Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Οι 2 παράγοντες που θα καθορίσουν τις αξιολογήσεις των τραπεζών

tags :
DBRS: Οι 2 παράγοντες που θα καθορίσουν τις αξιολογήσεις των τραπεζών
Η DBRS κάνει λόγο για τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος και τη διάρκεια της συρρίκνωσης του ΑΕΠ
Δύο είναι τα κρίσιμα στοιχεία θα καθορίσουν τελικά τον βαθμό στον οποίο η πανδημία του κορωνοϊού (COVID -19), θα επηρεάσει το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών παγκοσμίως, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Πρώτον, οι οικονομικές συνέπειες από το lockdown και δεύτερον η απεριόριστη στήριξη και παρέμβαση από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.
Η DBRS κάνει λόγο για τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος και τη διάρκεια της συρρίκνωσης του ΑΕΠ στις επιμέρους οικονομίες, την αύξηση της ανεργίας και τις χρεοκοπίες των επιχειρήσεων, αλλά όλα αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, τα κέρδη και τα κεφάλαια των τραπεζών.
Όπως τονίζεται, οι λεπτομέρειες και η εφαρμογή πολλών τα έκτακτα μέτρα στήριξης κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων εξακολουθούν να οριστικοποιούνται, αλλά θα μετριάσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις του lockdown, αποκλιμακώνοντας την πίεση στις τράπεζες.
Πολλά από τα μέτρα αφορούν άμεσα τον τραπεζικό τομέα και επιβεβαιώνουν τη σημασία του ρόλου που καλούνται να παίξουν οι τράπεζες για να εξασφαλίσουν ότι τα άτομα και οι επιχειρήσεις μπορούν τελικά να ανακάμψουν από αυτό το κλείσιμο και ότι η πίστωση θα εξακολουθήσει να ρέει στην οικονομία.
«Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση τώρα από ό,τι όταν όδευαν προς την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Γενικά, έχουν υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες, ισχυρότερη ρευστότητα και υγιέστερα προφίλ χρηματοδότησης.
Οι διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων έχουν επίσης ενισχυθεί.
Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών έχουν δείξει ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αναλάβουν ταχεία δράση», τονίζουν οι αναλυτές.
 Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυτή η πρόοδος θα αντιστραφεί τώρα.
Πολλές τράπεζες προχωρούν σε εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και αποδοτικότητας ως προς την αντιστάθμιση της χαμηλής κερδοφορίας και η πρόοδος θα σταματήσει επίσης.
Η DBRS αναμένει καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις τραπεζών που είναι πιο αδύναμες στην κατηγορία τους.
Περισσότερες αρνητικές τάσεις ενδέχεται να τεθούν σε αξιολογήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξουν υποβαθμίσεις.
Αυτές θα μπορούσαν να είναι για τις τράπεζες που εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας ή με τράπεζες που δεν έχουν ολοκληρώσει ουσιαστικά προγράμματα αναδιάρθρωσης.
Ορισμένες μικρές και μεσαίες τράπεζες θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτες, ιδίως εάν έχουν υπερμεγέθη δανεισμό σε τομείς της οικονομίας που αγωνίζονται να ανακάμψουν σε εύθετο χρόνο ή γεωγραφικά συγκεντρωμένοι σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης