Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση - Στο -7,18% και τα 24,45 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση - Στο -7,18% και τα 24,45 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Το αμερικανικό αργό καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξεως του -6,06% στα 21,23 δολ. ανά βαρέλι
Νέες ισχυρές απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχε σημειώσει νωρίτερα εντός της ημέρας, καθώς μεγαλώνουν οι ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για την αύξηση της υπερπροσφοράς και τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για Brent υποχωρεί κατά -7,18% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 24,45 δολ. ανά βαρέλι, διευρύνοντας της απώλειες της τάξεως του -8% που ειχε καταγράψει χθες.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -6,06% στα 21,23 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας σημειώσει απώλειες της τάξεως του -7% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Νωρίτερα εντός της ημέρας το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις με τη Ρωσία για την επίτευξη μίας συμφωνίας η οποία θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αγοράς.
«Δεν υπάρχουν επαφές μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για τη σύναψη κοινής συμφωνίας προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά πετρελαίου», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου της Σαουδικής Αραβίας.
Παράλληλα, η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας πρόσθεσε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες ούτε σχετικά με την αύξηση των μελών του ΟΠΕΚ+.
Αναφερόμενος στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, ο οποία ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Pavel Sorokin, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «η ανάλυσή μας τον Φεβρουάριο έδειξε ότι είναι να αδύνατο να επηρεάσουμε δραματικά την κατάσταση στο πλαίσιο της εξάπλωσης του κορωνοϊού».
«Η πτώση στην παραγωγή που συζητήθηκε, αρχικά κατά 600 χιλ. βαρέλια και στη συνέχεια στα 1,5 εκατ. βαρέλια, είναι μία σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το πλήγμα που προκάλεσε ο ιός στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κ. Sorokin, αναφερόμενος στη συνάντηση μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας στις αρχές του μήνα.
Καθοριστικός παράγοντας για τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του IEA, Fatih Birol, ο οποίος ανέφερε ότι η ζήτηση πετρελαίου ενδέχεται να υποχωρήσει κατά -20% το τρέχον έτος, καθώς η αγορά βρίσκεται σε μία «μοναδική περίοδο στην ιστορία».
«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες βλέπουμε μία πτώση στην παγκόσμια ζήτηση και μία τεράστια υπερπροσφορά την ίδια χρονική περίοδο», δήλωσε ο κ. Birol, διευκρινίζοντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε τις τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα των 20 δολ. ανά βαρέλι».
«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σε μία ελεύθερη πτώση και η ανάκαμψη δε θα είναι εύκολη, ούτε θα είναι γρήγορη», υπογράμμισε ο επικεφαλής του IEA, για να προσθέσει ότι «η πτώση θα είναι πολύ μεγαλύτερη το δεύτερο τρίμηνο και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία πτώση της τάξεως του -20% για το σύνολο του έτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης