Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προληπτική πιστωτική γραμμή ή σχέδιο για ευρωομόλογο εφάπαξ - Διχασμένη η ΕΕ

tags :
Προληπτική πιστωτική γραμμή ή σχέδιο για ευρωομόλογο εφάπαξ - Διχασμένη η ΕΕ
Προληπτική γραμμή ή σχέδιο για ευρωομόλογο one off

Mια διαπραγμάτευση που ξεκινάει από πολύ διαφορετική αφετηρία είναι αυτή που συντελείται στην παρούσα φάση στην Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία έχει ανεπανόρθωτα πληγεί από την πανδημία.
H νέα αυτή κρίση δεν έχει ανάλογο προηγούμενο και ως εκ τούτου οι δογματισμοί μπορεί και να υποχωρήσουν.
Αυτό αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων στο Bankingnews εξηγώντας πως τελικώς η Γερμανία και οι δορυφόροι της ενδέχεται να αλλάξουν άποψη σε ότι αφορά την έκδοση ευρωομολόγου.
Πάντως στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανία προτίμησε να κρατήσει σθεναρά τις θέσεις της προάγοντας και πάλι τη λύση της προληπτικής γραμμής.
Από τη μία λοιπόν η προληπτική γραμμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την άλλη πλευρά ένα ευρωομόλογο πολύ διαφορετικό από τα συνθήθη,
Ο μοναδικός λόγος να καμφθεί η αντίσταση της Γερμανίας είναι πως  ο μοναχικός δρόμος δεν θα τη βγάλει πολύ μακριά.
Ηδη οι Ιταλοί θέτουν το θέμα επί τάπητος.
Εξάλλου η μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το δολάριο, με αποτέλεσμα το σκληρό ευρώ να μην επιτρέψει στους ισχυρούς εξαγωγείς της Ευρώπης , να πουλήσουν στις μεγάλες διεθνείς αγορές "ούτε ένα  μανταλάκι" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.
Ωστόσο οι Γερμανοί πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεπεράσουν την ίδια την ύπαρξή τους προκειμένου να προβούν σε κάτι που ούτε συγνταγματικά δεν τους επιτρέπεται.
Ετσι η ενδεχόμενη  έκδοση ευρωομολόγου που στην παρούσα φάση αποκλείουν εντελώς οι Γερμανοί αν τελικώς προκριθεί μετά από διαπραγματεύσεις  δεν θα είναι αυτό που οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε στο μυαλό μας.
Το ευρωομόλογο εφόσον αποφασιστεί η έκδοσή του, θα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα που εμείς έχουμε στο μυαλό μας.
Τι δηλαδή;
-Θα εκδοθεί άπαξ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
-Θα προσομοιάζει σε ένα σχέδιο Μάρσαλ
-Θα χρηματοδοτηθεί από τις εύρωστες οικονομίες της Ε.Ε. με κυρίαρχη τη Γερμανία
-Θα καλύψει τις ανάγκες του τω χωρών του Νότου
-Θα καλύψει  μόνον τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω κορωναϊού και όχι παλαιότερα χρέη
-Δεν θα αυξήσει το χρέος των χωρών αυτών, δηλαδή δεν θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα.
Μια τέτοια έμπνευση δείχνει να είναι υπό επεξεργασία χωρίς ωστόσο τα πράγματα να έχουν κάπου καταλήξει ακόμη.
Οι ηγέτες της ΕΕ να εξετάσουν το «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ευρώπη.
Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα πρέπει να στηρίξει τη δέσμη οικονομικών κινήτρων.
Οι ηγέτες της ΕΕ  συζητούν για μια δέσμη κινήτρων «παρότρυνσης του προγράμματος Marshall» για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων του κοροναϊού στις οικονομίες  της Ε.Ε. δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μίσελ
Μιλώντας στο βελγικό τηλεοπτικό κανάλι LN24, ο Μισέλ  είπε ότι είχε συζητήσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα "τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μία  στρατηγική παρότρυνσης για το Σχέδιο Μάρσαλ" με τους 27  εκπροσώπους  ΕΕ πριν από την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών .
Ο αντίκτυπος του οικονομικού σοκ στις επιχειρήσεις σημαίνει "πρέπει να είμαστε πολύ δραστήριοι, πολύ σύντομα" ανέφερε.
Ο Μίσελ χαρακτήρισε την προσπάθεια ως "ένα ενδοευρωπαϊκό σχέδιο που πρέπει να κινητοποιήσει τα κεφάλαια της ΕΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, που πρέπει να κινητοποιήσει εθνικούς πόρους και να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα ".
"Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία " είπε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται  να συντάξει ένα νέο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.
Μιλούν πια για μια  «στρατηγική εξόδου, ένα περιεκτικό σχέδιο ανάκαμψης και πρωτοφανείς επενδύσεις» για την κρίση του κοροναϊού Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει εργασίες  σχετικά με πρόταση για τη χάραξη ενός χάρτη ανάκαμψης που θα συνοδεύεται και από ένα σχέδιο δράσης " σημείωναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Στην παρούσα πάντως φάση οι Γερμανοί εξακολουθούν να βλέπουν ως μοναδικό ενδεχόμενο την απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία την οποία αποκλείεται να αντέξει ο ευρωπαϊκός νότος.
Ετσι καθόλου δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να δημιουργήσει de facto προϋποθέσεις για δύο ταχύτητες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην απειλή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης