Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Τα μαθηματικά του Χρηματιστηρίου Αθηνών

tags :
Κων. Φέγγος (PRELIUM): Τα μαθηματικά του Χρηματιστηρίου  Αθηνών
Άρθρο του Κωνσταντίνου  Φέγγου, Πρόεδρος PRELIUM Investment Services
Πόσο περίεργα είναι τα μαθηματικά προσπαθεί να αποδείξει το Χρηματιστήριο.  
Μέχρι την Πέμπτη πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες ανόδους της ιστορίας που έφτασε το 22% σε 5 μέρες. 
Μετά διόρθωσε πάλι.
Η άνοδος όμως δεν αναπλήρωσε τις ζημιές από τα ψηλά του έτους που παραμένουν στο 40% της αξίας του χαρτοφυλακίου.
Αυτό συμβαίνει γιατί η πτώση είχε φθάσει το δυσθεώρητο ποσοστό του 50% σε λίγες μέρες.
Όταν κάτι από 2 (δύο) γίνεται 1 (ένα), χάνει το 50% της αξίας του. Για να πάει όμως από το 1 πάλι στο 2 πρέπει να διπλασιαστεί, δηλαδή να κερδίσει 100%.
Οπότε πολύ δύσκολα θα δούμε τα νούμερα του Ιανουαρίου, αν και στη σημερινή συγκυρία τίποτε δεν είναι προβλέψιμο.
Προσωρινά παρακολουθούμε την ανοδική αντίδραση και θα πρέπει να δούμε πως αυτή θα εξελιχθεί για να προσδιορίσουμε κάποιες στηρίξεις και αντιστάσεις. 
Πολλές μετοχές έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών, ενώ οι τράπεζες που ως συνήθως τα τελευταία χρόνια δέχτηκαν το ισχυρότερο χτύπημα, προσπαθούν και αυτές να πείσουν ότι αντέχουν.
Η κατάσταση παραμένει ασταθής, αλλά στην Ελλάδα οι τιμές είναι χαμηλές, ιδιαίτερα για μη τραπεζικές μετοχές που θα επιβιώσουν ή/και θα ωφεληθούν από την κρίση.
Ο κόσμος ζει μια πρωτοφανή βιολογική κρίση που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής του αλλά κυρίως την οικονομία.
Σε αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα ήταν η πρώτη παγκοσμίως που αντέδρασε τόσο δυναμικά και έγκαιρα, πριν ακόμα εμφανιστούν στην Ελλάδα πολλά κρούσματα και πριν κηρυχθεί η κατάσταση σε πανδημία.  
Προσωρινά φαίνεται αυτή να ήταν η σωστή τακτική καθώς όλες οι παγκόσμιες κυβερνήσεις αναγκάζονται να υιοθετήσουν το ίδιο μοντέλο. 
Το μέλλον θα δείξει αν η έγκαιρη αντίδραση θα φέρει και οικονομικά οφέλη.  
Μέχρι στιγμής έχει εμποδίσει την εξάπλωση του υιού και έχει σώσει ζωές.
Διεθνώς μπαίνουμε δυναμικά σε μια εποχή που οι υφέρπουσες διεκδικήσεις και ανάγκες βγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο.  
Το θέμα της ανάγκης έκδοσης ευρωομολόγου προκαλεί βέτο και ξεμπροστιάζει τη Γερμανία που βολεύεται να είναι η οικονομική υπερδύναμη της Ευρώπης, εν μέρει λόγω της δυνατότητάς της να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, τη στιγμή που οι συνεταίροι της δανείζονται ακριβά γιατί δεν τους στηρίζει.  
Η Ελλάδα έχει νιώσει σκληρά στο πετσί της αυτή την πρακτική και τώρα ήρθε η ώρα να γίνει κατανοητή από όλους.
Οι εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αμβλύνονται μπροστά στην παγκόσμια απειλή, αλλά ενισχύεται ο απομονωτισμός και μειώνονται τα μεταναστευτικά κύματα.
Πολλές αντιλήψεις περί αλληλεγγύης καταρρίπτονται μπροστά  στην ανάγκη για επιβίωση, την ίδια στιγμή που γίνεται κατανοητό ότι ο εχθρός είναι δυνατός και απαιτεί συνεργασία για να καταπολεμηθεί.
Στην Ελλάδα η αποφασιστική αντίδραση έχει προσθέσει πόντους στην κυβέρνηση που είναι η πρώτη εδώ και δεκαετίες που δείχνει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση καταστάσεων, χωρίς να υποχρεωθεί για αυτό από το εξωτερικό. 
Φυσικά ακόμα οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν γίνει κατανοητές στον μέσο Έλληνα, οπότε η στήριξη έχει και μια αίσθηση νιρβάνας.
Το μεταναστευτικό έχει πάει σε δεύτερη μοίρα, το ίδιο και οι Τουρκική προκλητικότητα.
Ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της βιολογικής κρίσης και η Ελλάδα εξαρτάται για τη λύση της από το εξωτερικό.  
Η ιατρική καλείται να δώσει τη λύση με κάποια θεραπεία.
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να στηρίξουν τα συστήματα υγείας τους ώστε να ανταποκριθούν στον αριθμό των ανθρώπων που θα προσβληθούν ώστε να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας.
Η διεθνής συνεργασία όμως και η πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ λαών με κοινά συμφέροντα θα κληθεί να στηρίξει τις οικονομίες μετά την κρίση.
Η Ελλάδα είναι τυχερή που παραμένει στο ισχυρό μπλόκ της Ευρώπης, αλλά επιτέλους η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει όλους τους συμμετέχοντες εξίσου.
Η βαριά βιομηχανία του τουρισμού θα πληγεί, έστω και αν η κρίση τελειώσει γρήγορα, καθώς ο παγκόσμιος τουρισμός θα μειωθεί. 
Οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματά τους ή θα χρειαστούν κεφάλαια.
Όμως η διεθνής στήριξη ίσως αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει άλλους τομείς της οικονομίας της που τόσα χρόνια είναι αδρανείς. 
Για αυτό όμως πρέπει να στηριχθεί γενικά η επιχειρηματικότητα και όσοι θέλουν να επενδύσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης