Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής, ο Μητσοτάκης επιμένει στο corona bond

Παρά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής, ο Μητσοτάκης επιμένει στο corona bond
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύει στην έκδοση κορωνο-ομολόγου αργά ή γρήγορα
Την πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγηθεί σε έκδοση ευρωομολόγου εκφράζει ο πρωθυπουργός ο οποίος παρά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής επιμένει στο κορωνοομόλογο.
Τη σκυτάλη στο Eurogroup πάντως, αποφάσισε να δώσει η Σύνοδος Κορυφής για τα οικονομικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού μετά από μία συνεδρίαση έξι ωρών η οποία εξελίχθηκε σε ιταλογερμανική σύγκρουση με την Angela Merkel να επιμένει για εμπλοκή μόνο του ESM και να αρνείται την προοπτική ευρωομολόγου.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αφού δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος στη Σύνοδο Κορυφής, το Eurogroup είναι αυτό που καλείται πλέον να επεξεργαστεί μια κοινή πρόταση για τα μέτρα θωράκισης των ευρωπαϊκών οικονομιών από τον κορωνοϊό.
Το παρασκήνιο, ωστόσο, ήταν πολύ έντονο στη Σύνοδο, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte να απειλεί να μην υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων σε συνεννόηση με την Ισπανία εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης Γερμανών και Ολλανδών στην έκδοση κορωνο-ομολόγου.
Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε σε ανάρτησή του τη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως, «εδώ δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι.
Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Το 2020 δεν είναι 2010…»
Δυστυχώς, είπε ο πρωθυπουργός, «ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες.
Αυτά δεν αρκούν.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα.
Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις.
Η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα».
Στο πλαίσιο αυτό, δεν απογοητεύεται ο πρωθυπουργός αφού θεωρεί, ότι ναι μεν απορρίφθηκε τώρα αλλά η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις.
«Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται τότε χωρίς περιεχόμενο», σημείωσε και ίσως αυτό είναι και ένα καρφί για την Angela Merkel, η οποία μίλησε την Πέμπτη για την κοινοτική αλληλεγγύη αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Δηλαδή να βγει ένα ομόλογο το οποίο να το εγγυώνται όλες οι χώρες του κόσμου.
«Τα λόγια μου, είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι, απλώς, τα λόγια του πρωθυπουργού της Ελλάδας η οποία άντεξε και νίκησε μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία.
Αλλά η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον της».
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι μπροστά και μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις.
Μετά την εντολή της Συνόδου Κορυφής πάντως, την ερχόμενη εβδομάδα, θα συνεδριάσει το Eurogroup σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης