Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Παράταση 3 μηνών στις εισφορές των εταιρειών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

tags :
Παράταση 3 μηνών στις εισφορές των εταιρειών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό
Τι προβλέπει η απόφαση για τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων που επλήγησαν
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για παράταση της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, οι οποίες θα καταβληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και για τις ρυθμισμένες οφειλές τρεις μήνες μετά.

Η απόφαση προβλέπει ότι:

1. Για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020  για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των  επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020  αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και  έως 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά  το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω  εκπρόθεσμης καταβολής.
2. Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές  ασφαλισμένου και εργοδότη, (όπου αυτή προβλέπεται),  για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης,  εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.
3. Οι επιχειρήσεις ή εργοδότες υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μηνών  Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης  υποβολής  της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης  εργοδοτών

Για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών  ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά τρεις (3) μήνες.
Κατά το χρονικό  διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν  υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι  διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.

Δικαίωμα υπαγωγής

α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό  ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου,  αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή  εκ περιτροπής απασχόληση,
β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις  20/03/2020, που αναφέρεται στο συνημμένο πίνακα, ο  οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Απώλεια ευεργετημάτων

Σε περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων ή εργοδοτών του άρθρου 3 της παρούσας, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας  τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και  στην περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση του μέτρου  οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον  ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση καταβολής  των άρθρων 1 και 2 της παρούσας παύει αυτοδικαίως, και  οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις  από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές  σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης