, ενώ η κορύφωση της επιδημίας της Covid-19 δεν αναμένεται πριν από τον Απρίλιο.
Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης τέθηκε από τις 24/3 και για διάστημα δύο μηνών η Γαλλία, καθεστώς το οποίο προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και άλλα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.
Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την περασμένη Κυριακή το νομοσχέδιο αυτό «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία covid-19», αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή «κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» βάσει των προβλέψεων νόμου του 1955 ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τους «ευρείς» περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και τις «τεράστιες εξουσίες» που δίνονται στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς στη Γαλλία.
Το νέο έκτακτο καθεστώς προβλέπει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, του «συνέρχεσθε» και του «επιχειρείν».
Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ.
Εφόσον υπάρξει νέα παραβίαση «σε διάστημα 15 ημερών» το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και σε περίπτωση «τεσσάρων παραβιάσεων σε διάστημα 30 ημερών» το αδίκημα τιμωρείται «με πρόστιμο 3.700 και έξι μήνες φυλάκιση το μέγιστο».

Γερμανία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις των πολιτών.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε δημόσιους χώρους, εκτός και αν πρόκειται για άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι ή που συγκεντρώνονται για λόγους εργασίας.
Η αστυνομία θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα επιβάλλει πρόστιμα.
Σημειώνεται πως στη Γερμανία, ,σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι νεκροί ανέρχονται σε 395 και τα κρούσματα σε 53.340.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το Σάββατο 28/3 στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, στα  48.582 ανέρχεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία, ενώ σε 325 ο αριθμός των νεκρών.
Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 6.294 μέσα σε μία ημέρα και ο αριθμός των νεκρών κατά 55, σύμφωνα με τον απολογισμό.
Στο μεταξύ, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου A. Merkel δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η Γερμανία δεν θα χαλαρώσει τα μέτρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού πριν από τις 20 Απριλίου.
«Δεν μιλάμε για καμία χαλάρωση πριν τις 20 Απριλίου», δήλωσε ο Helge Braun στη διαδικτυακή έκδοση της Tagesspiegel και συμπλήρωσε ότι νωρίτερα απο τις 20 Απριλίου η Γερμανία θα αποφασίσει ποιοι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από εκείνη την ημερομηνία.
Σημειώνεται ότι στα μέσα Μαρτίου στη Γερμανία έκλεισαν σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, παιδότοποι και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ πολλές εταιρίες σταμάτησαν τη λειτουργία τους σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας.
«Στη Γερμανία, αυτή τη στιγμή έχω την εντύπωση ότι ο πληθυσμός τηρεί τους κανόνες με παραδειγματικό τρόπο. Και γι’ αυτό τον λόγο είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε να αποδίδουν σε μερικές ημέρες», δήλωσε ο Braun .

Ξεπέρασαν το φράγμα των 10.000 τα κρούσματα στη  Μ. Βρετανία - Θετικός ο Boris Johnson

Συνεχή αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα και οι θάνατοι και στη Βρετανία.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού οι θάνατοι ανέρχονται σε 761 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα  ανέρχονται πλέον σε 14.754.
Στις 23/3 ο πρωθυπουργός Boris Johnson διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας για 3 εβδομάδες, μέτρο πρωτοφανές σε καιρό ειρήνης, προκειμένου να ανασταλεί η πορεία του κορωνοϊού και να διασωθεί το NHS.
Απαγορεύτηκαν δημόσιες συναθροίσεις, μεγαλύτερες των δύο ατόμων, αλλά και συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, έκλεισαν όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη βασικής ανάγκης, ενώ επιτρέπεται στους Βρετανούς να βγουν από τα σπίτια τους μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για προμήθειες τροφίμων, άσκηση, μόνο μία φορά τη μέρα, ιατρικές επισκέψεις, φροντίδα συγγενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για εργασία, μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το BBC ο πρωθυπουργός Boris Johnson διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, όπως και ο και ο υπουργός Υγείας Matt Hancock.
O πρωθυπουργός της Βρετανίας παραμένει σε απομόνωση στην Downing Street, με ήπια συμπτώματα.
Ο Boris Johnson θα παραμείνει επικεφαλής στη διαχείριση της κρίσης από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ρωσία: Κλείνουν από σήμερα 28/3 όλα τα καφέ και εστιατόρια λόγω κορωνοϊού

Στο κλείσιμο όλων των καφέ και των εστιατορίων προχωρά από το Σάββατο 28/3 η Ρωσία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.
«Οι εκτελεστικές αρχές των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναστείλουν από τις 28 Μαρτίου και ως τις 5 Απριλίου του 2020 τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων εστίασης, με εξαίρεση τις αγορές εξ αποστάσεως» αναφέρει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μ. Mishustin
Παράλληλα, η κυβέρνηση ζητεί από τις περιφερειακές αρχές να συστήσουν στους Ρώσους να περιορίσουν τα ταξίδια τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κάνουν για διακοπές ή τουρισμό, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό.
Για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin εξέδωσε διάταγμα για αργία την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρωσία, με καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων ενώ ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων παροχής βοήθειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ανέβαλε την εκλογική διαδικασία για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος, η οποία θα του επιτρέψει δυνάμει να παραμείνει στην εξουσία για δύο επιπλέον θητείες.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος της Μόσχας είχε ήδη ανακοινώσει, το κλείσιμο από τις 28 Μαρτίου ως τις 5 Απριλίου στην ρωσική πρωτεύουσα των εστιατορίων και των εμπορικών καταστημάτων, με εξαίρεση τα καταστήματα με τρόφιμα και τα φαρμακεία.
Επίσης είχε δώσει εντολή για υποχρεωτικό κατ'οίκον περιορισμό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών και αυτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
Η Ρωσία έχει καταγράψει επισήμως 840 κρούσματα και τρεις νεκρούς.

Αυστηρότερα μέτρα στην Αυστραλία

Αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επέβαλλε η Αυστραλία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα, επιβάλλοντας πρόστιμα, αποκλείοντας την πρόσβαση σε παραλίες και απειλώντας και με άλλους περιορισμούς σε περίπτωση που οι πολίτες αψηφήσουν τις εκκλήσεις να μείνουν στο σπίτι.
Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό αυξήθηκε στους 460, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε στα 3.640, με τα δύο τρίτα από αυτά να εντοπίζονται στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόριας, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.
Πάντως, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στην Αυστραλία παραμένει χαμηλότερος συγκριτικά με άλλες χώρες, αν και επιταχύνεται, κυρίως στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόριας.
Από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 28/3 , οι πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για δύο εβδομάδες, με το κόστος να καλύπτεται από την κυβέρνηση, ενώ το στρατιωτικό προσωπικό θα βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι οι ταξιδιώτες συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.
Σημειώνεται ότι τα δύο τρίτα των κρουσμάτων στην Αυστραλία έχουν εντοπιστεί ότι οφείλονται σε επαφές με ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό, όπως δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με θέματα υγείας.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί αυστηρότερη εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε περίπτωση που τα περιστατικά τοπικής διάδοσης αυξηθούν με ανησυχητικό ρυθμό.
Στο μεταξύ, αν και δεν έχει δοθεί πανεθνική εντολή για παραμονή στο σπίτι, έχουν κλείσει αίθουσες ψυχαγωγίας και άλλοι χώροι συναθροίσεων, ενώ στη Βικτόρια η αστυνομία απέκλεισε και την πρόσβαση σε παραλίες.
Πρόστιμα σε πολίτες και επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους κανόνες περί κοινωνικής αποστασιοποίησης επιβάλλουν οι πολιτείες της Βικτόριας και της Νότιας Αυστραλίας, μετά από την υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων στη Νέα Νότια Ουαλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης